Sendromik olmayan Türk işitme kayıplı olgularda otoferlin ((OTOF) gen mutasyonlarının belirlenmesi dd
Detection of OTOF gene mutations in Turkish patients with nonsyndromic hearing loss
- Tez No: 225718
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN MENEVŞE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Tıbbi Biyoloji, Genetics, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: OTOF, Otoferlin, Sendromik olmayan işitme kayıpları, PZT, RFLP, OTOF, Otoferlin, Nonsyndromic hearing loss, PCR, RFLP
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
İşitme kaybı, en sık görülen duyusal bozukluk olup 1000 doğumda yaklaşık 1-3 oranında görülmektedir. Etiyolojilerine göre işitme kayıpları, genetik ve çevresel kökenli işitme kayıpları olmak üzere iki şekilde sınıflandırılabilir. İşitme kayıplarının yaklaşık %50'si genetik nedenlidir. Genetik işitme kayıpları, işitme kaybına eşlik eden başka semptomların bulunup bulunmamasına göre sendromik veya sendromik olmayan işitme kayıpları olarak sınıflandırılırlarSendromik olmayan işitme kayıpları genetik nedenli işitme kayıplarının %70'ini oluşturur. Prelingual başlangıçlı sendromik olmayan işitme kaybında otozomal resesif kalıtım %80 gibi yüksek oranında görülmekte iken otozomal dominant %20, X'e bağlı kalıtım %1 ve mitokondriyal kalıtımda C) hiçbirini taşımadığı belirlendi. Diğer toplumlarda gözlenen mutasyonların bu çalışmada belirlenememesi Türk toplumuna özgü olan henüz tanımlanmamış mutasyonların olabileceğini de düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Hearing loss is the most frequent auditory disorder and occurs in approximately 1 to 3 of 1,000 children. According to their etiology, hearing loss can be classified into genetic and environment origin. 50% of hearing losses are attributed to genetic causes. Genetic hearing loss can be subdivived into syndromic and non-syndromic hearing loss whether being associated with additional semptoms or isolated, respectivelyNon-syndromic hearing loss accounts for 70% of hearing loss. In nonsyndromic genetic deafness of prelingual onset, autosomal recessive inheritance predominates (80%), but autosomal dominant (20%), X-linked (1%) and mitochondrial inheritance (C). Mutations found in different populations were not encountered in our study therefore it is suggested that there may be some spesific unknown mutations in Turkish population.