Mineral trioksit agregat (MTA) ve yeni geliştirilen deney materyalinin fiziksel özelliklerinin in vitro olarak karşılaştırılması
In vitro comparison of physical properties of mineral trioxide aggregate (MTA) and experimental material
  1. Tez No: 225527
  2. Yazar: SERKAN ÇINAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜMA ÖMÜRLÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: MTA, radyoopasite, mikrosızıntı, sertlik, MTA, radioopacity, microleakage, hardness
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
dis hekimligine tanıtılan ve kök kanal tedavisi uygulamalarına yeni ufuklar kazandıran MTA benzerinin ülkemiz sartlarında daha uygun kosullarda üretilerek, yaygın sekilde kullanılabilir hale gelmesi için planladık. Bu amaçla beyaz MTA ve deney materyalinin fiziksel özelliklerini in vitro deneyler yardımıyla karsılastırdık. X-ısını kırınım faz analizi ile içerdikleri bilesenleri, günlük pH degisimlerini inceleyerek alkali özelliklerini, alüminyum step wedge kullanarak radyografik özelliklerini karsılastırdık. Toplam 41 disin apikal mikrosızıntılarını sıvı filtrasyon yöntemi ile, özel kalıplarda hazırlanmıs 16 örnegin sertlik degerlerini Vickers sertlik ölçüm cihazı ile degerlendirdik. Yaptıgımız in vitro çalısmalar sonucunda, deney materyalinin beyaz MTA'dan daha az sızıntı gösterdigini bulguladık. Sızdırmazlık, özellikle kök ucu dolgu maddeleri için gerekli olan en önemli özelliklerden biridir. Dokularla uyumlulugun ve antimikrobik özelligin karakteristigi olan alkali pH'yı, deney materyalinde ve beyaz MTA'da benzer bulduk. çerdikleri bilesenlerin x-ısını kırınım faz analizleri ile birbiriyle uyumlu oldugunu belirledik. Bu materyallerden deney materyalinin radyoopasite ve sertlik degerlerinin beyaz MTA'dan daha az oldugunu tespit ettik. Deney materyalinin radyoopasite degeri, beyaz MTA'dan daha az bulunmakla birlikte ISO standartlarını karsılayabilen degerlerdir. Klinik uygulama alanları göz önüne alındıgında, sertlik degeri fonksiyonel bölgeleri içermedigi için önem tasımamaktadır. Beyaz MTA benzeri deney materyali ile yaptıgımız bu çalısmanın sonuçları materyalin ülkemiz sartlarında üretilebilir olması nedeniyle klinik uygulamaları arttırıcı rol oynayabilir. Ancak ilerleyen dönemlerde klinik olarak kullanılabilir hale gelmesi için gelistirdigimiz bu deney materyalinin diger fiziksel ve biyolojik özelliklerinin de arastırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This study has been performed to enable common usage and manifacturing of a similar product of MTA which has been found in 1993 by Torabinejad et. al. 1 and has opened new horizons in dentistry practice since then. For the study physical properties of white MTA and experimental material were compared in vitro. X-ray diffraction was used to compare constitutions, while pH changes daily for alkalic properties and aluminum step wedge for radiagraphic comparison. A total of 41 teeth were compared with fluid filtration technique for their apical leakage and 16 samples were used to compare hardness values. Hardness values were obtained using Vickers hardness tester. In Vitro studies show experimental materials leakage is less compared to White MTA. This feature is especially important for root apex filling materials. Biocompatibility with surrounding tissue and antibacterial properties indicated by pH values were similar in both materials. Composition of these two materials were found to be similar in x-ray refraction analysis. Experimental material presented less radioopacity and hardness compared to white MTA. While the radioopacity of the experimental material is less than white material, it must be noted that this value meets ISO standards. Clinical usage kept in mind, hardness ratio is not considered of importance since this value is not given for the functional areas. This study made with white MTA like experimental material shows that it can play a role in increasing cilinical applications because of its availability to be manifactured in our country. However future clinical usage needs further studies performed for its physical and biologic aspects as well.