Postoperatif intraabdominal adezyonların önlenmesindenon-steroideal antienflamatuvar grubu bazı ilaçların etkilerinin değerlendirilmesi
The effect of some non- steroideal antienflamatory drugs on the prevention of experimentally induced intraabdominal adhesion in rats
  1. Tez No: 225162
  2. Yazar: SERDAR KÖKLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NUH KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adezyon, Hidroksiprolin, NSAID, rat, Adhesion, Hydroxyproline, NSAID Drugs, Rats
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışma, ratlarda intraabdominal adezyonların önlenmesinde NSAID grubu bazı ilaçların etkilerinin değerlendirilmesi amacıyla yapıldı. Çalışmada 60 adet 6 aylık yaşta dişi 200-250 g ağırlıklarında Wistar albino rat kullanıldı. Ratlar kendi aralarında 10'arlı 6 gruba ayrıldı. Gruplardaki tüm ratlara median laparotomi uygulandı. Sekum üzerinde serosal yıkımlanma ve peritoneal ensizyonlarla parietal peritonda defekt oluşturuldu. Postoperatif dönemde kontrol grubuna hiçbir uygulama yapılmazken, serum fizyolojik grubuna postopretif 5 gün süre ile 0.3ml intraperitoneal %0,9 NaCl, fluniksin meglumine grubuna 2,5 mg/kg intraperitoneal fluniksin meglumine, metamizol grubuna 50 mg/kg intraperitoneal metamizol, diklofenak grubuna 2,5 mg/kg intraperitoneal diklofenak sodyum ve karprofen grubuna 2,5 mg/kg intraperitoneal karprofen uygulandı ve ratlar relaparotomi için 5 gün daha gözlem altında tutuldu.Postoperatif 10.günde gruplardaki tüm ratlara relaparotomi uygulanarak adezyon oluşumları değerlendirildi. Relaparotomi uygulanan tüm ratlarının % 43,6'sında adezyon oluşumu gözlenmemiş olup bunların tamamı NSAID ilaç gruplarındadır. Bunların içinde %14,5 ile adezyon oluşumunun görülmediği en fazla rat metamizol grubunda mevcuttur. Relaparotomi esnasında alınan doku örneklerinin biyokimyasal incelenmesiyle belirlenen doku hidroksiprolin düzeyleri adezyon oluşumun gözlenmediği NSAID gruplarında yara iyileşmesinin bir göstergesi olarak beklendiği gibi yüksek çıkmıştır.Veteriner hekimlikte postoperatif dönemde sıklıkla kullanılan NSAID grubu ilaçların intraperitoneal olarak 5 gün süreyle uygulanmasının intraperitoneal adezyonları engellediği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was examined that the influence of some NSAID drugs on intraabdominal adhesions in rats. The study was conducted 60, 6-month-old out-brade female Wistar rats with a mean weigth of 200-250 g. The rats were divided into six equal groups. An adhesion model was constituted in the caecum and parietal periton of all rats in each group. After above process, the control group received no further treatment. The serum physiological group received 0,3 ml Nacl%0.9, the fluniksin meglumine group received 2,5mg/kg, the metamizole group 50mg/kg, the diclofenac group 2,5mg/kg, the karprofen group 2,5mg/kg intraperitonelly injection of all drugs.Ten days later, rats were sacrified and adhesions were graded according their degree and severity. 43,6% of all animals were not detected any intraabnominal adhesion, and all this animals was in the treatment groups. The mean adhesion score was lower in the metamizol group than the others (14,5 %). The value of the hydroxyproline was higher in the treatment group than the control and SF.In conclusion, this study was suggests that intraperitoneal NSAID? drugs such as metamizol, diclofenac, fluniixin and carprofen administration for 5 days can reduce postoperative abdominal adhesion in rats.