Yeni 2-(p-Sübstitüebenzil)-5-(2-Sübstitüeasetamido)benzoksazol türevlerinin sentezi, yapılarının aydınlatılması, mikrobiyolojik etkileri ve kantitatif yapı-etki ilişkileri çalışmaları
Synthesis, structure elucidation, microbiological activity and quantitative structure-activity relationshipsstudies of novel 2-(p-Substitutedbenzyl)-5-(2-Substitutedacetamido)benzoxazole derivatives
  1. Tez No: 225486
  2. Yazar: MUSTAFA ARISOY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖZLEM TEMİZ-ARPACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: asetamid, benzoksazol, Hansch analizi, QSAR, acetamide, benzoxazole, Hansch analysis, QSAR
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 239
Özet
Bu çalışmada 20 tanesi sonuç ürün olmak üzere orijinal benzoksazol türevi bileşikler sentezlenmiş, ayrıca 6 tane ara basamak ürün de ilk defa bu çalışma ile elde edilmiştir. Benzoksazol türevi bileşikleri sentezlemek amacıyla önce 2,4-diaminofenol dihidroklorür, uygun fenilasetik asitler ile PPA eşliğinde reaksiyona sokulmuş, ardından ürünler kloroasetilklorür ile muamele edilerek amidifikasyon işlemi gerçekleştirilmiştir. Son olarak elde edilen amidler morfolin, piperidin, Nmetilpiperazin, N-fenilpiperazin ile reaksiyona sokulmuş ve 2-(p-sübstitüe benzil)-5-(2-sübstitüeasetamido)benzoksazol türevleri elde edilmiştir. Sentezlenen bileşiklerin saflıkları İnce Tabaka Kromatografisi ile kontrol edildikten sonra 1H-NMR, MASS, IR spektral analizleri ve elementel analiz yöntemleri ile yapıları aydınlatılmış ve erime noktaları tayin edilmiştir. Bileşiklerin in vitro antibakteriyel etkinlikleri Klebsiella pneumoniae, Klebsiella pneumoniae izolat (geniş spektrumlu beta laktamaz enzimi -GSBL- içerir), Pseudomonas aeruginosa, Pseudomonas aeruginosa izolat (gentamisine dirençli), Escherichia coli, Escherichia coli izolat (geniş spektrumlu beta laktamaz enzimi -GSBL- içerir), Bacillus subtilis, Bacillus subtilis izolat (seftriaksona dirençli), Staphylococcus aureus, Staphylococcus aureus izolat (metisiline dirençli -MRSA-) bakterilerine karşı; antifungal etkinlikleri ise Candida albicans, Candida albicans izolat (biofilm pozitif) ve Candida krusei mantarlarına karşı incelenmiş, antimikrobiyal etkileri Minimum İnhibisyon Konsantrasyonu (MİK) değerleri şeklinde saptanmıştır. Antimikrobiyal etkinlikleri karşılaştırmak amacıyla ampisilin trihidrat, rifampisin, gentamisin sülfat, ofloksazin, amfoterisin B, flukonazol referans ilaç olarak kullanılmıştır. Sentezlenen bileşiklere Temiz-Arpacı ve ark. (2005a) tarafından sentezlenmiş 2-(p-sübstitüebenzil)-5-(2-sübstitüeasetamido)benzoksazol türevi bileşikler de dahil edilerek Staphylococcus aureus'a (MRSA) karşı Hansch analiz yöntemi kullanmak suretiyle kantitatif yapı-etki ilişkileri (QSAR) çözümleme çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın sonucunda Staphylococcus aureus'a (MRSA) karşı benzoksazol halkasının 2. konumunda p-sübstitüebenzil grubu yerine p-sübstitüefenil yapısının bağlı olmasının ve 5. konumdaki asetamido fonksiyonunda piperazin ve Nmetilpiperazin gruplarının yer almasının aktiviteyi arttırdığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, 20 original benzoxazole derivatives were synthesized, additionally, throughout these synthesis processes 6 intermediate compounds, as well, were synthesized for the first time. Benzoxazole rings were synthesized by condensing of 2,4-diaminophenol dihydrochloride and appropriate acids in polyphoshoric acid. By reacting the products with chloroacetylchloride, amide derivatives were obtained. Finally, the amide derivates were treated with morpholine, piperidine, Nmethylpiperazine, N-phenylpiperazine and 2(p-substitutedbenzyl)-5-(2- substitutedacetamido)benzoxazoles were obtained. The purity of the compounds was controlled by TLC, their structures were elucidated by 1H-NMR, MASS, IR, elemental analysis methods and the melting points were determined. The in vitro antimicrobial activitiy of the compounds was assayed for antibacterial activity against Klebsiella pneumoniae, Klebsiella pneumoniae isolate (has extended spectrum beta lactamase -ESBL- enzyme), Pseudomonas aeruginosa, Pseudomonas aeruginosa isolate (resistant to gentamicin), Escherichia coli, Escherichia coli isolate (has extended spectrum beta lactamase -ESBL- enzyme), Bacillus subtilis, Bacillus subtilis isolate (resistant to ceftriaxon), Staphylococcus aureus, Staphylococcus aureus isolate (resistant to meticilline -MRSA-); the antifungal activity was evaluated against Candida albicans, Candida albicans isolate (biofilm positive) and Candida krusei. The antimicrobial activity was observed as the Minimum Inhibitory Concentration (MIC) values and the MIC values of all the derivatives were compared with control drugs; ampicillin trihydrate, rifampicin, gentamicin sulfate, ofloxacin, amphotericin B, fluconazole. The Quantitative Structure-Activity Relationships study was applied to 2(psubstitutedbenzyl)- 5-(2-substitutedacetamido)benzoxazoles and benzoxazole derivatives synthesized by Temiz-Arpacı et al. (2005a) against Staphylococcus aureus (MRSA) using Hansch analysis. It was revealed that at the 2nd position of benzoxazole ring, attaching 2-substitutedphenyl in stead of 2-substitutedbenzyl moiety increases the activity as well as substituting the acetamido function, which is at the 5th position of the benzoxazole ring, with piperazine and N-methylpiperazine groups.