İntersitisyel sistit hayvan modelinde, intravezikal dekspantenol tedavisinin lipid peroksidasyonu ve mesane histolojisi üzerine etkileri.
The effects of the use of intravesical dexpanthenol on lipid peroxidation and bladder histology on interstitial cystitis animal model.
- Tez No: 225059
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER SEÇKİNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Dekspantenol, İntersitisyel sistit, Lipid peroksidasyonu, Malondialdehit (MDA), Dexpanthenol, Interstitial cystitis, Lipid peroxidation, Malondialdehyde (MDA)
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
İnterstisyel sistit hayvan modelinde, intravezikal dekspantenol uygulanmasının mesane histolojisi ve lipid peroksidasyonu üzerine etkisinin gösterilmesi amaçlandı.Toplam 35 adet Yeni Zelanda tavşanı üç gruba ayrıldı. Grup I ve II' deki deneklere transüretral intravezikal hidroklorik asit instillasyonu ile sistit oluşturuldu. Ardından, Grup I' deki deneklere transüretral olarak haftada iki kez intravezikal dekspantenol tedavisi, grup II' deki deneklere ise sadece intravezikal izotonik NaCI instillasyonu uygulandı. Grup III' deki deneklere ise aynı stresi oluşturmak amacıyla kimyasal sistit oluşturulmaksızın, intravezikal distile su instillasyonu uygulandı. Tüm gruplarda tedavi şemaları aynı şekilde düzenlendi. Toplam 6 haftalık tedavinin ardından, tavşanlar sakrifiye edildi ve mesanedeki değişiklikleri göstermek amacıyla histopatolojik inceleme yapıldı. Dekspantenolün lipid peroksidasyonu üzerine etkisini incelemek için serum ve doku MDA değerleri incelendi.Çalışmamızda dekspantenol tedavisi alan grup I' de bazal membran ve mukozal bütünlüğün korunduğu, enflamatuar hücrelerin baskılandığı ve serum ve dokuda Malondialdehit (MDA) seviyelerinin düştüğü görüldü. Ancak izotonik NaCI uygulanan grup II' de mukozal bütünlüğün bozulduğu, bazal membranda çok sayıda enflamatuar hücre birikiminin olduğu, MDA seviyelerinde anlamlı artış olduğu gözlendi.Bulgularımız ışığında, intravezikal dekspantenol tedavisi, düşük maliyet ve kabul edilebilir yan etkisiyle interstisyel sistit tedavisinde yeni bir tedavi yaklaşımı olabilir.
Özet (Çeviri)
To demonstrate the effects of the use of intravesical dexpanthenol on urinary bladder histology and lipid peroxidation in intersititial cystitis animal model.A total of 35 New Zealand rabbits were divided into 3 groups. Cystitis was carried out with transurethral intravesical HCl instillation in subjects of group I and II. In group I, we carried out intravesical dexpanthenol therapy 2 times a week. We use only isotonic NaCl in group II. In group III, we instilled transurethral intravesical distilled water to form similar stress but not chemical cystitis. Treatment schedules were similar in all groups. After the six weeks therapy, rabbits were sacrified and histopathologic investigations were made to demonstrate the changes in urinary bladder. We examined the MDA levels both serum and tissue samples to investigate the dexpanthenol?s effects on lipid peroxidation products.In this study, we observed that dexpanthenol saved basal membrane and mucosal integrity, suppressed the inflammatory cells and decreased the MDA levels in serum and tissue in group I. But we observed that mucosal integrity was damaged, a number of inflammatory cells and mast cells accumulated on basal membrane and the MDA levels were significantly increased in group II which instilled saline.According to our results, intravesical dexpanthenol treatment could be a new treatment approach for interstitial cystitis with low cost and acceptable side effects.