Orta öğretim öğrencilerinin boş zaman değerlendirme eğilimleri (Ankara Örneği)
Tendency leisure time evaluation of secondary education stdents (Ankara Sample)
  1. Tez No: 225780
  2. Yazar: ÜMİT YETİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A.FAİK İMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, Boş Zaman, Orta Öğretim, Gençlik
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu çalışmanın amacı, Ortaöğretim Öğrencilerinin boş zamanlarını değerlendirme eğilimlerini çeşitli değişkenlerle ilişkisi açısından incelemektir.Çalışmaya 2007-2008 eğitim öğretim yılında Ankara merkez ilçelerinde devlet okullarında öğrenim gören ortaöğretim öğrencilerinden 827'si erkek (%52,8) ve 740 kız (%47,2) olmak üzere toplam 1567 öğrenci gönüllü olarak katılmıştır. Bu araştırmada kullanılan veri toplama aracı araştırmacı tarafından geliştirilmiştir. Anket soruları ilgili literatür taranarak elde edilen bilgiler doğrultusunda hazırlanarak, alanın uzmanı kişilerin de fikri alınmıştır.Anketin güvenirliliğini test etmek için hesaplanan Cronbach Alfa iç tutarlılık katsayısı .88 olmuştur.Elde edilen verilerin analizinde, betimleyici istatistik kullanılmıştır, demografik bilgilerin çözümlenmesinde yüzde-frekansları alınmıştır, sos yo-demografik özelliklerle rekreatif alışkanlıklarına ilişkin görüşleri çapraz tablo ile farklılıklara ilişkin veriler ise 0,05 anlamlılık düzeyinde Ki-kare testi ile yapılandırılmıştır.Araştırma tarama modelinde desenlenmiştir. Tarama modeli geçmişte ya da halen var olan bir durumu betimlemeyi amaçlayan araştırma modelidir. Buna göre, bu araştırmada çeşitli değişkenler açısından ortaöğretim öğrencilerinin boş zaman değerlendirme eğilimleri ortaya konulmaya çalışılmıştır.Çalışmanın evrenini, 2007?2008 Eğitim öğretim yılında Ankara merkez ilçelerindeki devlet okullarında öğrenim gören ortaöğrenim öğrencileri oluşturmuştur. Evrenin tümünü örneklem olarak almak, araştırma koşulları açısından olanaksız olduğundan ?Basit Tesadüfü Örnekleme? yöntemi ile örneklem oluşturulmuştur. Buna göre araştırmanın örneklemini 31 ortaöğrenim kurumunda okuyan ve araştırmaya gönüllü olarak katılan 740'ı kız, 827'si erkek olmak üzere toplam 1567 öğrenci oluşturmuştur.Araştırmada kullanılan veri toplama aracı araştırmacı tarafından geliştirilmiştir. Konu ile ilgili literatür taranarak elde edilen bilgiler doğrultusunda taslak bir anket oluşturulmuştur. Taslak anket uzman görüşlerine sunularak içerik, uygulama ve yapı geçerliliği açısından incelenmesi istenmiştir. Böylece geçerliliğe ilişkin çalışmalar sonucu uzman görüşlerine dayalı olarak 43 sorudan oluşan bir anket oluşturulmuştur. Daha sonra Yenimahalle Atatürk Anadolu lisesi öğrencileri (n=124) üzerinde yapılan güvenirlilik çalışmasında anketin Cronbach alfa iç tutarlılık katsayısı ,88 bulunmuştur. Bu noktada anketin güvenirlik değerinin yüksek olduğu dolayısı ile orta öğretim öğrencilerinin boş zaman değerlendirme eğilimlerini belirlemede veri toplama aracı olarak kullanılabilir olduğu anlaşılmaktadır.Anketlerin uygulanması aşamasında öncelikle Ankara Valiliği ve Milli eğitim müdürlüğüyle ilgili yazışmalar yapılarak gerekli yasal izinler alınmıştır. Anket uygulaması bizzat araştırmacı tarafından yapılmış ve bu uygulama esnasında katılımcılara araştırmanın konusu hakkında bilgi verilerek anketin doldurulmasında dikkat edilmesi gereken kurallar anlatılmıştır. Anket uygulaması ortalama otuz beş dakika sürmüştür. Anket uygulaması 2007 yılı ekim, kasım ve aralık aylarında gerçekleştirilmiştir.Araştırmanın amacı çerçevesinde elde edilen verilerin analizinde öncelikle katılımcıların sosyo demografik özelliklerine ilişkin veriler, frekans (f) ve yüzde (%) hesaplanarak çözümlenmiştir.Katılımcıların sosyo demografik özellikleri ile rekreaktif alışkanlıklarına ilişkin görüşler çapraz tablo haline getirilerek farklılıklarına ilişkin veriler .05 manidarlık düzeyinde ki-kare (x2) anlamlılık testi ile belirlenmiştir.Sonuç Olarak; Öğrencilerin ailelerinin yarısının (%51,5) orta gelir grubunda olduğu, harçlıklarını kızlar giyecek erkekler sportif faaliyetlere harcadıkları, dershaneye giden öğrencilerin boş zamanlarının yeterli olmadığı, erkek öğrencilerin kız öğrencilere göre sigara kullanımına daha olumlu baktığı ve fazla kullandıkları, şiddet içeren olaylarda kızlar erkeklere nispeten karşı oldukları, okuldaki araç gereçlerin yetersiz ve niteliksiz oluşu, buna karşı meslek lisesi öğrencilerinin araç gereçlerden daha fazla faydalandıkları, hazırlık ve son sınıf öğrencilerinin ders yükünün fazla oluşu, son sınıf öğrencilerinin üniversiteye hazırlanması boş zaman etkinliklerine fazla zaman ayıramadıkları, Anadolu liselerinin basketbol, voleybol, badminton, masa tenisi, tenis branşlarına yönelirken, meslek lisesi öğrencileri ise atletizm, güreş, judo eğilimlerinin olduğu göze çarpmaktadır. İmkan verildiğinde dağcılık, trekking, kayak, Yüzme, bisiklet sporlarını yapmak istemektedirler. Ayrıca boş zaman değerlendirme etkinliklerine meslek lisesi yöneticilerinin daha olumlu baktığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose of the work, research the notion of considering free time of students of secondary education in terms of different variables.Students who study at secondary publich schools at 2007-2008 education year in center district af Ankara on the brink of 827 gentlemen (%52,8) and 740 ladies (%47,2) totally 1567 voluntary students had been joined.Gathering tool which is used in this research was developed by research worker.By preparing questions of the survey which on the direction by searching releated literature, opinions of the experts on this field had been taken.Calculated Cronbach Alfa inner consistence coefficient for testing reliability of the survey is 88.As well the analysis of obtained data, represented statistic was used.Even though to resolve demographic data, rate of frequency was taken.Concept which is releated to social-demographic properties and recreative habits, data for crossed table and dissmilarities configured by Chi square at 0,05 sense level.The investigate is figured on scanning modal.Scanning modal is research modal which describes a situation in the past or exists now.Accordingly, in this research trend of students for using their free time was betrayedUniverse of this work, students who is studing at publich secondary schools in center district af Ankara at 2007?2008 education year.Because of impossibility for research conditions instead of getting sample all universe, sampling was created by ?Basic Casual Illustration?.With referance to this illustration the sample of research was composed by volunteer students impending 740 ladies and 827 gentlemen at 31 secondary education foundation.Gathering tool which is used in this research was developed by research worker.On the light of data gained by scanning the literature which is related to subject an outline of survey was created.By offering the survey to experts, from the point of practice and validity of configuration desiared to be examined.Thus at the end of ideas connected to validity an survey that consist on 43 questions based on experts sight.Afterwards on the reliability work Cronbach Alfa inner consistence coefficient of the survey was found 88 on students of Yenimahalle Atatürk Anadolu High School (n=124).At this point it is proved that the currency of the survey is high and it can be used for assesment for researching considering free time of students at secondary education.Before the position of exercise survey needed legal permissions had been taken by correspondence between Ankara Governorship and Management of National Education.The survey had been made by the researcher personally and in the course of practice, participants were lighted by giving information about the survey and be ensured to pay attention. Practice of the survey took aproximately thirty-five minutes. The survey practiced in october, november and december, 2007On the analysis of the data which is gained from frame of aim of the research, primarily data that releated to participants social-demographic properties, frequency (f) and percent (%) were solved by calculating.Concept which is releated to social-demographic properties and recreative habits by trasforming crossed table dissmilarities configured by Chi square ? meaningfulness test (x2) at 0,05 sense level.In conclusion it is clear that half of families of students(%51,5) take place middle salary group.Ladies spend their pocket money on clothing and gentlemen spend their money on sporting activities.Students who goes to private teaching institution do not have enough free time.Male students lean more positive than female students to use cigarette and male students use cigarette more than female students.female students aganist to harshness events beside male students.Equipments at school are not enough after all students on trade schools make use of equipments more than other students.Students at preparatory and last class have many classes.Students at last year of their school while preparing to exam for univerisity do not have time for free time activities.Whereas students at high schools which has english education intend to basketball, volleybal, badminton, table tennis, tennis, students at trade school intend to athleticism, wrestling, judo.If there is possibility students prefer mountaineering, trekking, ski, swimming, bcycle sports.Also it is fixed that directors of trade schools take a bright view of activities for considering free time.Key Words :Recreation, Free Time, Secondary Education, Youthful