Tip 1 Diabetes Mellitus'ta kemik mineral yoğunluğunun değerlendirilmesi
Evaluation of bone mineral density in Type 1 Diabetes Mellitus
  1. Tez No: 225258
  2. Yazar: ÜNSAL OKTAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN HASPOLAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: kemik mineral dansitesi, tip 1 diyabetes Mellitus, bone mineral density, Type 1 diabetes mellitus
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Giriş ve Amaç: DM; hiperglisemi, glikozüri ve buna eşlik eden birçok klinik ve laboratuar bulgusu ile seyreden kronik bir hastalıktır. Bu çalışmada amacımız; Tip 1 DM' da kemik mineral dansitesi ile metabolik kontrol ve diyabet süresi arasındaki ilişkiyi araştırmaktı.Olgular ve Yöntemler: Çalışmaya Tip 1 DM tanısı almış 30 olgu alındı ve olguların dosyaları geriye dönüşlü olarak incelendi. Dosyalardan, olguların tanı yaşı, boy, ağırlık, Tanner evreleri, diyabet süresi, HbA1c değerleri ve DEXA sonuç verileri alındı. Tüm vücut dansitometrileri incelenen olgularda lumbal ve femur Z skorları, lumbal ve femoral bölge KMD değerlerleri değerlendirilmeye alındı. Olguların 15'i erkek (%50), 15'i kız (%50) idi. Özgeçmişlerinde herhangi bir özellik yoktu. Olguların tümü insülin tedavisi almaktaydı. Olguların hiçbiri KMD' ni etkileyecek başka bir ilaç kullanmıyordu. Günlük aktiviteleri dışında düzenli spor yapan ve kırık anamnezleri olan yoktu.Bulgular: Tüm olgular değerlendirildiğinde; HbA1c değerleri ve diyabet süreleri ile femur bone area, femur BMD ve lumbal bone area, lumbal BMD arasında korelasyon saptanmadı (p > 0.05). Diyabet süresi ile femur Z skoru arasında korelasyon saptanmaz iken (p > 0.05), diyabet süresi ile lumbal Z skor arasında negatif korelasyon saptandı (p = 0.046, r = -3.68).Olgular kendi aralarında, ölçülen HbA1c değerlerine göre iyi ve orta metabolik kontrol ile kötü metabolik kontrol olmak üzere iki gruba ayrıldı. İyi ve orta metabolik kontrol ile kötü metabolik kontrol grupları arasında femur bone area, femur BMD değerleri, femur Z skor, lumbal bone area, lumbal BMD değerleri ve lumbal Z skor karşılaştırıldığında istatiksel olarak fark yoktu (p > 0.05)Kötü metabolik kontrollü olgular arasında yaptığımız istatiksel çalışmada; Kötü metabolik kontrollü olguların diyabet süreleri ile lumbal Z skorları arasında istatiksel olarak anlamlı negatif korelasyon saptandı (p = 0,028 r = 0,517)Sonuçlar: Tip 1 diyabetik hastalarda diyabet süresi uzadıkça lumbal Z skorları azalmaktadır. Ayrıca kötü metabolik kontrolde lumbal Z skorlarının azalmasına olumsuz yönde katkıda bulunmaktadır
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Diabetes Mellitus is a chronic disease that continuing with hyperglycemia, glycosuria and many clinic and laboratory findings. In this study we aimed that to investigate relation with BMD, metabolic control and duration of the disease.Cases and Methods: For this study 30 cases were selected who before diagnosed Type 1 DM and their files were scanned retrospectively. Age of diagnosed, height, weight, Tanner stages, duration of disease, HbA1c levels and DEXA scores were extracted from the files. Lumbal and femur Z scores, lumbal and femur region BMD values were evaluated for the patients who measured total body bone densitometry.15 (50%) patients were male and 15 (50%) patients were female. There was no significant event in their history. All patients were treating with insulin. None of the patients were using another drug which effecting BMD. None of the patients were making regularly sports except of daily physical activities and there were no fracture in their histories.Findings: When we looked all results; there was no correlation between HbA1c levels and duration of diabetes with femur bone area, femur BMD and lumbal bone area, lumbal BMD (p > 0.05). There was no correlation between duration of diabetes and femur Z scores (p > 0.05), besides there was negative correlation between duration of diabetes and lumbal Z scores (p= 0.046 r= -3.68)The cases were divided two groups as optimal and suboptimal metabolic control or non-optimal metabolic control according to their HbA1c levels. There was no statistically difference for femur bone area, femur BMD levels, femur Z score, lumbal bone area, lumbal BMD levels and lumbal Z score (p > 0.05).In the cases of non-optimal metabolic controls there was statistically significant negative correlation between duration of diabetes and lumbal Z scores (p= 0.028 r= -0.517)Results: Lasting duration of diabetes causes to diminish lumbal Z scores. Besides, non-optimal metabolic control helps to diminishing of lumbal Z scores.