Kentlerde spor amaçlı rekreasyonel tesislerin potansiyel değerlendirmesi: Keçiören Belediyesi örneği
Evaluation of recreational sport facilities potential in cities: example of Keçiören Municipality
- Tez No: 225683
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. İ. FATİH YENEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kent, kentlilesme, rekreasyon, kentsel farkındalık, spor, Urban, urbanization, recreation, urban awareness, sport
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalısmanın amacı; Keçiören Belediyesin sınırları içinde yer alanrekreasyonel spor tesislerinin potansiyelinin degerlendirilmesi ve katılımcılarınetkinliklere yaklasımlarının çesitli degiskenlere göre degerlendirilmesidir.Çalısmaya, Keçiören belediyesi sınırları içerisinde yer alan ve büyüklükanlamında birinci sırada olan tesisteki bos zaman etkinliklerine katılan 177 erkek( X yas = 34.34., SS= 10.60) ve 188 kadın ( X yas = 30.75., SS= 9.48) toplam 365birey olusturmustur.Veri toplama aracının birinci bölümünde arastırma grubunda yer alankatılımcıların demografik bilgilerini belirlemeye yönelik ifadelere yer verilirkenikinci tesisleri kullanan bireylerin; (a) rekreasyonel merkezler hakkındaki bilgidüzeyleri, (b) tesislere ulasım sekli, (c) tesisleri kullanım süreleri, (d) tesislerikimle/kimlerle kullandıkları, (e) rekreasyonel tesisleri kullanım zamanları, (f)rekreasyonel aktivitelere katılımlarındaki etken faktörler, (g) katıldıkları vegörmek istedikleri etkinlik türleri ve (h) rekreasyonel tesislerden haberdarolmaları ve bu tesisleri kullanım potansiyelleri ile ilgili sorular yer almıstır.Elde edilen verilerin analizinde ise frekans (f), yüzde (%) ve ki-kare testianalizlerinden faydalanılmıstır. Verilerin istatistiksel analizinde ve yorumlarda,a= .05 anlamlılık düzeyi dikkate alınmıstır. Yapılan analiz sonuçlarından eldeedilen temel bulgulara göre, kadın ve erkek katılımcıların bos zaman sürelerinigenel anlamda yeterli buldugu ve bos zamanlarını degerlendirmekte çok fazlagüçlük çekmedigi tespit edilmistir. Ayrıca, bireylerin rekreasyonel etkinliklerekatılımlarında engel olusturabilecegi kabul edilen faktörlerden (otopark sorunu,program durumu, alternatif etkinlikler) çok fazla etkilenmedigi sonucunavarılmıstır.Sonuç olarak, katılımcıların rekreasyonel tesisleri çok fazlakullanmadıkları ve bölgelerinde yer alan spor amaçlı rekreasyonel tesislerinpotansiyelinin çok fazla farkında olmadıgı anlasılmıstır.
Özet (Çeviri)
The primary purpose of the study was to determine the potential ofrecreational sport facilities in the boundary of Keçiören Municipality. As a secondaim, this study examined approach of participants? to these facilities according todifferent demographic variables. A total of 365 participants, 177 ( X age = 34.34.,SD= 10.60) male and 188 female ( X age = 30.75., SD= 9.48) in the most sizedfacility in the boundary of Keçiören Municipality.First part of the data collection instrument consisted of demographiccharacteristics of the participants. As a second part, participants were asked (a)standard of knowledge about recreational facilities, (b) transportation distance tofacilities, (c) usage frequency of recreational facilities, (d) usage of facilities withwhom, (e) usage time of recreational facilities, (f) factors that effect theirparticipation to recreational facilities, (g) intended/participated type of differentactivity (h) to become aware of recreational facilities and usage potential of thesefacilities.According to the results of chi-square test, male and female participantshave enough leisure time didn?t have any difficulty to use this time. Furthermore,results indicated that participants were not constrained by the several factors(parking problems, programs, choices of activities).As a result, it can be concluded that participants didn?t use the recreationalfacilities enough and most of the participants were not become aware of therecreational facilities in their living area.