Geranium türlerinde fitoterapötik çalışmalar
Phytotherapeutic studies on geranium species
- Tez No: 225706
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞENAY KÜSMENOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Geranium pyrenaicum, antibakteriyel, antifungal, Geranium pyrenaicum, antibacterial, antifungal
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Geranium ve Pelargonium türleri Geraniaceae familyasının farklı cinslerine ait olmalarına rağmen benzerlikleri nedeniyle sıklıkla karıştırılırlar. Bu iki cinse ait türlerin taşıdıkları kimyasal maddeler ve literatür yayınlarında bildirilen biyolojik etkileri de oldukça benzerdirBu çalışmada; ülkemizde bulunan Geranium türlerinden biri olan Geranium pyrenaicum bitkisi Ankara ili Kızılcahamam ilçesine 5 kilometre mesafede Kargasekmez mevkiinden 2007 yılı Mayıs ayında toplanmış ve bitkide farmakognozik araştırmalar yapılmıştırBitkiden etanolle kök ve herba ekstreleri hazırlanmış ve ekstrelerde tanen ve kumarin varlığı araştırılmıştır. Hazırlanan ekstrelerin antibakteriyel etkileri de in vitro koşullarda, mikrodilüsyon tekniği kullanılarak değerlendirilmiş ve Pelargonium sidoides ve Pelargonium reniforme kök ekstresi içeren müstahzar ile in vitro antibakteriyel etki açısından kıyaslanmıştırÇalışmamızda Geranium pyrenaicum köklerinde ve herbasında hidrolize tanenlerin varlığı gösterilmiş ve ince tabaka kromatografisi çalışmaları ile bir kumarinin varlığı saptanmıştır. Geranium pyrenaicum'un antibakteriyel etkiye sahip olduğu belirlenmiş ve antibakteriyel etkisinin P. sidoides ve P. reniforme kök ekstresi içeren hazır müstahzar ile benzer düzeyde olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Although Geranium ve Pelargonium belong to different genera of the Geraniaceae plant family they are often confused because of their similarity. Species which belong to these two genera contain similar chemical constituents and their biological effects given in the literature studies are also very similarIn this study pharmacognostic research were carried on Geranium pyrenaicum, one of the Geranium species in our country. Plants were collected in May 2007, from Kargasekmez locality, 5 kilometers to Kızılcahamam county of AnkaraEthanolic extracts were prepared from the roots and aerial parts of Geranium pyrenaicum and the presence of tannins and coumarins were investigated. Antibacterial effects were tested in vitro using microdilution method and compared with the herbal drug that contains Pelargonium sidoides and Pelargonium reniforme root extract.In our study, a coumarin and hydrolizable tannins are found in the roots and the aerial parts of Geranium pyrenaicum. Geranium pyrenaicum is also found to have antibacterial effects in vitro and these effects are similar to herbal drug that contains P. sidoides and P. reniforme root extract.