Koroner arter hastalığı (ateroskleroz) belirteci olarak epikardiyal yağ dokusu kalınlığı ile karotis intima mediya kalınlığının birlikte değerlendirilmesi
Evalauation of epicardial fat thickness and carotid intima-media thickness as a predictor of coronary artery diseases
- Tez No: 225098
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Risk factors for coronary artery disease, epicardial adipose tissuethickness, carotid intima-media thickness
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
Amaç: Önceden yapılan çalışmalarda koroner arter hastalığı ile epikardiyal yağ dokusukalınlığı ve karotis intima mediya kalınlığının ayrı ayrı etkileşimleri üzerinedeğerlendirmeler yapılmıştır. Biz çalışmamızda epikardiyal yağ dokusu ile birliktekarotis intima-mediya kalınlığının koroner arter hastalığıyla ilişkisini değerlendirdik.Materyal ve metodlar: Kliniğimizde elektif koroner anjiyografi yapılan 36 erkek,16kadın toplam 52 hasta çalışmaya dahil edildi. Tüm hastalara TTE yapılarak epikardiyalyağ dokusu kalınlığı ölçümleri ve vasküler ultrasonografi ile karotis intima-mediyakalınlık ölçümleri yapıldı. Hastaların demografik, antropometrik ölçümleri kaydedildi.Sonuçlar: Epikardiyal yağ dokusu kalınlığı ve karotis intima-mediya kalınlığı artışınınkoroner arter hastalığı için risk artışı gösterdiği tesbit edildi.Erkek cinsiyetin koronerarter hastalığı için risk faktörü olduğu tesbit edildiKarar: Epikardiyal yağ dokusunu kalınlığındaki artış koroner arter hastalığı için riskfaktörüdür. Karotis intima-mediya kalınlığı da koroner arter hastalığı olanlardaartmaktadır. Böylece hem epikardiyal yağ dokusu kalınlığı artışı ve karotis intimamediya kalınlığı artışı koroner arter hastalığı artışı ile koreledir.Anahatar kelimeler: Koroner arter hastalığı risk faktörleri, epikardiyal yağ dokusukalınlığı, karotis intima-mediya kalınlığ
Özet (Çeviri)
İntroduction and Aim: Evaluations in previous studies has been made upon therelation of epicardial adipose tissue thickness and carotid intima-media thickness withcoronary artery disease .İn our study,we interrogated the relation of epicardial adiposetissue together with carotid intima-media thickness to coronary artery disease.Methods and Materials: Fifthy patients (36 men,16 women) who underwentelective diagnostic coronary angiography were studied.Epicardial fat thickness wasmeasured with transthoracic echocardiography and carotid intima-media thickness withvascular ultrasonography in all patients.Demographic and anthropometricmeasurements were recorded.Results:İt was demonstrated that an increase in epicardial fat thickness andcarotid intima-media thickness was a risk increasing factor for coronary arterydisease.Male sex was found a risk factor for coronary artery disease.Body mass index ,diabetes mellitus and hypertension were not found statistically an important risk factorfor coronary artery disease.Conclusion: An increase in epicardial fat thickness is a risk factor for coronaryartery disease.Carotid intima-media thickness increases in those with coronary arterydisease.Thus,an increase in epicardial fat thickness and carotid intima-media thicknessis correlated with an increase in coronary artery disease.