Menopoz dönemindeki hastalarda cinsel fonksiyon bozuklukları
Sexual dysfunction in postmenopausal women
- Tez No: 225301
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. F.FERDA VERİT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Menopoz, Cinsellik ve Cinsel Fonksiyon Bozuklukları
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Menopoz, ovaryan foliküler aktivitenin durmasıyla birlikte, menstrüasyonun kalıcı olarak kesilmesidir. Menopozu yaşlılığın başlangıcı ya da hayatın sonbaharı olarak görme fikri gerilerde kalmıştır. Günümüz tıbbının en önemli görevlerinden biri yaşamının yaklaşık 1/3'lik kısmını menopozda geçiren kadının hayatını daha kaliteli bir seviyede yaşamasına yardımcı olmaktır. Cinsellik ve cinsel fonksiyon kadının sağlıklı ve iyi durumda olmasını sağlayan bir bütünün parçasıdır. Menopoz döneminde cinsel fonksiyon değişikliklerini, değişikliklerin derecesini ortaya koymayı hedefleyen bir çalışma planladık.Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğimize başvuran 80 postmenopozal ve kontrol grubu olarak 78 premenopozal kadın alındı. Çalışmamıza katılan gönüllü deneklere yaş, eğitim durumu, kazanç durumu, evlilik süresi, gebelik sayısı, doğum sayısı, düşük sayısı, sigara ve alkol kullanımı, kullandığı ilaçlar, daha önce geçirdiği operasyonları sorgulandı. Tüm kadınlardan çalışma başlangıcında yazılı olarak bilgilendirilmiş hasta onamı alındı. Cinsel istek, uyarılma, lubrikasyon, orgazm, memnuniyet, ağrı parametrelerini içeren 19 sorudan oluşan Female Sexual Function Index-FSFI anketi uygulanarak kadının son dört haftadaki cinsel fonksiyon durumu sorgulandı. FSFI skorlaması yapıldı. Tüm katılımcılara Beck Depresyon Ölçeği uygulandı ve klinik olarak depresif hastalar çalışma dışı bırakıldı. Arastırmadan elde edilen veriler, bilgisayar ortamında SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 11.0 paket programı kullanılarak gerekli istatistiksel analizler yapıldı. Gruplar arası farkı değerlendirmek için student t-test kullanıldı ve x2 testleri kullanıldı. p< 0.05 anlamlı olarak kabul edildi.Bulgular: Çalışmamızda 80 menopoz döneminde ve 78 sağlıklı kontrol grubu alındı. Tüm gruptaki toplam 158 kadının yaş ortalaması 41.5 ± 12.7 idi. Postmenopozal kadınların yaş ortalaması 53.1± 4.1, kontrol grubunun yaş ortalaması 29.5±5.0 idi. Tüm kadınlar evli, sağlıklı cinsel partneri olan, herhangi bir kronik hastalık öyküsü olmayan, pelvik cerrahi öyküsü olmayan, alkol, sigara ve ilaç kullanımı olmayan, uygulanan Beck Depresyon Ölçeğinde klinik olarak depresyon saptanmayan kadınlardı. Menopoz grubunun evlilik süresi ortalama 35.1± 5.0 yıl, kontrol grubunun evlilik süresi ise ortalama 7.5 ± 5.7 yıl idi. Menopoz dönemindeki kadınların gebelik ve doğum sayısı incelendiğinde 3`ten fazla gebelik ve doğum sayısı olanların çoğunlukta olduğu tespit edildi. Çalışma grubunda 3'ten fazla gebelik ve doğum sayısı sırasıyla %71.2 ve %66.2 olarak belirlendi. Düşük sayısı değerlendirildiğinde iki grup arasında anlamlı bir fark tespit edilmemiş ve çoğunluğunun hiç düşük yapmamış kadınlar olduğu belirlenmiştir.(sırasıyla %56.3ve %78.2) İki grup arasında Eğitim ve Kazanç durumu parametreleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı.Çalışmamızda postmenopozal kadınların %88.8 inde ve kontrol grubunun %48.7 sinde Cinsel Fonksiyon Bozukluğu saptandı.Sonuçlar: Cinsel Fonksiyon Bozuklukları, menopoz dönemindeki kadınlarda prevelansı yüksek, çok nedenli ve çok yönlü bir sağlık sorunudur.
Özet (Çeviri)
Aim:The study was planned to determine the prevalance for low sexual function in postmenopausal womenMaterials and Methods:The study was conducted at a Gynecology clinic in Şanlıurfa, between January and July 2008.Written ethical approval was obtained from the instutional review board of the hospital prior to study.In order to obtain informed verbal consent from the participants,first we explained to women that the study was about women?s sexual healt, specifically abot female sexual function.We used FSFI (Female Sexual Function Index),a 19-item questionnaire has been developed as a brief, multidimensional instrument for assesing the key dimensions of sexual function in women (desire, arousal, lubrication, orgasm, satisfaction and pain). A cut-off FSFI score of 26 or less was accepted as `low sexual function? for the prevelance estimates in over study.We used Beck Depression Inventory and none of them had clinically significant depression that was assaessed by Beck Depression Test.We used the computer program SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 11.0 for the statistical analyses.The x2 test and student t test were used for statistical evaluation. P< 0.05 was accepted as statistically significantResults:80 postmenopausal women and 78 premenopausal women were enrolled in the study. The mean age of women was 41.5 ± 12.7. The mean age of postmenopausal women was 53.1± 4.1, premenopausal women was 29.5± 5.0. All of the women were married and had heterosexual partners that had no sexual problems. None of them had clinically significant depression that was assessed by Beck depression testThe rate of sexual dysfunction was 88.8% in postmenopausal and 48.7% in premenopausal women in the study.