Porselen ve cam fiber ile güçlendirilmiş kompozit post sistemlerin diş dokularında oluşturdukları termal streslerin karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Comperative evaluation of thermal stresses produced by glass fiber reinforced composite and zirconia posts on tooth structures
  1. Tez No: 225512
  2. Yazar: FERHAN EĞİLMEZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. LEVENT NALBANT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tam porselen post, cam fiberle güçlendirilmis kompozit rezin post, termal stres analizi, Zirconia post, glass fiber reinforced composite resin post, thermal stress analysis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Agıza alınan soguk ? sıcak yiyecekler ve içecekler nedeniyle oral kavite termal bir irritasyona maruz kalmaktadır. Agızda olusan sıcaklık artısı ve azalması sonucu dis dokusu ve restoratif materyallerde genlesmeler ve büzülmeler meydana gelmektedir. Bu çalısmada cam fiberle güçlendirilmis kompozit rezin post ve tam seramik post yerlestirilmis sag üst kanin dise 0°C ve 65°C sıcaklık uygulandıgında dis ve çevre dokularda meydana gelen termal stresler ve sıcaklık dagılımları üç boyutlu sonlu elemanlar yöntemiyle incelenmistir. Isısal stres analizi için, gerçek ölçülere uygun olarak sag üst kanin disi, tam porselen kron, kompozit kor materyali, yapıstırma simanı, post materyali, ferrule etki elde etmek için basamak, gutta perka, disi çevreleyen kompakt ve spongioz kemik yapıları modellenmistir. Modele 5 sn boyunca 0°C ve 65°C sıcaklık uygulanmıstır. Model üzerinde bukko lingual kesitte belirlenen 7 noktada sıcaklık dagılımları ve ısısal stresler tespit edilmistir. Ayrıca model üzerinde en fazla ısısal streslerin olustugu noktalar ve bu streslerin degerleri belirlenmistir. Tam porselen post sistemi, cam fiberle güçlendirilmis kompozit rezin post sistemine göre restoratif materyaller, dis dokuları ve post bünyesinde daha fazla sıcaklık ve ısısal stres olusturmustur. Isısal stresler materyaller arası katmanlarda, yapıstırma simanı üzerinde ve kole bölgelerinde yogunlasmıstır. Modelin kole bölgesinde kök dentini, kompakt ve spongioz kemik bölgesinde ısısal stres olusumu gözlenirken, modelin orta ve apikal üçlüsünde dis ve çevre dokularda ısısal stresler saptanmamıstır. Sıcaklık dagılımları ve ısısal stresler açısından her iki post materyali de yakın degerler sergilemistir.
Özet (Çeviri)
The oral cavity is subjected to thermal irritation from hot and cold foods and beverages. Thermal irritation in the oral cavity produces expansions and contractions in restorative materials. This study investigates that, the effect of thermal stress and temperature distribution when 0 C° and 65 C° thermal load was applied on glass fiber reinforced composite resin post and zirconia post in right maxillary canine by three dimensional finite element method. Right maxillary canine, full ceramic crown, composite core material, luting agent, post materials, the ledge for ferrule effect, gutta percha, compact and spongious bone that surround the tooth were modeled for the thermal stress analysis. 0 C° and 65 C° thermal load was applied on the model for 5 secs. Temperature and thermal stresses were determined on the bucco lingual section of the model on 7 points. Besides, max. thermal stresses on the nodes and their values were determined. Zirconia post systems produced more temperature and thermal stresses on the restorative materials, tooth structures and posts than glass fiber reinforced composite resin posts. Thermal stresses were much more between the materials on the luting agent and cervical region. Thermal stresses were determined near the cervical region of the model on root dentin, compact and spongious bone regions and no stresses were determined on the middle and apical third of the model. Both two post materials have close-range values of about the temperature and thermal stress distributions.