12-30. gebelik haftası gebeliklerin sonlandırılmasında misoprostolün, misoprostol+foley sonda ve misoprostol+foley sonda+oksitosin yöntemleri ile karşılaştırılması
Comparing the efficiancy of misoprostol in 12-30 weeks gestation termination with misoprostol+foley cathater and misoprostol+foley cathater+occitocin methods
- Tez No: 225058
 - Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN KUTLAR
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
 - Anahtar Kelimeler: Foley sonda, Abortus, Misoprostol, Oksitosin, Foley Catheter, Abortion, Misoprostol, Occitosin
 - Yıl: 2008
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmanın amacı, 12-30 gebelik haftası gebeliklerin sonlandırılması için misoprostolün, misoprostol+foley sonda ve misoprostol+foley sonda+oksitosin ile karşılaştırmak ve bu yöntemleri düşük yapma süresi ve yan etkileri açısından karşılaştırmak, yan etkisi az ve düşük yaptırma süresi en kısa olan yöntemi bulmak ve rutin kullanımını önermektir.Tek merkezli çalışmamız Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalına 01-01-2008'den itibaren başvuran 12-30 hafta arası gebeliği olan, maternal ve fetal nedenlere bağlı olarak terapötik doğum indüksiyonu gerektiren 112 hasta üzerinde yapıldı. Çalışmanın başında her grupta en az 35 hasta olacak şekilde 3 gruba sırayla misoprostol, misoprostol+foley sonda ve misoprostol+foley sonda+oksitosin (i.v infüzyon) uygulanarak abortus süreleri ve yan etkilerinin karşılaştırılması planlandı. İntravenöz oksitosin 1000 cc ringer laktat içerisine 2 ampul (10U) oksitosin (Synpitan®, Deva, İstanbul, Türkiye). konularak hazırlandı. Her 30 dakikada bir 2 mU/dk artırılarak maksimum doz 40mU/dak'a kadar çıkıldı. Misoprostol uygulaması vaginal yolla 4 saatte bir arka fornikse yerleştirilmek üzere maksimum 6 doz/gün olarak uygulandı. Foley sonda 16 french foley kateter serviksten içeriye 3?4 cm itilerek hastanın gebelik haftası kadar serum fizyolojikle şişirilip gergin bir şekilde hastanın bacağına fiske edilerek uygulandı. Her üç gruptada yeterli servikal açıklık elde edildiği anda membranlar amniotomiyle açıldı.Misoprostol+foley sonda, misoprostol+foley sonda+oksitosin grupları sadece misoprostol kullanılan grupla karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde misoprostol kullanımında azalma ve terapötik abortus süresinde kısalma saptandı.Ancak yapılan ileri analizlerde misoprostol+foley sonda ve misoprostol+foley sonda+oksitosin (i.v infüzyon) grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Hastaların hastanede kalış sürelerinde ve saptanan yan etkiler açısından da misoprostol, misoprostol+foley sonda ve misoprostol+foley sonda+oksitosin (i.v infüzyon) grupları arasında herhangi bir istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı.Sonuç olarak,12-30 hafta arası gebeliği olan ve çeşitli nedenlerle terapötik abortus yapılması gereken hastalarda foley sonda+misoprostol güvenli ve etkin bir biçimde rutin kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is, to compare the efficieacy of misoprostol alone or with other addictive methods for the termination of 12?30 weeks pregnancies and also compare these methods for their side effects and the duration of abortion. And at the end of this study, find the minimal side effected and short longed method and suggest it as a routine use.Our single centered study has done on the 112 patient between 12 and 30 weeks gestation whom pregnancies had to need termination because of fetal and maternal causes that applied University of Gaziantep Medical Faculty Obstetrics clinic since 01.01.2008. In the beginning of this study, these patients has divided into three groups, which each had at least 35 patients respectively, misoprostol alone, misoprostol+foley catheter, misoprostol+foley catheter+occitocin ( i.v. infusion) and occitocin ( i.v. infusion)+foley catheter. 2 ampuls (10 IU) of occitocin ( Snypitan®, Deva, İstanbul, Türkiye) has added in 1000 cc ringer lactat for the preaparation of intravenouse occitocin. And at every 30 minutes the dosage increased 2 IU/mn to the maximal dosage of 40 mIU/mn. Misoprostol has applied intravaginally to posterior fornix at every 4 hours and the maximum dosage was 6 dosage/day. The 16 no french foley catheter has chosen for this study. Catheter has located into cervix at the depth of 3-4 cm and inflated with %0,9 NaCl (1cc/gestation week) and strongly fixed to her leg. Bye the reaching to ideal cervical dilatation amniotomy has done to all tree groups.The groups of misoprostol + foley catheter and misoprostol + foley catheter + occitocin ( i.v. infusion) had statistically significant short termination time and needed less dosage of misoprostol when compared to misoprostol alone.But furher investigations didn?t suggest an statistically significant difference between the groups of misoprostol + foley catheter and misoprostol + foley catheter + occitocin ( i.v. infusion). And between these two groups there was no statistically significant difference in the hospitalization time and observed side effects.As a result, foley catheter + misoprostol can be used safely and effectively at 12?30 weeks gestation in the need of terapotic abortion.