Epidural anestezide kullanılan % 0,5 bupivakain ve % 0,5 levobupivakain'in hemodinami ve qt dispersiyonu üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the % 0,5 levobupivacaine and % 0,5 bupivacaine on qt dispersion and haemodynamics effects on epidural anaesthesia
  1. Tez No: 225119
  2. Yazar: YAŞAR ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAVUZ DEMİRARAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Bupivakain, Levobupivakain, EKG, QT Dispersiyonu, Bupivacaine, Levobupivacaine, ECG, QT dispersion
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: % 0,5 bupivakain ile bunun homoloğu olan % 0,5 levobupivakaini epidural anestezi ile gerçekleştirilen operasyonlarda, eşit doz ve volümdeki anestezik, hemodinamik etkileri ile yan etkilerini ve QT dispersiyonuna olan etkilerin karşılaştırdık.Metod: Çalışmaya, ASA ????, 20 ? 60 yaşları arası, epidural anestezi ile operasyon planlanan 60 hasta dahil edildi. Monitorizasyon ve başlangıç EKG`lerinden sonra epidural kateter yerleştirildi. 3 ml % 2'lik lidokain (60 mg), verilen test dozundan sonra Grup B(n=30), 15 ml% 0.5'lik Bupivakaine, Grup L (n=30), ise 15 ml %0.5'lik Levobupivakain uygulandı. 30.dk sonra EKG çekildi. Duyusal blok düzeyi pinprick testi ile, motor blok ise `Bromage Skalası' ile değerlendirildi. T10 ve üzeri blok seviyesi ulaşmasıyla operasyona başlatıldı. Peroperatif dönemde SKB, DKB, OKB, KAH, SpO2 ölçümleri, solunum sayısı ve yan etkileri (hipotansiyon, bradikardi, dispne, bulantı, kusma, kaşıntı, ajitasyon, titreme) açısından operasyon süresince takip edildi. Postoperatif 30 dk aralarla motor blok kalkış zamanlanı süreleri kaydedilerek, total blok süreleri tesbit edildi. Postoperatif 24. saatte 3.EKG `leri çekildi.Bulgular: Gruplar arasında yaş, boy, ağırlık, cinsiyet, ASA skorları, KAH, SPO2 ve solunum sayıları açısından farklılık yoktu. SKB, DKB ve OKB arasında150.dk'ya kadar geçen sürede anlamlı farklılık görülmedi ancak 180.dk'da ise anlamlı farklılık görüldü. Total blok süresi bupivakain grubunda levobupivakain grubuna göre anlamlı olarak uzun bulundu. Bloğun iki segment gerileme süresi, bloğun T10 dermatom düzeyine ulaşma süresi benzer bulundu. Motor blok bupivakain grubunda daha fazla görüldü.Yan etkiler arasında ise aritmi, dispne ve ajitasyon her iki grupta da görülmezken, bradikardi, bulantı-kusma ve titreme her iki grupta da görüldü ve hipotansiyon ise Grup B' de daha sık görüldü. EKG parametrelerinde ise kalp hızı, en uzun QT zamanı, en kısa QT zamanı, QT dispersiyonu ve düzeltilmiş QT dispersiyonu açısından farklılık yokken, en uzun düzeltilmiş QT zamanı ve en kısa düzeltilmiş QT zamanı gruplar arasında farklılık bulundu.Sonuç: Levobupivakainin kardiak problemleri olan ve daha az motor blokaj istenilen hastalarda bupivakaine iyi bir alternatif olabilecek lokal anesteziktir.
Özet (Çeviri)
Comparison of the % 0,5 Levobupivacaine and % 0,5 Bupivacaine on QT dispersion and haemodynamics effects on epidural anaesthesiaAIM: Aim of the study is to compare 0.5% bupivacaine and its homolog 0.5% levobupivacaine in operations performed under epidural anesthesia. We applied same dose and volume of bupivacaine and levobupivacaine and compared their effects on the hemodynamic variables, QT dispersion and their side-effects.MATERIAL-METHOD: Sixty patients having surgery under epidural anesthesia with ASA I-II the age range was between 20 and 60 were included to the study. After monitorization and initial ECG, epidural catheter was inserted. After patients were given a test dose of 3ml of 2% bupivacaine (60mg); 15ml of 0.5% bupivacaine was given to Group B patients (n=30) and 15ml of 0.5% levobupivacaine was given to Group L patients (n=30). After 30 minutes, ECG was taken. Sensorial blockade level was assessed with pinprick test, motor blockade with Bromage Scale. After sensorial blockade reached to the level of T10, operation started. In operation, SKB, DKB, OKB, KAH, SpO2 measurement, respiratory rate and side-effects were recorded. Postoperatively, motor blockade recovery time was assessed at 30-minute intervals to record total motor blockade time. 24-hour postoperatively, 3? th ECG was taken.RESULTS: There were no statistically significant differences between the groups concerning the age, length, weight, sex, ASA scale, KAH, SpO2 measurements, respiratory rate; and SKB, DKB, OKB levels upto the 150 minutes; after 180 minutes, the differences were significant. The total sensorial blockade time was significantly longer in Group B when compared with Group L. Two-segment recovery time, reaching time of the blockade upto the level of T10 were similar. Motor blockade was more commonly detected in Group B.Among the side-effect, arrythmia, dyspnea and agitation were not detected in both groups; bradycardia, nausea, vomitting and tremor were detected in both groups. Hypotension was more common in Group B. In ECG, there was no significant difference between groups regarding heart rate, the longest QT interval, the shortest QT interval and corrected QT dispersion time. But there were significant differences between groups regarding the longest corrected QT interval and the shortest corrected QT interval.CONCLUSION: Levobupivacaine is a local anesthesic agent that can be a good alternative to bupivacaine in patient who has cardiac problem and when less motor blockade is desired.