Sevofluran ve desfluran anestezisinin dna hasarı ve oksidatif stres üzerine etkisi
The effects of sevoflurane and desflurane anesthesia on the dna damage and oxidative stress
  1. Tez No: 225299
  2. Yazar: ALİ ÇİĞDEM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ZEYNEP BAYSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Biyokimya, Anesthesiology and Reanimation, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sevofluran, Desfluran, DNA, Total Oksidatif Status, Total Antioksidan Kapasite, Sevoflurane, Desfluran, DNA, Total Oxidative Otatus, Total Antioxidant Capacity
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada anestezide sık kullanılan sevofluran ve desfluran gazlarının DNA ve oksidatif stres üzerine etkilerini araştırmayı amaçladık. Çalışma Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurulunun onayı alındıktan sonra Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniğinin ameliyathanesinde gerçekleştirildi.Rasgele seçilen ve ASA I, ASA II sınıfı hastalar 2 gruba ayrıldı. Grup I'de , % 2 sevofluran + 3L/dk hava + 2L/dk O2 ile Grup II' de % 6?7 desfluran + 3L/dk hava + 2L/dk O2 ile anestezi idamesi sağlandı. Nöromusküler iletimde % 30 derlenme sağlandığı zaman 0.5 mg kg?1 rokuronyum iv bolus olarak uygulandı.Tüm gruplarda ETCO2 25?35 mmHg aralığında olacak şekilde mekanik ventilasyon (Mod; IPPV, solunum sayısı; 12?15 /dk, tidal volüm; 10mL kg-1, İ/E: 1/2) uygulandı.Anestezi idamesi; anestezi ve cerrahi süresi, hastalarda gelişebilecek komplikasyonlar kaydedildi.Hastalardan preoperatif dönemde indüksiyonun hemen öncesinde ve intraoperatif 120. dakikada 5ml venöz kan alındı. Özel bir kap içerisinde soğuk ortamda en kısa sürede Harran Üniversitesi Araştırma Hastanesi Biyokimya Anabilim Dalı laboratuarına ulaştırıldı. Bu kanlarda mononükleer lökositlerden comet assay yöntemi ile DNA hasarı ölçüldü. Aynı kan örneklerinde total oksidatif durum (TOS) ve Total antioksidan kapasite (TAK) ölçüldü. Oksidatif stres indeks (OSİ) hesaplandı.Çalışma sonunda sevofluran ve desfluran grubunda intraoperatif 120. dakikada alınan kan örneklerindeki DNA hasarlarında preoperatif değerlere göre anlamlı artış bulundu. Bu artış desfluran grubunda istatistiksel olarak daha anlamlı bulundu.Antioksidan kapasite sonuçları her iki grupta da farklılık göstermedi. Oksidatif durum, desfluran grubunda sevofluran grubuna göre anlamlı artmış bulundu. Grup içi karşılaştırmalarda her iki grup için de intraoperatif 120. dakika oksidatif durum değerleri preoperatif değerlere göre anlamlı artış gösterdi.
Özet (Çeviri)
In this study; it is aimed to research the effects of sevoflurane and desfluran gases which are mostly used in anesthesia on DNA and oxidative stress. The study has been realized in the operating room of the Anesthesiology and Intensive Care Clinic after the applause of ethic committee of Harran University Medicine Faculty.Randomly selected ASA I, ASA II class patients have divided into two groups. In Group I, with 2% sevoflurane + 3L/min air + 2L/min O2, in Grup II with 6?7% desflurane + 3L/min air+ 2L/min O2 the perpetuation of anesthesia is provided. In neuromuscular transmission when the compilation provided 0.5 mg kg-1 rocuronium has applied as iv bolus.In both groups in the ETCO2 25?35 mmHg interval mechanical ventilation has been applied. (Mod; IPPV, Respiration Number; 12?15 /min, tidal volume; 10mL kg-1, İ/E: ½).The perpetuation of anesthesia, surgical duration and the complication might be evolved have been recorded.In the preoperative period (pre-induction) and intraoperative 120th minute, 5 ml venous blood has been taken. They have been attained to Biochemistry Discipline Laboratory of Harran University Research Hospital in a special container in cold condition. In these bloods, with the method of comet assay DNA damage has been measured. From the same sample of bloods, total oxidative status (TOS) and total oxidative capacity (TAC) have been measured. Oxidative stress index has been evaluated.In the result of the study, in the sevoflurane and desfluran groups, in intraoperative 120th minute, a meaningful increase has been observed according to the preoperative values in the damage of DNA from the blood samples. This increase has been attained more meaningful due to the statistics in the desfluran group.Antioxidant capacity results didn?t show any difference in both of the groups. The oxidative case in the desfluran group has been detected as increased with the comparison of sevoflurane group. In the comparison of inside the group for both of the groups, in the intraoperative 120th minute, the values of oxidative case has discovered with a meaningful increase according to the preoperative values.