Köpek ve kedilerde coxofemoral eklem luksasyonlarının sağaltımında monoflament naylon dikiş materyali ile toggle pin uygulamaları ve klinik değerlendirmeleri üzerine çalışmalar
Application and clinical assessment of toggle pin with monoflament nylon sutur material for treatment of coxofemoral joint luxation in dog and cat
- Tez No: 225488
- Danışmanlar: PROF. DR. BURHANETTİN OLCAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Coxofemoral eklem, kedi, köpek, luksasyon, toggle pin, Cat, coxofemoral joint, dog, luxation, toggle pin
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalısmada coxofemoral luksasyonların toggle pin uygulaması ile sagaltımında, monoflament naylon balıkçı misinasının intra-artiküler stabilizasyon amacıyla kullanımının klinik ve radyografik olarak sonuçlarının degerlendirilmesi, ayrıca kedilerde toggle pin uygulaması ile ilgili kapsamlı bir literatür belge olusturulması amaçlandı. Çesitli travmalar nedeni ile coxofemoral eklem luksasyonu sekillenmis, sagaltımı açık redüksiyon ve toggle pin uygulaması ile saglanmıs 14 köpek ve 11 kedi çalısmanın materyalini olusturdu. Bir kedi ve bir köpekte caudoventral, diger olgularda ise craniodorsal yönde belirlenen coxofemoral luksasyonların sagaltımı sonrasında, ilgili ekstremitelerin fonksiyonlarını yeniden kazanması açısından kedilerde % 100 köpeklerde ise % 85,7 oranında basarı elde edildi. Sonuç olarak, kedilerde toggle pin uygulaması ile ilgili basarı oranının yüksek olması, köpeklerle karsılastırıldıgında toggle pin uygulamasının daha rahat olması ve daha kısa sürede yapılabilmesi, bu teknigin kedilerde de basarılı bir sekilde uygulanabilecegini göstermektedir. Ekstra-artiküler stabilizasyon amacıyla birçok çalısmada denenmis olan poliamid özellikteki monoflament naylon balıkçı misinasının intra-artiküler stabilizasyon amacıyla kullanımı, gerek coxofemoral eklem stabilitesinin dayanıklılıgı gerekse vücutta reaksiyon olusturmaması açısından uygundur. Ayrıca, toggle pin uygulaması erken dönemde ayaga kalkması arzulanan olgularda olumlu sonuçlar vermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, we intended to evaluate clinical and radiographical results of monoflament nylon fishing line usage in intra-articular stabilization of hip joint and to compose a written data for toggle pin application in cat. Fourteen dogs and 11 cats were referred to our clinics with hind limb lameness constituted cases of our study. After determination of coxofemoral luxation, treatment was performed with open reduction and stabilization of joint with toggle pin application. After treatment of caudoventral luxations in a cat and a dog, and craniodorsal luxations in other cases, functional recovery were achieved in 100 per cent of cats and 85,7 per cent of dogs. In conclusion, toggle pin application is also an alternative adequate technique for stabilization of hip luxation in cat, because the technique can easily and successfully be performed when compared with dogs. Intra-articular application of monoflament nylon (polyamide) fishing line which has been used extra-articular stabilization of joint is convenient for body and firmness of repaired joint stability. Toggle pin application in hip luxation generally results early functional recovery of the extremity.