Jet pilotlarına uygulanan anaerobik antrenman programlarının bazı bedensel ve fizyolojik parametreler ile G toleransına olan etkilerinin incelenmesi.
Investigation of the anaerobic training program?s effects which was applied to the pilots, on some of physical, physiological parameters and with the G tolerance.
  1. Tez No: 225692
  2. Yazar: MURAT DURUKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR SEVİM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Anaerobic, G-Tolerance, Pilot
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu araştırmanın amacı 12 hafta süreyle (haftada 4 gün) uygulanan anaerobik antrenman programının deneklerin bedensel ve fizyolojik parametreleri ile Relax G toleranslarına olan etkilerinin belirlenmesidir. Denek grubu Hava Kuvvetleri Komutanlığında pilot olarak görev yapan 14 genç rütbede personelden (Teğmen ve Üsteğmen Rütbesinde) oluşmuş ve kontrol grubu kullanılmamıştırDeneklerin bedensel ve fizyolojik ölçümleri 12 haftalık antrenman periyonunun öncesinde ve sonrasında Silahlı Kuvvetler Spor Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı Test Merkezinde ve Relax G toleransları ise Uçucu Sağlığı Araştırma ve Eğitim Merkezi Komutanlığında insan santrifüjü cihazında ivmelenme anında pozitif basınçlı solunum yapmadan gerçekleştirilmiştirİstatistiksel işlemler SPSS ? 10 istatistik paket programıyla yapılmıştır. Deneklerin kurs programı öncesi ve sonrası gelişim farklıklarının tespiti için, grupların test sonuçlarının aritmetik ortalamaları ve standart sapmaları hesaplanmıştır. Meydana gelen değişliklerin değerlendirilmesi için Wilcoxon Testi kullanılmıştırSonuçlar göstermiştir ki; uygulanan kurs programı sonucunda, deneklerin Relax G toleransları, anaerobik güçleri, dikey sıçrama yükseklikleri, vücut ağırlıkları, vücut yağ yüzdeleri, yağsız vücut ağırlıkları, bacak-sırt kuvvetleri ve esneklik değerlerinde anlamlı değişiklikler belirlenmiştir (p0,05). Sonuçlar göstermiştir ki anaerobik güç Relax G toleransının önemli bir fizyolojik parçasıdır ve anaerobik antrenman programları ise +G tolerans düzeyini geliştirir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to assess the effects of a 12 week (4 days a week) anaerobic training program conducted on the participants? physical and physiological parameters, considering the Relax G tolerance. The experiment group consists of 14 Pilots, all junior level ranks (Lieutenant and Second lieutenant), belonging to Air Forces. There is no control group in this studyAll subjects? physical and physiological parameters were tested before and after a 12-week training period in Turkish Armed Forces Sports School Testing Office and Relax G tolerance was measured in Education and Research Center of the Airplane Pilot?s Health (Turkish Aerospace Medical Center) in a human centrifuge without pressure breathing during accelerationStatistical analysis were assessed by SPSS-10 which is an istatistical program. İn order to find out the pre-training and post-training differences, the mean and standard deviation of group?s test results were calculated. Nonparametric Tests (Two-Related-Samples Tests-Wilcoxon) were used for the assessmentThe results indicate the following: As a result of the training, a significant change was detected on participants? Relax G tolerance, anaerobic power, vertical jump, body weight, body fat percentage, lean body mass, leg-back power, and flexibility (p0,05). Results suggest that anaerobic power is an important physiologic component in Relax G tolerance and anaerobic training can improve Gz acceleration tolerance