Septorinoplasti amelyatlarında postoperatif analjezi amacıyla intravenöz parasetamol ile tramadol'ün karşılaştırılması
The comparison of intravenous paracetamol administration with tramadol for postoperative analgesia in patients with septorhinoplasty.
- Tez No: 225303
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP BAYSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Parasetamol, tramadol, postoperatif ağrı, VAS skoru, stres cevap, Paracetamo, tramadol, postoperative pain, stress response, VAS scale
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada genel anestezi altında elektif septorinoplasti ameliyatı olan hastalarda postoperatif analjezi amacıyla perioperatif dönemde intravenöz yoldan verilen parasetamol ile tramadolün etkilerinin karşılaştırılması amaçlandıGenel anestezi altında septorinoplasti ameliyatı planlanan ASA I-II risk grubuna giren yaşları 18 ile 50 arasında değişen 50 hasta çalışmaya dahil edilerek rastgele iki gruba ayrıldı. I. gruptaki hastalara operasyon bitimine 30 dk kala 1gr iv parasetamol 15 dakikada infüzyon şeklinde uygulandı. II. gruba ise operasyon bitimine 20 dk kala iv. 1mg/kg'dan tramadol verildi.Hastaların hemodinamik ve solunumsal verileri intraoperatif ve postoperatif olarak, biyokimyasal parametreleri preoperatif ve postoperatif dönemlerde, ve postoperatif dönem 1., 6., ve 24. saatlerde 10 cm'lik visüel analog skala (VAS) yardımıyla ağrı düzeyleri ve analjezik ihtiyaçları kaydedildi. Hastalarda gelişebilecek yan etkiler ve hasta memnuniyetleri sorgulandı.Hastaların anestezik risk grupları, demografik verileri, perioperatif ve postoperatif dönem solunumsal verileri arasında farklılık saptanmadı. Perioperatif dönem sistolik, diyastolik ve ortalama arter basınçları yönünden gruplar arsında fark yokken, kalp atım hızlarında her iki grupta 35?60. dk. lar arasında anlamlı artış görüldü. Postoperatif dönem gruplararası karşılaştırmalarda; kalp atım hızları, sistolik, diyastolik ve ortalama arter basınçları yönünden fark yoktu. Grup içi karşılaştırmalarda, I. grupta diyastolik ve ortalama arter basınçlarında başlangıç değerlerine göre 20., 50. ve 60, dk.larda , II. grupta ise 10., 20. ve 60. dk. larda anlamlı düşüşler görüldü. VAS skoru ve analjezik ihtiyaçları açısından her iki grupta da postop 6. ve 24. saatlarda anlamlı artış görüldü. Ek analjezik ihtiyacı yönünden 1.ve 6. saatlerde gruplararası karşılaştırmalarda fark bulunmazken, 24. saatte I. grupta istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu. Biyokimyasal değerler açısından gruplar arasında anlamlı farklılık tespit edilmedi. Yan etkilere baktığımızda, II. grupta bulantı-kusma daha fazla görüldü ancak bu istatistikî olarak anlamlı değildi.Sonuç olarak; perioperatif dönemde intravenöz olarak verilen parasetamol'ün özellikle erken postoperatif dönemdeki hafif-orta şiddetli ağrıların tedavisi için, opioidlerle eşit derecede analjezi sağladığı görüldü. Ayrıca parasetamolün morbiditeyi etkileyen postoperatif bulantı- kusma gibi opiodlere bağlı istenmeyen etkilere de daha az sebep olduğu, cerrahiye karşı oluşan endokrin ve oksidatif stres cevabı değiştirmeyerek gösterdiği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
The Comparison of Intravenous Paracetamol Administration with Tramadol for Postoperative Analgesia in Patients with Septorhinoplasty.In this study we aimed to compare the analgesic and side effects of paracetamol and tramadol in patients who will be gone to elective septorhinoplasty operation.Eligible 50 patients aged 18-50 years, ASA physical status I-II (American Society of Anesthesiologists classification of physical status), were enrolled in our randomised study. The patients divided into two groups: Grup I whom were given 1gr intravenous (iv.) paracetamol before 30 minutes,end of the operation and tramadol 1mg/kg before 20 minutes to Group II.Hemodynamic and laboratory findinds were recorded peri-postoperatively. At postoperative 1.,6.,and 24.th hours pain levels and analgesic needs of the patients were determined by using VAS (visual analog scale). In addition patients?s satisfactions and side effects of drugs were asked.There were no differences between two groups for ASA status, demographic data, vital parameters and laboratory findings.While there were no changings for blood pressure, the heart rates were increased in both groups during postoperative 35-60. th minutes. In the first group diastolic and mean arterial pressures were significantly decreased at 20.,50., and 60. th peroperative minutes but this vas occurred at 10.,20.,and 60.th minutes in the group II. comparing with basal levels. For VAS and analgesic needs there were significant increase in both groups at postoperative 6. and 24.th hours. In the first group the additional analgesic needwas significantly increased at postoperative 24.th hour. Finally, PONV postoperative nausea and womiting) were increased in the second group but this was not statistically significant. All patients showed very good satisfaction.In conclusion, our results show that perioperative administration of iv paracetamol is equal to tramadol to decrease mild to moderate postoperative pain. Besides PONV is decreased with paracetamol and there are no difference between these two drugs for endocrine and stress response to surgery.