İdrar, tükürük ve solunum havasında alkol düzeyinin belirlenmesi ve karşılaştırılması
Determination and comparison of alcohol levels in urine, saliva and breath sample
  1. Tez No: 225395
  2. Yazar: ADEM EKTİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN SÖYLEMEZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Alkol, İdrar, Tükürük, Solunum havası, Alcohol, Urine, Saliva, Breath
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Yapılan tez çalışmasında idrar, tükürük ve solunum havasından alkol düzeyi araştırılıp birbirleri ile karşılaştırılmıştır.Çalışmamızın ilk bölümünde biyolojik sıvılardan idrar ve tükürükte alkol düzeyi tayini yapılmıştır. Bunun için daha önce enstitümüzde valide edilen Gaz Kromatografi Headspace cihazı kullanılmıştır. Yöntemlerin kurulmasından sonra alkol düzeyinin belirlenmesi amacıyla onbir gönüllü bireyden tükürük ve idrar örnekleri alınmıştır.Biyolojik sıvılara ek olarak solunum havası kullanılarak alkol düzeyi belirlenmiştir. Solunum havasında alkol düzeyi belirlenmesi için aynı onbir gönüllü bireyin solunum havası analizi Alco SensorIV cihazı kullanılarak yapılmıştır.Yaptığımız çalışmalar sonucunda idrar ve solunum havasında belirlenen alkol düzeyleri arasında istatistiksel olarak pozitif yönde bir anlamlılık bulunmuştur (p=0,001).Bunun yanında tükürük ve solunum havasında belirlenen alkol düzeyleri arasında istatistiksel olarak bir anlamlılık bulunamamıştır (p=0,589). Aynı şekilde tükrük ve idrarda belirlenen alkol düzeyleri arasında da istatistiksel olarak anlamlılık bulunamamıştır (p=0,589).
Özet (Çeviri)
In this study the alcohol levels in urine, saliva and breath sample were determined and compared each other.In the first part of the study alcohol levels of urine and saliva were determined. Head Space Gas Chromatography, in which the method validation was done in our enstitute previously, was used to analyze the samples. Saliva and urine samples of eleven volunteers were analyzed in order to check the method?s accuracy.In addition to the biological samples, breath samples were also used to determine the alcohol levels. Analysis was done by Alco SensorIV instrument with the same volunteers breath samples.There were statistically significant positive correlation between alcohol levels of urine and breath (p=0,001).However, there was no significant correlation between alcohol levels of saliva and breath (p=0,589). There was also no significant correlation between the alcohol levels of saliva and urine (p=0,589).