Künt karın travması oluşturulan sıçanlarda görülen mikroskopik hematürinin karın içi organ yaralanma şiddeti ile ilişkisi
The relationship between microscopic hematuria and severity of intraabdominal organ injury on rats that constituted blunt abdominal trauma
  1. Tez No: 225332
  2. Yazar: MEHMET AKİF KARAMERCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET DEMİRCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, Üroloji, İlk ve Acil Yardım, General Surgery, Urology, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Künt karın travması, mikroskopik hematüri, sıçan modeli, Blunt abdominal trauma, microscopic hematuria, rat model
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Travmatik yaralanmaların büyük bir çoğunluğu künt travma şeklindedir ve bunlarda en sık yaralanma mekanizması motorlu araç kazaları ve düşmelerdir. Künt travmalar sonucunda baş ve ekstremite yaralanmaları daha sık görülmesine rağmen karın travmaları potansiyel olarak daha ölümcül olabilmektedir. Yanlış veya gecikmiş tanı karın yaralanmalarında en ciddi mortalite ve morbidite sebebi olarak güncelliğini korumaktadır. Bu nedenle KKT olan hastalara organize, bilinçli ve belli algoritmalar çerçevesinde yaklaşım şarttır. Anahtar klinik belirtilerin saptanması ve uygun tanısal testlerin geç kalınmadan yapılması; mortalite ve morbiditeyi belirgin bir şekilde etkilemektedir.KKT olan hastalarda mikroskopik hematüri önemli bir bulgudur. Ancak literatürde mikroskopik hematürinin karın içi ekstrarenal organ yaralanması için bir belirteç olup olmadığı ve KKT'de karın görüntüleme algoritmaları içindeki yeri konusunda çelişkili bilgiler mevcuttur.Çalışmamızda daha önce tanımlanmamış bir KKT sıçan modeli oluşturularak, subletal dozlardaki KKT sonucunda ekstrarenal karın içi organ yaralanması ile hematüri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Yapılan deneyler sonucunda öncelikle letal ve subletal maksimal karın travma şiddetleri belirlenmiştir. Buna göre sıçanlar gruplara ayrılarak subletal çarpma şiddetlerinde KKT oluşturulmuştur. Sıçanlarda farklı travma şiddetlerindeki, makroskopik laparotomi bulguları, histopatolojik karaciğer, dalak ve böbrek yaralanmaları ve mikroskopik hematüri miktarları belirlenmiştir.Artan travma şiddetleri ile karaciğer, dalak ve böbrekteki yaralanma düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon olduğu bulunmuştur. Bu sonuca göre geliştirdiğimiz bu model KKT'de genel organ yaralanmaları ile ilgili yapılacak çalışmalar ve bizim çalışmamız için uygun olduğu sonucuna varılmıştır.Travma şiddeti ve makroskopik laparotomi bulgularıyla mikroskopik hematüri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmasına karşın, histopatolojik olarak karaciğer, dalak ve böbrek yaralanmalarıyla mikroskopik hematüri arasında istatistiksel anlamlı ilişki bulunmamıştır.Sonuçta mikroskopik hematüri yüksek travma şiddetinin bir göstergesi olarak kabul edilebilir ve makroskopik intraabdominal organ yaralanma şiddetiyle ilişkilidir. Bu bulgular literatür ile uyumludur.Mikroskopik hematüri saptanan KKT'li hastalarda; hasta stabil ise ileri abdominal görüntüleme metodları (öncelikle karın BT) ile tetkik edilmeli ve karın içi organ yaralanması yönünden hasta dikkatlice değerlendirilmelidir. Hasta stabil değilse laparotomi eşiği düşük tutulmalıdır. Bu sayede KKT'ye bağlı mortalite ve morbidite oranları azaltılabilir.
Özet (Çeviri)
Blunt trauma accounts for majority of traumatic injuries, with motor veichle crashes representing the most common mechanism of injury. Head and limb injuries acur most frequently; however, injury to the abdomen can be potentially life treathening. Missed or delayed diagnoses remain the most serious pitfalls in the management of abdominal injuries. Because of this management of abdominal trauma should be approached in an organised, vigilant, and knowledgeable manner. Reliance on key clinical features and the timely use of diagnostic procedures tremendously alter morbidity and mortality.Microscopic hematuria is an extreamly important sign in blunt abdominal trauma patients. Controversies stil exist on literature wheather microscopic hematuria is a sign of intraabdominal extrarenal organ injury or not and the place of microscopic hematuria in the radiographic assessment of blunt abdominal trauma patients.In our study blunt abdominal trauma rat model is developed which have not been studied before. We aimed to define the releation between microscopic hematuria and extrarenal intraabdominal organ injury by performing sublethal blunt abdominal trauma on this model.In our experiments firstly we defined lethal and sublethal maximal intensity of impact energy for abdominal trauma. After that the rats were separated into groups according to the sublethal impact energy that will be applied. Blunt abdominal trauma induced by droping standart mass. Macroscopic laparotomy findings, histopathologic liver, spleen and renal injury grades and microscopic hematuria levels were recorded in these groups.It is found that there is statistically significant correlation between trauma intensity and histopathologic liver, spleen and renal injury grades. According to this finding we concluded that the rat model herein is suitable for our study and the future studies on organ injuries due to blunt abdominal trauma.Statistically significant releation between microscopic hematuria and severety of abdominal trauma has been found. That is also true for microscopic hematuria and macroscopic laparotomy grades. But there is no association between the degree of microscopic hematuria and histopathologic liver, spleen and renal injury grades.As a result microscopic hematuria could be accepted as predictor of the severity of trauma and macroscopic intraabdominal organ injury. This finding is consistent with the literature.Based on our study we recomend abdominal imaging (primarily abdominal computed tomography) and attentive assessment for intraabdomininal organ injury in stable blunt abdominal trauma patients with hematuria. Laparotomy cut-of point must be lowered for unstable blunt abdominal trauma patients with hematuria. With these the morbidity and mortality rates of blunt abdominal trauma could be decreased.