Düzce ilinde yaşayan yetişkinlerdeki guatr sıklığı
Goiter frequency in adults living in city of düzce
- Tez No: 225118
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN CİNEMRE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Goiter, Düzce, iodine deficiency
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Düzce ilinde yaşayan yetişkinlerdeki guatr sıklığını tespit etmek.Giriş: Orta düzeyde iyot eksikliği olan Düzce ilinde yaşayan yetişkinlerdeki guatr oranı bilinmemektedir.Yöntem: Ocak 2007 ? Mart 2008 tarihleri arasında Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Polikliğine genel kontrol olmak amacıyla başvuran 18 yaşından büyük ve Düzce'de son 10 yıldır yaşayan hasta ve hasta yakınları alındı. Hastaların tiroid fonksiyonunu etkileyecek ilaç kullanımı ve sistemik hastalığı olmamasına dikkat edildi. Hastaların tiroid muaynesi palpasyon ve ultrasonografiyle yapıldı TSH düzeyi ECLİA yöntemiyle ölçüldü.Bulgular: yaşı 18-83 arasında , ortalaması 45,97± 15,45 yıl olan , % 68.17 kadın , % 31.83 erkek toplam 311 hasta. Hastaların palpasyonla yapılan muaynede guatr oranı %30.23 , ultrasonografiyle yapılan muaynede guatr oranı %42.77 olarak tespit edildi, Palpasyon ve ultrasonografik muaynenin uyum istatistiği kappa:0.557 yüksek oranda uyumlu olarak değerlendirildi. Yaş grupları büyüdükçe guatr görülme sıklığı artmaktadır. Erkek ve kadınlar arasında guatr sıklığı açısından fark yoktur. TSH düzeyi ölçülen hastaların %11.25'de hipotiroidi ,%11.58'de hipertiroidi tespit edildi. Hipertiroidi ileri yaş grubunda daha sık görülmekteydi.Sonuç: Çalışma sonucunda Düzce ilinde yaşayan yetişkinlerde endemik guatr olduğu görülmektedir. Guatr oluşumunda en sık suçlanan sebep olan ve replasman tedavisiyle önüne geçilen iyot eksikliğinin endemik bölgelerde tedavisinin daha efektif yapılması uygundur.Anahtar kelime: Guatr , Düzce , İyot Eksikliği
Özet (Çeviri)
Purpose: To determine goiter frequency in adults in city of düzce which has iodine deficiencyİntroduction: Goiter rates in adults living in düzce which has moderate iodine deficiency not knownMethod: We included patients and their relatives who were older than 18 years old and have been living for last 10 years in düzce,coming for check-up to düzce ünivercity medicine faculty internal medicine deparment as out patients between january 2007 and march 2008.Patients hadn?t got any drug using history or sistemic illness which may effect thryoid function.Patient?s thryoid examination were made with manual palpation and ultrasonography.Level of TSH was measured by using ECLİA method.Findings: 311 patients were included in our study, whose mean age was 45,97 ± 15,45 (between 18-83). 68.17 % of the patients was female and 31.83 % was male. 30.23% and 42.77% had find to have goiter by palpation and ultrasonography respectively. Palpation and ultrasonography were found to have statistically similar results (kapa: 0,557). İn older age groups, the prevelance of goiter was higher. There was no difference in goiter prevelance between males and females. 11.25% and 11.58% of patients were found to have hypothyroidism and hyperthyroidism respectively. Hyperthyroidism was more frequent in older age groups.Results: We have found that endemic goiter is present in adults living in Düzce. The most common cause of endemic goiter is iodite deficiency which can be prevented by replacement therapy and its effective treatment is more important in endemic regions.