Mitral anuler kalsifikasyon tespit edilen hastalar ile normal populasyondaki kişilerin epikardiyal yağ doku kalınlığı açısından karşılaştırılması
The comparison of patients with mitral annular calcification with the normal population according to the epicardial fat tissue thickness
- Tez No: 414920
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN VAROL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Koroner arter hastalığı, mitral anuler kalsifikasyon, epikardiyal yağ doku, transtorasik ekokardiyografi, Coroner artery disease, mitral annular calcification, epicardial fat tissue, transthoracic echocardiography
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Mitral anuler kalsifikasyon (MAK), ateroskleroz ile histolojik olarak benzerlikler gösteren aktif bir süreçtir. Epikardiyal yağ doku (EYD), koroner arter hastalığı (KAH) ve metabolik sendromda önemli bir risk faktörü olan viseral yağ dokusunun miyokart etrafındaki göstergesi olarak kabul edilmektedir. Ateroskleroz ile ilişkisi olduğu gösterilen MAK ve EYD arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık. Metod: Çalışmaya, Haziran 2014 ile Mayıs 2015 tarihleri arasında polikliniğimize başvuran ve herhangibir nedenle ekokardiyografi tetkiki yapılıp MAK saptanan ardışık 78 hasta dahil edildi. Yaş ve cinsiyet olarak benzer MAK saptanamayan 47 olgu kontrol grubu seçildi. Transtorasik ekokardiyografiden elde edilen görüntülerde parasternal uzun eksen ve apikal dört boşluk görüntülemede mitral lifletlerin arkasında veya altında, parasternal kısa eksen görüntülemede ise atriyoventriküler oluktaki parlak ekodens bandlar, MAK olarak değerlendirildi. EYD, miyokardın dış duvarı ile perikardın viseral tabakası arasında görülen eko içermeyen bir tabakadır. EYD kalınlığı sistol sonunda ultrason ışık huzmesinin orta hattı sağ ventrikül serbest duvarına düşülerek ve aortik anulusa dik olacak şekilde ölçüldü. Bulgular: MAK ile EYD kalınlığı arasında pozitif korelasyon saptandı. EYD kalınlığı ile yaş, alkalen fosfataz, sol atriyum (LA) çapı, interventriküler septum (IVS), sol ventrikül sistol sonu çap (LVSSÇ), miyokardiyal perfüzyon indeksi (MPI) ve bel çevresi arasında pozitif korelasyon saptandı. EYD kalınlığı ile alanin aminotransferaz ve ejeksiyon fraksiyonu arasında negatif korelasyon saptandı. MAK grubunda beta blokör ve diüretik kullanımı, LA çapı, IVS, LVSSÇ, sol ventrikül diyastol sonu çap ile MPI anlamlı olarak daha fazla bulundu. Sonuç: Ateroskleroz ile ilişkili olduğu gösterilen MAK ve EYD arasında anlamlı bir ilişki tespit ettik. Bu iki durum KAH'ın erken belirteci olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Mitral annular calcification (MAC) is an active process with histological similarities to atherosclerosis. Epicardial fat tissue (EFT) is accepted as the marker of visseral fat tissue around the myocardium which is an important risk factor for coronary artery disease (CAD) and metabolic syndrom (MS). Methods: 78 patients who were diagnosed with MAC by echocardiography in outpatient clinic between June 2014 and May 2015 were included in the study. 47 people with similar age and sex who were not diagnosed with MAC were chosen as the control group. MAC was defined as an intense echocardiography producing structure with highly reflective characteristics that was located at the junction of the atrioventricular groove and the posterior or anterior mitral leaflet on the parasternal long-axis, apical four-chamber or parasternal short-axis view. EFT was identified as the echo-free space between the outer wall of the myocardium and the visceral layer of pericardium. EFT thickness was measured at the point on the free wall of the right ventricle along the midline of the ultrasound beam, perpendicular to the aortic annulus at the end of systole. Results: Positive correlation was found between MAC and EFT thickness. The thickness of EFT is positivitely related to age, alkalen phosfatase, left atrium (LA) diameter, interventricular septum (IVS), left ventricule end systolic diameter (LVESD), myocardial perfusion index (MPI) and waist circumference. Negative correlation was found between EFT thickness and alanine aminotransferase and ejection fraction. In the MAC group the usage of beta blockers and diuretics, LA diameter, IVS, LVESD, left ventricule end diastolic diameter and MPI were found to be significantly more frequent. Conclusios: MAC and EFT which are related to atherosclerosis are found to have a significant relationship between. These two disorders can be used as an early marker of CAD.