Aerobik-step ve pilates egzersizlerinin kuvvet, esneklik, anaerobik güç, denge ve vücut kompozisyonuna etkisi
Affects of aerobic-step and plates exercises on strength, flexibility, anaerobic power, balance and body composition
  1. Tez No: 225678
  2. Yazar: NEZAHAT LİMAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEVİN ATALAY GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Aerobik-step, pilates, fiziksel özellikler, fizyolojik özellikler, Aerobic-step, pilates, physical properties, physiological properties
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmanın amacı aerobik-step ve pilates egzersizlerinin kuvvet, esneklik, anaerobik güç, denge ve vücut kompozisyonu etkinliğinin karşılaştırılmasıdır.Çalışmaya yaş ortalamaları; aerobik-step (1.gurup) 39.26± 3.19, pilates (2. gurup) 38.13± 2.84 olan ODTÜ'de çalışan toplam 30 kadın gönüllü olarak katılmıştır. Denekler kendi seçimleriyle aerobik-step veya plates programlarına kayıt olmuşlardır. Her iki gurupta da eşit sayıda (N:15) denek üzerinde çalışma yapılmıştır. Deneklerin fiziksel, fizyolojik, antropometrik özelliklerini değerlendirmek üzere antropometrik testler ve performans testleri antrenman programları başlamadan ve 8 haftanın sonunda olacak şekilde iki kez yapılmıştır. Bu amaçla deneklerin vücut ağırlıkları, bacak kuvvetleri, esneklikleri, anaerobik güçleri (dikey sıçrama), dinamik dengeleri, deri kıvrım kalınlıkları, vücut yağ yüzdeleri, beden kitle indeksleri ve çevre ölçümleri alınmıştırAraştırma sonucunda deneklerin vücut ağırlık değerlerinde, 1. gurupta (72.12±6.89-70.66±6.99) anlamlı fark gözlenirken 2. gurupta (59.88±9.21-59.72±9.26) anlamlı farka rastlanmamıştır.Çalışmanın sonucunda, fiziksel ve fizyolojik parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı farklar ortaya çıkmıştır. Aerobik-step çalışmasının daha çok vücut yağ yüzdesi ve bel-kalça (obezite) oranında anlamlı ölçüde azalma sağladığı, pilates çalışmasında ise denge parametresinde belirgin olmakla beraber esneklik ve kuvvet değerlerinde anlamlı sonuçlar ortaya çıktığı yargısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to test the effectiveness of aerobic-step and pilates programs on strength, flexibility, anaerobic power, balance and body composition30 female people working in METU with the average age of 39.26± 3.19 for aerobic-step (group 1) and 38.13± 2.84 for pilates (group 2) have participated in the research voluntarily. They have chosen to participate in weather aerobic-step or pilates by their own will. Same number (N:15) of people has been participated for the each group. To be able to get information related to the participants' physical, physiological and anthropometric attributes, anthropometric and performance tests were applied two times before and after the 8 week training. Their body weights, leg powers, flexibilities, anaerobic powers (perpendicular jumping), dynamic balances, thickness of their skin curl abilities, percentages of their body fatness, body mass indexes and ambit measurements of their bodies has been studiedAfter the study, at the body weight measurements of the participants, there has been an expressive difference (72.12±6.89-70.66±6.99) for group 1. However, no difference (59.88±9.21-59.72±9.26) was found for group 2.After the study, there has been worthy results and differences in physical and physiological parameters. It has been approved that, aerobic-step has more effect on body fatness and waist-hip (obezite) ratio, pilates studies have more effect mostly on balance parameters and flexibility.