Dört premolar çekimli vakalarda ars (Aır rotor strıppıng)ve strıppıng sonrası mine yüzey değişikliklerinin çekim sonrası sem ile incelenmesi
The evaluation of ars (Air rotor stripping) and band stripe applied enamel surfaces after extraction of teeth with sem, in four premolar extraction cases
  1. Tez No: 225312
  2. Yazar: DELAL DARA KILINÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN HAMAMCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: ARS, Serit Zımpara, Stripping, SEM, ARS, Band Stripes, Stripping, SEM
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu arastırmanın amacı, dört premolar çekimli vakalarda, ortodontik amaçlı olarak çekilecek olan premolar dislerde in vivo uygulanan ARS ve stripping sonrası mine yüzey degisikliklerinin çekim sonrası SEM ile incelenmesidir. Bu amaca yönelik olarak Dicle Üniversitesi Dishekimligi Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı' na tedavi için basvuran Class I ön çaprasıklıklı 10 hastanın çekilecek olan dört premolar disinin mezial yüzeylerine ARS, distal yüzeylerine ise serit zımparalarla stripping uygulanmıstır. Hastaların ARS uygulanmıs tüm sol taraf birinci premolar disleri birinci ayın sonunda, serit zımpara uygulanmıs tüm sag taraf birinci premolar disleri de üçüncü ayın sonunda çekilmistir. Çekilen dislerin asındırılmıs yüzeyleri SEM ile incelenmistir. Burada, dislerin çekim zamanları (1 - 3 ay), çenedeki lokalizasyonları (alt- üst çene) ve kullanılan farklı metodlar (ARS- serit zımpara) gözetilerek yüzeyde olusan morfolojik degisiklikler Kikare testi kullanılarak degerlendirilmistir. Sonuç olarak ARS ve serit zımparaların, uygulama yapılan yüzeylerde olusturdugu pürüzlülük açısından kıyaslanmaları neticesinde, çekim zamanı ve çenedeki lokalizasyon farklılıklarına ragmen, tüm ARS uygulanmıs yüzeyler, tüm serit zımpara uygulanmıs yüzeylere göre daha az pürüzlü bulunmustur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is, to evaluate the effects of in vivo applied ARS and band stripes on enamel surfaces in vitro with SEM, after extraction of premolar teeth. In order to make this evaluation, ARS was applied to mesial surfaces and band stripes were applied to distal surfaces of 10 patients? (with Class I anterior discrepancy) first premolars which were to be extracted. All of the left first premolar teeth of the patients were extracted at the end of first month and all of the right first premolar teeth of the patients were extracted at the end of third month. The stripped surfaces of the extracted premolar teeth were evaluated with SEM. The morphological changes of the enamel surfaces were analyzed statistically with Chi- square test according to the extraction times, localizations and the different stripping techniques. As a result of the comparision of the ARS and band stripes applied surfaces, all of the ARS applied surfaces were observed smoother than the band stripes applied surfaces though different extraction times and different localizations.