Farklı tedavi yaklaşımlarının multifidus kas aktivasyonu üzerine olan etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of the different treatment approaches on the multifidus muscle activity
- Tez No: 225578
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL ŞENER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Stabilizasyon Egzersizleri, Yüzeyel Elektromyografi(EMG), Lumbal Stabilizasyon Eğitimi, Rehabilitasyon, Kassal Yorgunluk, Yüksek Voltaj Kesikli Akım (YVKA), Fiziksel Performans, Stabilization Exercise, Surface Electromyography, Lumbar Stabilization Training, Rehabilitation, Muscle Fatique, High Voltage Pulsed Current (HVPC), Physical Performance
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Farklı tedavi yaklaşımlarının multifidus kas aktivasyonu üzerine olan etkilerinin karşılaştırılması amacıyla planlanan çalışmamız, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü'nde yapılmıştır. Çalışmaya son 5 yıl içerisinde 3 aydan daha fazla süren bel ağrısı şikayeti, sinir kökü basısı ve daha önce spinal cerrahi geçirme hikayesi olmayan 30 asemptomatik sağlıklı olgu alınmıştır. Stabilizasyon egzersizlerinin uygulanacağı grup 1. grup, lumbal bölge üzerine Yüksek Voltaj Kesikli Akım (YVKA) uygulamasının yapılacağı grup 2. grup, hiçbir fizik tedavi yaklaşımının uygulanmadığı kontrol grubu ise üçüncü grup olarak alınmıştır. Çalışmaya alınan olgulara değerlendirme yöntemleri, tedaviye başlamadan önce ve 6 haftalık fizyoterapi ve rehabilitasyon programı sonrasında uygulanmıştır. Olguların fonksiyonel durumları fiziksel performans testleriyle değerlendirilmiştir. Multifidus kas aktivitesi ve endurans değerlendirmesi yüzeyel elektromyografi (YEMG) ölçümü ile yapılmıştır. Kas aktivasyonu için 10 sn'lik kayıdın 1-9, 0-4, 6-10. sn verileri, endurans için 60 sn'lik kayıdın ise 0-16, 20-36, 40-56.sn verileri analiz edilmiştir. Ortalama Frekans (Mean), Ortanca Frekans (Median) ve Kareler Ortalamasının Karekökü (RMS) verileri hesaplanmıştır. 6 haftalık tedaviden sonra gruplar tekrar değerlendirilmiştir. Değerlendirmeler sonucunda iki tedavi yaklaşımının da multifidus kas aktivitesi ve enduransı üzerinde anlamlı bir etki göstermediği görülmüştür (p>0.05). Fiziksel performans ölçümlerine baktığımızda ise grup 1 ve 2 kendi içersinde gelişme gösterirken (p0.05). Çalışmamızın sonucunda özel stabilizasyon egzersizlerinin ve YVKA uygulamasının seçici olarak multifidus aktivasyonunu artırmadığı görüşüne varılmıştır. Ancak Multifidus kası lumbal stabilite için önemli olan bir kastır. Bu kasın kuvvetlendirilmesinde öncelikle egzersizin tipinin (şiddet, frekans ve süre) doğru belirlenmesi gerekir. Ayrıca bel ağrılı hastalarının multifidus kasını kasabilmesi daha da zor olduğu için egzersizler sırasında hastaların doğru kontraksiyon yapıp yapmadığından emin olunmalıdır. Lumbal stabilizasyona yardımcı olarak düşünülen YVKA uygulamasının ise, stabilizasyon egzersizleriyle birlikte yapılmasının daha yararlı olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of our study was to compare the effects of different treatment approaches on the multifidus muscle activity. The study was conducted in Physical Therapy and Rehabilitation Department of Hacettepe University Health Science Faculty. 30 asymptomatic healthy subjects were recruited. Exclusion criteria were previous lumbal surgery, nerve- root compression and a history of low back pain that continue more than three months inside the last five years. First group received spinal stabilization exercises, second group received strengthening approach that included high voltage pulsed current (HVPC) and third group received no physical therapy intervention. All subjects were examined before treatment and after six weeks physiotherapy and rehabilitation program. The functional statuses of the subjects were examined by physical performance tests. The surface electromyography (EMG) was used to examine the muscle activity and endurance of the multifidus muscle. For muscle activation data of 1-9, 0-4 and 6-10 second?s EMG recordings and for endurance the data of 0-16, 20-36 and 40-56 second?s recording were analyzed. Mean frequency, median frequency and root mean square were calculated. After six weeks training the subjects were re-evaluated. The evaluations revealed that there was not any significant diffrences between the treatment approaches on the multifidus muscle activity and endurance (p>0.05). It was seen that all physical performance tests indicated statistically significant differences within first and second group (p0.05). The results of our study cannot confirm that specific stabilising exercises and HVPC intervention selectively enhance multifidus activation. But multifidus muscle is one of the most important muscles for lumbal stability and ın order to strength the multifidus muscle the exercise mode (intensity-time-frequency) must be chosen carefully. Also ıt is harder to contract multifidus muscle in low back pain patients and so for the effective treatment we must be sure whether the patients perform the correct contraction during specific stabilisation exercises. It was concluded that HVPC assisted lumbar stabilization could be used with stabilization exercises to receive better results.