Farklı aile yapılarındaki 6 yaş çocuklarının aile ilişkilerini algılayışlarındaki benzerlik ve farklılıkların incelenmesi
The assessment of similarities and differences of 6 year old children's perceptions of family relations from different family structures
- Tez No: 225576
- Danışmanlar: PROF. DR. MEZİYET ARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ev Ekonomisi, Sosyoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Home Economics, Sociology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Bene-Anthony Aile İlişkileri Testi, Evli Aileler, Parçalanmış Aileler, Aile Türleri, Bene-Anthony Family Relations Test, Married Families
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 245
Özet
Ekonomik, tarihi ve sosyal değişimlerin aile yapısını derinden etkilemesiyle aile kuramı içerisinde tek bir aile şeklinden bahsetmek giderek zor bir hal almıştır. Günümüzde `aile' yerine; çekirdek aile, üvey aile, tek ebeveynli aile v.b. gibi `aile türleri'nden bahsetmek daha doğrudur. Evli iki ebeveyn ve onların biyolojik çocuklarından oluşan çekirdek aile imajından ayrılamamakla birlikte; aileler yapılarında olağanüstü değişimler gösterir hale gelmişlerdir. Yapılan bu araştırmanın temel amacı son yüzyılda kültürel, ekonomik ve sosyal değişimlerin etkisiyle farklılaşan aile yapısının ve aile ilişkilerinin, bu farklı aile yapılarındaki çocuklar üzerindeki etkilerinin incelenmesidir. Bu çalışmada veri toplama aracı olarak Bene-Anthony Aile İlişkileri Testi kullanılmak istenmiş ve testin Türk çocuklarına ilişkin ön uyarlama çalışması yürütülmüştür. 6 yaşındaki 200 çocuğu kapsayan araştırmanın sonuçlarına göre ebeveynleri evli ve ayrı olan çocukların, kardeşleri olan ve olmayan çocukların ve ebeveynleri yüksek eğitimli ve düşük eğitimli olan çocukların aile ilişkilerini algılayışlarında farklılıklara rastlanmıştır. Çalışmada aile ilişkilerinin çocuk tarafından algılanılışının önemi ve çocuğa yönelik değerlendirme araçlarının gerekliliği vurgulanırken geçmişten bugüne değin aile-çocuk ilişkilerine yönelik yapılmış çalışma ve ulaşılan gelişmeler de özetlenmiştir. Çocuğa yönelik yeni değerlendirme araçlarının geliştirilmesinde de Bene-Anthony Aile İlişkileri Testi'nin bir temel teşkil edebileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
With the influence of economic, historical and social changes on family structure, it has become harder to talk about a single family type in family theory. Today it is better to talk about family types like; nuclear families, step families, single headed families etc. instead of one single type of `family?. Even if the nuclear family image of two biological married parents and their children is still valid, families have started to face incredible changes in their structures by the cultural, economic and social forces in the last century. The main purpose of this study is the assessment of the influence of the changing family structure and family relations on the children living in these different structures. Bene-Anthony Family Relations Test is used in this study and the pre-adaptation of the test for Turkish children has been conducted. The study contains 200 children of 6 year olds. According to the results of the study the children whose parents are married and apart, children with and without siblings and children with parents who are low-educated and high-educated show differences in their perception of family relations. The importance of the perception of family relations from the side of the children and the assessment material intended for children are emphasized. The studies on family-child relations and improvements in this area are also summarised. It is thought that Bene-Anthony Family Relations Test should be taken as a foundation for the assessment material intended to be developed for children.