Down sendromlu bireylerin dişeti oluğu sıvısı IL-8 seviyelerinin periodontal tedavi öncesi ve sonrası değerlendirilmesi
Evaluation of gingival crevicular fluid interleukin-8 levels of patients with Down' s syndrome before and after therapy
  1. Tez No: 225534
  2. Yazar: İLKİM DEMİREL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BELGİN BAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Down sendromu, periodontal tedavi, IL-8, Down’ s syndrome, periodontal treatment, IL-8
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
DS’ u 21. kromozomun trisomisinin neden olduğu genetik bir bozukluktur. DS’ unun en büyük özelliği çocuklardaki zeka geriliğidir. DS’ lu bireylerde periodontal hastalõk prevalans ve şiddetinin yüksek olduğu bilinmektedir. Savunma sistemiyle ilgili yapõlan çalõşmalar sonucunda DS’nda esas immün defektin timus bağõmlõ sistemde olduğu öne sürülmüştür. DS’ lu bireylerde özellikle nötrofil kemotaksisinde azalma ve fagositoz ile karakterize bozukluklar olduğu bilinmektedir. Bir sitokin olan IL-8’ in nötrofiller için kemotaktik olduğu ve bu hücrelerin endoteliyal hücrelere yapõşmalarõnõ arttõrdõğõ öne sürülmüştür. Bu çalõşmada, DS’ lu bireylerin DOS’ nda nötrofillerin kemotaksisinde önemli rolü olduğu düşünülen IL-8 seviyelerinin periodontal tedavi öncesi ve sonrasõnda ve aynõ yaş grubundaki sistemik ve periodontal olarak sağlõklõ kontrollerle karşõlaştõrõlmasõ ve aynõ zamanda DS’ lu bireyler için özel olarak hazõrlanan ve görsel etkinliği fazla olan bir programla oral hijyen eğitimi (OHE) vermek ve bu eğitim içinde ebeveynleri de dahil ederek verilecek periodontal tedavinin etkinliğini uzun dönemde değerlendirmek amaçlanmõştõr. Çalõşmada DS’ lu 15 birey, ebeveynleri ve sistemik ve periodontal yönden sağlõklõ 15 birey yer almõştõr. Tedavi öncesinde periodontal sağlõk durumu tüm gruplarda PI, GI, CD ve radyografik yöntemler (panoramik) gibi klinik değerlendirmelerle belirlendi. Daha sonra tüm ebeveynlere ve DS’ lu bireylere bireysel olarak OHE, diştaşõ temizliği ve kök yüzeyi düzleştirmesi ve kazõmasõnõ (KDK) içeren başlangõç periodontal tedavi verildi. Periodontal tedavi sonrasõ 1., 3. ve 6. aylarda klinik indeksler tekrarlandõ ve düzenli olarak OHE ve periodontal tedavi verildi. Başlangõç klinik indekslerin alõnmasõndan 1 gün sonra DOS toplandõ. Faz I periodontal tedavi sonrasõ 1. ayda tekrar DOS örnekleri toplandõ. DOS’ daki IL-8 seviyeleri için analizler ELİSA yöntemiyle değerlendirildi. Tüm gruplarda Faz ? periodontal tedavi ve özel olarak verilen OHE’ ni takiben başlangõç seviyeleriyle kõyaslandõğõnda PI, GI ve CD değerlerinde 1, 3 ve 6. aylarda anlamlõ bir düşüş gözlenmiştir. DOS IL-8 seviyeleri DS’ lu bireylerde kontrol grubuna göre anlamlõ bir farklõlõk göstermemiştir. Aynõ zamanda, DS’ lu bireylerin TÖ (B) ve TS (1.ay) değerleri karşõlaştõrõldõğõnda anlamlõ bir farklõlõk gözlenmemiştir. Çalõşmamõzda elde ettiğimiz sonuçlar, DOS’ daki IL-8 miktarõnõn DS’ lu bireylerdeki periodontal durumla ilişkili olmadõğõnõ öne sürmektedir. Bununla birlikte elde ettiğimiz sonuçlar DS’ lu bireylere ve ebeveynlerine düzenli olarak verilen OHE’ nin ve periodik periodontal tedavinin DS’ lu bireylerdeki periodontal hastalõğõn ilerlemesinin durdurulmasõnda etkili olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
DS is an autosomal disorder caused by an extra chromosome 21. The syndrome is characterized by mental deficiency in these children. The high prevalance and severity of periodontal disease has been reported in subjects with DS patients. The high prevalence of periodontal disaese in these patients may be because of impaired host defense associated with reduced neutrophil chemotaxis, impaired neutrophil phagocytoxis, reduced T lymphocyte counts and immature T lymphocytes. IL-8 is a proinflammatory chemokine, a potent chemoattractant and activator of neutrophils. IL-8 is is produced in the epithelium of the gingival tissues in response to bacterial exposure. The aim of this study was to evaluate the effects of phase I periodontal treatment on gingival crevicular fluid (GCF) levels of IL-8. 15 DS, their parents and 15 periodontally healthy controls (C) were included in this study. Plaque index (PI), gingival index (GI) probing depth (PD) measurements were recorded a single examiner and radiographic examinations were performed from both DS patients and primer care givers. After clinical and radiographical examinations GCF samples were collected from the DS and C patients before treatment (BT). DS patient’ s and their parent’s oral health was evaluated over the following 6 months which period monthly care consisted of professional tooth cleaning, scaling and root planing, oral hygiene instructions and counselling to the primer care givers. Clinical parameters were recorded at the baseline and the 1st,3rd and 6th months of the study. GCF samples were collected from the DS and C patients once more 1 month after the therapy (AT ) Assays for IL-8 were performed by an ELISA method. DS and parent groups showed statistically significant reductions in PI, GI and PD scores following the phase I periodontal treatment. PI, GI and PD scores at the 1st,3rd and 6th months exhibited a statistically significant decrease when compared to the baseline. GCF levels of IL-8 were significantly higher in DS group before the treatment than controls. But no significant difference was obtained when GCF BT and AT IL-8 levels of DS patients and DS groups BT and control groups IL-8 levels were compared. These results suggest that IL-8 can’ t be associated with the periodontal status in DS patients and periodic preventive care and systematic oral hygiene instructions given to the DS patients and their primer care givers is effective for suppressing the progression of periodontal disease in patients with DS.