Postpartum dönemdeki kadınların yaşam kalitesinin incelenmesi
Investigation quality life of women in postpartum period
- Tez No: 260516
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA DENİZ SAYINER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Postpartum dönem, Kadın, Yaşam kalitesi, MAPP-QOL, Postpartum period, Women, Quality of Life, MAPP-QOL
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada; Eskişehir İl Merkezinde yaşayan 1 Ocak-30 Nisan 2009 tarihleri arasında Eskişehir Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi' nde doğum yapmış, lohusalık dönemindeki kadınların yaşam kalitesi düzeylerinin belirlenmesi amaçlandı. Çalışmaya Eskişehir il merkezinde ikamet eden postpartum 7. günde evlerinde bulunabilen ve çalışmaya katılmayı kabul eden 500 kadın dahil edildi. Kadınlara sosyodemografik ve obstetrik özelliklerini belirleyen soru formu ve Pamela Hill tarafından geliştirilen Annelerde Postpartum Yaşam Kalitesi Anketi (MAPP-QOL) uygulandı. Verilerin istatistiksel değerlendirmesinde, Tek Yönlü Varyans Analizi, Tukey Çoklu Karşılaştırma Testi ve student t testi kullanıldı. MAPP-QOL Ölçeğinin hesaplanmasında ise; Ferrans ve Powers' ın Yaşam Kalitesi İndeksi Jenerik Versiyon III' den yararlanıldı. Kadınların; %58.6' sının 25-34 yaş grubunda olduğu, %46.6' sının ilk gebeliği ve %52.6' sının yaşayan tek çocuğu olduğu, %41.4' ünün en son doğum şeklinin sezaryen olduğu belirlendi. Kadınların MAPP-QOL' un alt alanlarından aldıkları yaşam kalitesi ölçeğinden alınan puan ortalamaları; en düşük 14.93±1.43 ile Sağlık/İşlevsellik, en yüksek 16.64±1.16 ile Psikolojik/Bebek alanında bulundu. Çalışma grubumuzdaki kadınların yaşam kalitelerinin düşük olduğu görüldü. Yaşam kalitelerinin arttırılması ve sağlıklı nesiller için kadınlarımızın bilgilendirilmesi ve gerekli desteğin sağlanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate quality life of women in postpartum period who live in Eskişehir City Centrum and gave birth in the Eskişehir Obstetrics and Pediatrics Hospital between 1 January-30 April 2009. 500 women, who accepted to be included and who live in Eskişehir City Centrum who were met in their houses at the postpartum 7th day, were included in this study. Women filled our questionaire form which determines sociodemographic and obstetric characteristics; they also performed Survey of Mother?s Postpartum Life Quality (MAPP-QOL) developed by Pamela Hill. For statistical analysis of data; one way variance analysis, Tukey Multi-Comparative Test and Student?s t-test were used. Life Quality Index of Ferrans and Powers Generic Version III was used for calculation of MAPP-QOL Scale. 58.6% of women were between 25-34 years of age, 46.6% of women had their first pregnancies and 52.6% were having their first alive children. The last birth type was 41.4% of all deliveries were Cesarian/ Section. Women?s quality of life mean values from sub-areas of MAPP-QOL were found to be as follows; minimum values 14.93±1.43 were seen in Health/ Functional field, maksimum values 16.64±1.16 were seen in Psychology/ Baby fields. Quality life was determined low for women in study group. Quality life should be improved and women should be educated in order to raise healthy generations; therefore essential support should be provided.