Dört premolar çekı̇mlı̇ vakalarda üç farklı retansı̇yon protokolünün çekı̇m boşluğunun açılmasına etkı̇sı̇
Extraction space reopening in different orthodontic retention protocols in 4 premolar extraction cases
  1. Tez No: 903607
  2. Yazar: KÜBRA İPEKDEN EKŞİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PAMİR MERİÇ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: premolar çekimi, retansiyon, relaps, boşluk açılma, premolar extraction, retention, relapse, space reopening
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmanın amacı pekiştirme tedavisi için lingual retainer, lingual retainer + essix plak ve lingual retainer + duran plak kullanımının çekim boşluğunun yeniden açılması ve relapsı önleme başarıları açısından kıyaslanmasıdır. Çalışmamıza Trakya Üniversitesi Ortodonti Anabilim Dalı'nda dört adet birinci premolar diş çekimiyle tedavi edilen ve alt ve üst çenede kanin kanin dişler arasına 0,0215 inç 6 sarımlı paslanmaz çelik tel (G&H Orthodontics, Franklin, ABD) uygulanmış 22 hasta, çelik tel + essix plak (Pro-form, Keystone Industries, PA, ABD) uygulanmış 22 hasta ve çelik tel + duran plak (Duran, Scheu-dental, Iserlohn, Germany) uygulanmış 22 hasta olmak üzere toplam 66 hasta dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen bireylerin alt ve üst çenelerinden tedavi öncesinde, tedavi bitiminde, 3 ay sonra, 6 ay sonra ve 12 ay sonra olmak üzere farklı zamanlarda aljinat ölçüler alınarak alçı modeller elde edildi ve bu modeller taranarak dijital modeller oluşturuldu. Dijital modeller üzerinde ölçüm yapılabilen bir program kullanılarak (Orthomodel, İstanbul, Türkiye) interkanin mesafe, intermolar mesafe, Little Çapraşıklık İndeksi ve boşluk açılma miktarı ölçümleri yapıldı. Kontrol randevularında tellerde kopma, kırılma ve şeffaf plaklarda aşınma yırtılma gibi deformasyonların olup olmadığı değerlendirildi. Çalışmada lingual retainer, lingual retainer + essix plak ve lingual retaier + duran plak kullanımında 12 aylık takip süresi sonunda interkanin mesafe, intermolar mesafe, Little Çapraşıklık İndeksi ve boşluk açılma miktarı açısından fark bulunmamıştır. Her üç grupta da telde kopma, kırılma ya da şeffaf plaklarda aşınma ya da yırtılma görülmemiştir. Her üç pekiştirme yönteminin premolar çekimli vakalarda retansiyon yöntemi olarak güvenle tercih edilebileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the success of fixed lingual retainers, and additionally used essix retainers and duran retainers, in preventing the reopening of extraction spaces and relapse. Our study included a total of 66 patients treated at the Department of Orthodontics, Trakya University, with the extraction of four first premolar teeth. Of these, 22 patients were treated with a 0.0215-inch, 6-strand stainless steel wire (G&H Orthodontics, Franklin, USA) between the canines in both the maxillary and mandibular arches, 22 patients received an essix retainer (Pro-form, Keystone Industries, PA, USA) in addition to the stainless steel wire, and 22 patients were treated with a duran retainer (Duran, Scheu-dental, Iserlohn, Germany) alongside the stainless steel wire. Alginate impressions were taken from the upper and lower arches of the patients at different time points: pre-treatment, at the end of treatment, 3 months, 6 months, and 12 months post-treatment. These impressions were used to create plaster models, which were then scanned to produce digital models. Using a software program capable of making measurements on digital models (Orthomodel, Istanbul, Turkey), the intercanine distance, intermolar distance, Little's irregularity index, and the amount of space reopening were measured. Additionally, during control appointments, the integrity of the wires (e.g., breakage, loosening) and the essix retainers (e.g., wear, tearing) was evaluated. Results showed that after a 12-month follow-up period, no significant differences were found between the fixed retainer, the fixed retainer combined with the essix retainer, and the fixed retainer combined with the duran retainer in terms of intercanine distance, intermolar distance, Little's irregularity index, or the amount of space reopening. No instances of wire breakage or wear and tear of the clear aligners were observed in any of the groups. It was concluded that all three methods could be suitable as retention strategies in cases involving premolar extractions.