Enfekte kök kanallarında treponema denticola, porphyromonas gingivalis ve bu bakterilere ait virulans faktörlerinin moleküler mikrobiyolojik teknikler ile incelenmesi
Identification of treponema denticola, porphyromonas gingivalis and their virulence factors in infected root canals by molecular microbiologic techniques
  1. Tez No: 225562
  2. Yazar: ÖZGÜR İLKE ATASOY ULUSOY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜLİZ GÖRGÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kollajenaz, ana yüzey proteini, Porphyromonas gingivalis, Real-time PCR, Treponema denticola, Collagenase, major surface protein, Porphyromonas gingivalis, Real-time PCR, Treponema denticola
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmanın amacı, enfekte kök kanallarında Treponema denticola, Porphyromonas gingivalis ve bu patojenlerin msp ve prtC genlerinin varlığı ve prevalanslarının Real-time PCR ile belirlenmesidir. Bu iki endodontopatojen ve virulans genleri ile klinik semptomlar arasındaki ilişki de çalışmamızda değerlendirilmiştir. 60 hastadan elde edilen enfekte pulpalar, akut apikal periodontitis, kronik apikal periodontitis ve akut apikal abse olmak üzere üç gruba ayrıldı. DNA ekstraksiyonunun ardından örnekler, T.denticola ve P.gingivalis için özgül primer ve problar kullanılarak Real-time PCR ile incelendi. P.gingivalis DNA'sının pozitif saptandığı örneklerde, kollajenaz geninin belirlenmesi amacıyla prtC'ye özgül bakteriyel primerler ve TaqMan problar kullanılarak Real-time PCR gerçekleştirildi. T.denticola'nın pozitif saptandığı örneklerde, msp geninin belirlenmesi amacıyla konvansiyonel PCR uygulandı. T.denticola, incelenen tüm örneklerin % 44.1'inde, akut apikal periodontitis grubundaki 26 vakanın 12'inde, akut apikal abse grubundaki 7 vakanın birinde, kronik apikal periodontitis grubundaki 27 vakanın 12'inde saptandı. P.gingivalis, incelenen tüm örneklerin %16.7'inde, akut apikal periodontitis grubundaki 26 vakanın 3'ünde, akut apikal abse grubundaki 7 vakanın ikisinde, kronik apikal periodontitis grubundaki 27 vakanın 5'inde saptandı. msp DNA'sı T.denticola'nın pozitif saptandığı 26 adet örneğin 7'inde, prtC DNA'sı P.gingivalis'in pozitif saptandığı 10 örneğin 9'unda saptandı. Bakteriler ve virülans genleri ile üç klinik patolojik durum arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. (p>0.05)
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to assess the presence and prevalence of T. denticola, P. gingivalis and their msp and prtC genes in the infected root canals by Real-time PCR. The relationship between the presence of these two endodontopathogens, their virulence genes and the clinical symptomatology was also evaluated. The infected pulps of 60 patients were divided into three clinical groups: acute apical periodontitis, chronic apical periodontitis, acute apical abscess. DNA was extracted from samples which were further analysed using the primers and probes that are specific for T. denticola and P.gingivalis. In the samples that yielded positive P.gingivalis DNA amplicon, in order to detect the collagenase gene Real-time PCR were performed using prtC specific bacterial primers and Taq Man probes. Conventional PCR method was employed to identify msp in the samples that were positive for T.denticola. T.denticola was found in 44.1% of the total samples, in 12 of 26 cases with acute apical periodontitis, one of seven cases with acute apical abscess, and 12 of 27 cases with chronic apical periodontitis. P.gingivalis was observed in 16.7% of the total, three of 26 cases with acute apical periodontitis, two of seven cases with acute apical abscess, and five of 27 cases with chronic apical periodontitis. msp DNA was detected in seven of 26 T.denticola positive samples, and prtC DNA was detected in nine of ten P.gingivalis positive samples. The association between the presence of the bacteria, the virulence genes and three clinical pathologies was not statistically significant (p>0.05).