Yenidoğanlarda üriner sistem ultrasonografi tarama bulgularının değerlendirilmesi
Assesment of urinary system ultrasonography screening findings in newborn
- Tez No: 225583
- Danışmanlar: PROF. DR. M. CENGİZ YAKINCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, üriner sistem, ultrasonografi taraması, Newborn, urinary system, ultrasonography scanning
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Hastanemizde doğan veya hastanemize sevk edilen yenidoğanlarda üriner sistem bulgularını, ultrasonografi ile tarayarak doğumsal anomlilerin erken tanı ve tedavisine katkıda bulunmayı amaçladık. Ülkemizde ulusal yenidoğan taramaları içinde üriner USG taraması yapılmamaktadır. Çocukluk çağı kronik böbrek yetmezliği etiyolojisinde üriner sistemin konjenital anomalileri önemli yer tutmaktadır. Üriner sistem anomalilerin erken dönemde tanınıp takip ve tedavilerinin yapılmasının KBY'yi önlemede faydalı olacağı açıktır. Biz yenidoğanların rutin üriner sistem USG'si ile taranmasının etkinliğini araştırmayı amaçladıkGereç ve Yöntem: Hastanemizde doğan veya başvuran yenidoğanlara üriner USG yapıldı. Çalışma sırasında bebeklerin isim, cinsiyet, doğum haftası, kaç günlük oldukları, antenatal tanı varlığı, idrar yolu enfeksiyonu öyküsü, muayenelerindeki patolojileri kaydedildi. Ultrasonografi incelemeleri `sonographical evaluations were performed with a scanner (HDI 5000, Philips medical systems, Bothell WA, USA) 4-7MHz 38mm linear array transducer' cihazıyla tek bir radyolog tarafından yapıldı. Patoloji tespit edilen hastalar pediatri nefroloji polikliniğinde takibe alındı, ileri görüntülemeleri ve tedavileri yapıldı. Çalışma için İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurulundan onay alındıBulgular: Çalışma sonucunda tıbbi ve/veya cerrahi tedavi gerektiren üriner anomali sıklığı %10,5 olarak bulundu. En sık tespit edilen patoloji hidronefroz idi. Hidronefroz nedenleri içinde fizyolojik hidronefroz ilk sıradaydı. Hafif ve orta dereceli hidronefrozların 1 yıllık izlem sonunda kendiliğinden kaybolma oranı istatiksel olarak anlamlı bulundu. Hidronefroza en sık neden olan doğumsal üriner anomali üreteropelvik bileşke darlığı olarak tespit edildiSonuç: Ülkemizde, öncelikle, üniversite hastanelerine başvuran tüm yenidoğanlara üriner USG taraması yapılmasını önermekteyiz. Mümkün olduğu takdirde üriner USG taramasının, yenidoğan tarama programları içine alınması düşünülmelidir
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Our objective is to make a contribution to early diagnosis and treatment of congenital anomalies to the newborns born in or brought to our hospital by scanning with ultrasonography. In our country, urinary ultrasonography (USG) isn?t being carried out within the national newborn screenings. In childhood chronical renal failure etiology, urinary system congenital anomalies is of great importance. It is obvious that the early diagnosis, control and treatment of urinary system anomalies is going to be helpful in preventing chronical renal failure. We intend to search for the efficiency of scanning the newborns with routine urinary system USGMaterial and Methodology: Urinary USG has been carried out to newborns born in or brought to our hospital. During the study, names, sexes, week of births, birthday, presence of antenatal diagnosis, urinary tract infections, and patologies in examinations of the babies were recorded. Ultrasonography analysis were done with a scanner (HDI 5000, Philips medical systems, 4-7MHz 38mm linear array transducer) by a radiologist. Patients identified to have pathologhy, had been watched closely in Pediatry nephrology clinic, and advanced visualizations and treatments were carried out. Permission was got from Inonu University Medical Faculty Ethical CommitteeResults: In the end of the study, urinary anomaly frequency which needs medical and/or surgical intervention was found out 10,5%. In our country, we suggest Most frequent identified pathology was hydronephrosis. Among the causes of hydronephrosis, physiologic hydronephrosis was in the first place. Disappearance rate of minor and intermediate hydronephrosis stated statistically logical. Most frequent congenital urinary anomaly which cause hydronephrosis was detected that ureteropelvic obstruction resultantConclusions: The Urinary USG scanning to be applied to all newborns brought to university hospital. If possible, it is to be considered to include Urinary USG scanning among newborn scanning programs.