Prelingual koklear implantasyon uygulanan hastalarda işitme sonuçlarımız
Audiological results of prelingually cohlear implanted patients
  1. Tez No: 306213
  2. Yazar: ARZU ÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER KANLIKAMA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Koklear implant, işitme cihazı, işitsel performans, Cochlear implant, hearing aid, auditory performance
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Konjenital işitme kaybı olan çocuklarda, erken tanı ve rehabilitasyon önemlidir. Konuşma ve dil gelişimi için işitme yollarının küçük yaşlarda uyarılarak kortikal merkezlerin normal şekilde matürasyonu ve miyelinizasyonu gereklidir. Bilateral, çok ileri derecede sensörinöral işitme kaybı olan ve işitme cihazlarından çok az veya hiç faydalanamayan hastalar koklear implant adayıdır. Koklear implant; mekanik ses enerjisini, elektrik sinyallerine dönüştüren ve bunu doğrudan kokleaya aktararak, seslerin algılanmasını sağlayan elektronik bir cihazdır.Bu çalışmaya yaşları 11?78 ay arasında (ortalama 28.71 ± 14.17 ay) koklear implant uygulanan, prelingual işitme kayıplı 58 hasta dâhil edildi. Demografik veriler, preoperatif işitme cihazı kullanımı, koklear implant uygulanma yaşı, koklear implant kullanım süreleri incelendi. Postoperatif dönemde işitsel performans değerlendirmesinde Littlears ve EARS test bataryaları kullanıldı.Çalışmamızda işitme cihazı kullanımına başlama yaşı 20.01 ± 13.06 ay; preoperatif işitme cihazı kullanım süresi ise 8.82 ± 5.16 ay olarak tespit edildi. İmplant uygulanma yaşının 28.71 ± 14.17 ay, implant kullanım süresinin ise 32.64 ± 14.96 ay olduğu belirlendi. Koklear implant kullanımı ve preoperatif işitme cihazı kullanımıyla postoperatif işitsel performans arasındaki ilişki incelendi.Preoperatif işitme cihazı kullanım süresinin işitsel testleri etkilemediği izlendi. Erken dönemde koklear implant yapılan çocuklarda 12'li kelime ve cümle setlerinin tanınma ve algılanmasında artış olmakta; implant yapılan yaş arttıkça LİP değeri artmaktadır. İmplant kullanım süresi ile 4'lü kelime-cümle setlerinin tanınması ve algılanması ve Littlears test skorlarında da pozitif korelasyon izlendi.Konjenital işitme kayıpları nörogelişimsel acil durumdur. Korteksteki duyusal yolların gelişimi, organizasyonu duyusal deneyimlere bağlıdır. Erken koklear implantasyon ve koklear implant kullanım süresinin artmasıyla kelimeleri tanıma ve algılama becerilerinin, iletişim becerileri ve çevresel farkındalığın arttığı izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Early diagnosis and rehabilitation is important for children with congenital hearing loss. Auditory pathways must be stimulated at young ages and maturation, myelinization of the cortical centers are needed for speech and language development Patients with bilateral, profound sensorineural hearing loss receiving little to no benefit from hearing aids are candidates for cochlear implant. Cochlear implant is an electrical device which converts sound energy to electrical signals and transfers it to the cochlea directly; so sound perception can be done.In this study, 58 prelingually deafened cochlear patients implanted with ages ranging between 11-78 months (mean 28.71 ± 14.17 months) were included in the study. Demographic data, preoperative use of hearing aids, application age of cochlear implants, and duration of cochlear implant use, auditory performance in the postoperative period were evaluated. Littlears and EARS test batteries were used for postoperative auditory performance assessment.In our study, age at which hearing aid was received has been found to be 20.01 ± 13.06 months and preoperative use of the hearing aid has been found to be 8.82 ± 5.16 months. The implantation age was 28.71 ± 14.17 months; the duration of implant use was 32.64 ± 14.96 months. Relation between preoperative hearing aids use, cochlear implants use and postoperative auditory performance was evaluated. We observed that the duration of preoperative hearing aid use did not affect the auditory tests. In children who were early cochlear implanted, recognition and perception of 12 sets of words and sentences increases respectively. On the other hand LiP increases with increasing implant age. Positive correlation was considered between the duration of implant use and the recognition, perception of 4?word-sentence sets and Littlears test scores.Congenital hearing loss is a neurodevelopmental emergency. Development and organization of pathways of the sensory cortex, depends on sensorial experience. Duration of cochlear implant usage and early cochlear implantation causes increase in word recognition, perception skills, communication skills and environmental awareness.