Profesyonel futbol kulübü yöneticilerinin dönüşümsel liderlik stilleri ile kulüplerinin örgüt sağlığı ve futbolcuların yıldırma (mobbing) yaşamaları arasındaki ilişki
The relation between professional football club?s director?s transformational leadership styles with organizational health and footballers mobbing living
  1. Tez No: 225767
  2. Yazar: RECEP CENGİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İ.FATİH YENEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, Dönüşümsel Liderlik, Örgüt Sağlığı, Yıldırma.Futbolcuların mobbing davranışlarına düşük düzeyde de olsa maruz kaldıkları, duyguların ve duygusal ihtiyaçlarının, istismar edildiği, Football, Transformational Leadershıps, Organızatıonal Healt, Mobbing
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 340
Özet
Bu araştırmada, Profesyonel futbol kulübü yöneticilerinin dönüşümsel liderlik stilleri ile örgüt sağlığı ve futbolcuların yıldırma (Mobbing) yaşamaları arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır.Araştırmanın evreni; Türkiye Profesyonel Futbol Liginde Görev yapmakta olan 4902 Profesyonel Futbolcu, Örneklemini; basit tesadüfi örneklem yoluyla seçilen 72 takımdan 1014 futbolcu oluşturmaktadır.Verilerin toplanmasında kulüp yöneticilerinin dönüştürücü liderlik düzeylerini belirlemek amacıyla ?Dönüşümcü (transformational) Liderlik? ile ?Örgüt Sağlığı Envanteri? (OHI-S) ve ?Mobbing? anketi kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde, Pearson Momentler Çarpım Korelasyon Katsayısı, Basit Doğrusal Regresyon Analizi, Bağımsız t-testi ve Frekans Yüzde Dağılım testleri ve Path analizi kullanılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre; araştırmaya katılan futbolcuların (%44,1)'inin 23?29 yaş, (%,7)'sinin ise 37 ve üstü yaş grubunda oldukları, (%70,3)'ünün orta öğretim mezunu olduğu, (%48,3)'ünün 7?10 yıl arası profesyonel iş deneyimine sahip olduğu saptanmıştır.Standart sapma değerleri incelendiğinde ise en homojen grubun Bireysel Destek (6,92066), homojenliğin en az olduğu grup, yani cevaplar arasındaki farklılaşmanın en yüksek olduğu grup ise Entelektüel Uyarım (7,87924) grubudur. Path analizi sonucunda kurumsal bütünlük alt boyutunun mobbing üzerine doğrudan etkisi (p=0,16) olumlu yönde ve etki payı (%40,4) yüksek düzeyde bulunmuştur.mobbing davranışlarının oluşmaması açısından doğru bir hareket tarzı olacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this research it?s aimed to investigate the transformational leadership styles of professional football clubs directors, organizational health and footballers mobbing living. The population of the research is consisting by 4902 professional football players that play in Turkish Professional Football League, and the sample is consisting by 1014 footballers that selected randomly from 72 teams.For collecting the data ?Transformational Leadership?, ?Organizational Health Scale (OHI-S)? and ?Mobbing? questionnaire had used. For analyzing the data; Pearson Moments Multiple Correlation Coefficient, Basic Linear Regression Analysis, Independent t-test and frequency percentage distribution tests and Path analysis had used.According to research results; it?s determined that 44,1 % of footballers are 23-29 years old, 7 % of them are over 37, 70,3 % of them graduated secondary education, 48,3 % of them have 7-10 years professional experience.When standard deviation examined, Individual Support (6,92066) determined as most homogenous group and Intellectual Stimulation (7,87924) determined as at least homogeneous group. In Path analysis, organizational integrity sub dimensions effects to mobbing (p=0,16) in positive way and effects 40,4 % in high level.Its understanding that footballers having mobbing behaviors and having exploitation in their feelings and emotional needs and also it?s using as threaten tool. In this case trainers are more effective.According to the analysis transformational leadership has a determinative effect on the organizational health and mobbing. Based on these results, getting a high performance team by transformational leadership model, creating a healthy team ambiance will be a right movement style for not occurring mobbing behaviors.