Ankara ilindeki özel spor merkezlerinde çalışan personelin iş doyum düzeylerinin değerlendirilmesi
Pri̇vate sports centers in the province Ankara task levels of job satisfaction of staff engaged in evaluation
  1. Tez No: 347766
  2. Yazar: YALÇIN UYAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN SUNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: İş Doyumu, Özel Spor Merkezi Çalışanları, Özel Spor Merkezleri, Job Satisfaction, Private Sports Center Staff, Private Sports Center
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Betimsel araştırma modeline uygun olarak düzenlenen araştırmanın evrenini, Ankara?da, en az dörtyüz üyesi bulunan yaklaşık 45 özel spor merkezinde görev yapan yaklaşık 700 çalışan oluşturmaktadır. Çalışma grubunu ise, Ankara ilindeki özel spor merkezlerinin değişik kademelerinde görev yapan 87?si kadın 85?i erkek olmak üzere toplam 172 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Balcı (1985) tarafından geliştirilmiş olan ve 34 maddeden oluşan iş doyum ölçeği kullanılmıştır. Verilerin incelenmesinde ortalama, standart sapma, frekans ve yüzde dağılımları ile Independent-Samples t-test ve One Way ANOVA testleri kullanılmıştır. Veri toplama aracının güvenilirlik katsayısının belirlenmesinde ise Cronbach Alpha katsayılarına bakılmıştır. Ölçeğin geneli için yapılan güvenilirlik çalışmasında Cronbach Alpha katsayısı .945 olarak hesaplanmıştır. Araştırma sonucunda, katılımcıların ?en düşük? düzeyde doyumu ?ücret ( =3,10),? alt boyutundan sağladıkları, ?iş niteliği ( =4,02), çalışma şartları ( = 3,98), çalışma (iş) arkadaşları ( =4,10), ve örgütsel ortam ( =3,95)? alt boyutlarından ise ?yüksek? düzeyde doyum sağladıkları ortaya çıkmıştır. Bunun yanında araştırmada ?yaş, görev yeri, çalıştıkları spor merkezindeki hizmet yılı ve eğitim düzeyi? değişkenlerine göre anlamlı farklar bulunurken, ?cinsiyet ve sektördeki hizmet yılı? değişkenlerine göre anlamlı farka rastlanmamıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar ışığında, ?özel spor merkezi çalışanlarının ücretlerinde iyileştirmeler yapılması için gerekli adımlar atılmalı, ücretler, ülkedeki geçim standardı, yoksulluk sınırı ve enflasyon oranları dikkate alınarak düzenlenmelidir, özel spor merkezi çalışanlarının örgüt kültürünü benimsemesi için gerekli organizasyon ve entegrasyon çalışmaları yapılmalı, birimler arası diyalog ve işbirliğinin daha sağlıklı yürütülebilmesi için kurum içi katılımı esas alan etkinlikler (gezi, seminer, kurs, toplantı) yapılmalıdır, özel spor merkezi çalışanlarının aldıkları eğitim doğrultusunda ilk önce görev yaptıkları birimlerde, sonrasında ise örgütün tamamı için geçerli olacak bir terfi yada görevde yükselme politikası oluşturulmalıdır? gibi öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to assess the job satisfaction levels of the personnel that is working for private sports centers in Ankara. Approximately 700 personnel working for approximately 45 private sports centers in Ankara having at least 400 members constitute the universe of the research which is held according to descriptive research model. Also, 87 female and 85 male, making a total of 172 personnel occupying different levels of job positions in private sports centers in Ankara, constitute the workgroup of the research. A job satisfaction scale, which is comprised of 34 questions and eveloped by Balcı (1985), is used as a data acquisition tool for the research. For to examine the data, average, standard deviation, frequency and percentage distributions are used as well as the ndependent-Samples T and One Way ANOVA tests. Moreover, while determining the reliability coefficient of the of the data acquisition tool Cronbach Alpha coefficients are applied. In the reliability study throughout the scale, the Cronbach Alpha coefficient is calculated as .945. As a result of the research, it is observed that the participants showed ?minimum? level of satisfaction from the ?wage ( = 3,10),? subdimension, as well as ?high? level of satisfaction from the subdimensions ?job quality ( =4,02), working conditions ( =3,98), colleagues ( =4,10), ve organizational environment ( =3,95)?. Besides, while significant disparities are seen with respect to ?age, workplace, working time in the related sports center and education level? variables, no significant disparities are observed with respect to ?gender and total working time in the sector? variables. In the light of the results obtained in research, some proposals such as ?necessary steps must be taken in order to make amendments in the wages of the private sports centers? personnel, the wages must be arranged considering livelihood standards, poverty threshold and inflation rates, necessary organization and integration studies must be done for private sports centers? personnel to adopt the organizational culture, activities based on in house participation (trips, seminars, courses, meetings) must be made in order to carry out dialogues and collaboration among units in a righter way, a promotion policy, that will be first applied through the units that is being worked for and later on applied throughout the organization in accordance with the private sports centers? personnel?s educational background, must be formed? are made.