Tip 1 diyabetli ve sağlıklı bireylerde kemik mineral yoğunluğunun karşılaştırmalı olarak incelenmesi
A comparison of bone mineral density of healty subjects and patients with type 1 diabetes.
  1. Tez No: 225561
  2. Yazar: MÜZEYYEN AKDEVELİOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KAHRAMAN GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 1 Diyabet, kemik mineral yoğunluğu, panoramik radyograf, Type 1 Diabetes, bone mineral density, panoramic radyography
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Oral Diagnoz ve Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmanın amacı,Tip 1 diyabetiklerde iskeletsel KMY ve mandibular KMY'lerini değerlendirmek ve kontrol grubu bireylerinkiyle karşılaştırmaktır. Çalışmamızda 30 Tip 1 diyabetli hasta grubu ve 28 de kontrol grubu bireyler olmak üzere toplam 58 bireyin DEXA'ları ve mandibular optik densitometreleri değerlendirildi. Ayrıca Tip 1 diyabetlilerde KMY ile diyabetin süresi, cinsiyet, insülin dozu, HbA1c, mikroanjiyopatik komplikasyonlar ve VKİ aralarındaki ilişki değerlendirildi. Buna göre gruplar arasında KMY bakımından anlamlı farklılıklar bulundu. Tip 1 diyabetli hastalarda femur, lumbar vertebra ve mandibular KMY'de azalma görüldü. Diyabetin süresi ile KMY arasında negatif bir ilişki, VKİ ile KMY arasında da pozitif bir ilişki bulundu. Sonuç olarak; tip 1 diyabetli hastalarda KMY de azalma olabileceğini ve bu azalmanın mandibula üzerindeki etkisinin araştırılmasında da panoramik radyografların yararlı olduğunu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to evaluate the skeletal and mandibular BMD of type 1 diabetes patients and compare them to a control group. DEXA measurements and mandibular optical densitometers of 58 subjects consisting of 30 type 1 diabetes patients and 28 control patients were evaluated. In addition, the relationship between BMD and the duration of diabetes condition, gender, insulin dose, HbA1C, microangiopatic complications and VKI in type 1 diabetes patients were investigated. A significant difference in BMD between the test and the control groups was found. In type 1 diabetes patients, reduction of BMD in femur, lumbar vertebra and mandible was observed. The relationship between the duration of diabetes and BMD was found to be negative, whereas the relationship between VKİ and BMD was found to be positive. In consequence, it is considered that type 1 diabetes patients might experience a reduction of BMD, and panoramic radiographs could be useful for determining the effect of BMD reduction on the mandible.