Sodyum hipoklorit, klorheksidin ve propolis içerikli solüsyonların potasyum titanyum fosfat lazer ile birlikte kullanımlarının dört farklı mikroorganizma üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of effects on four different microorganism of solutions containing sodium hypochlorite, chlorhexidine gluconate and propolis associated with potassium titanium phosphate laser
- Tez No: 225795
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İHSAN HUBBEZOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: propolis, irrigasyon, lazer, mikroorganizma, propolis, irrigation, laser, microorganism
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Çalışmamızın amacı, sodyum hipoklorit (NaOCl), klorheksidin glukonat (KHG) ve farklı konsantrasyonlarda hazırlanmış propolis solüsyonlarının 4 farklı mikroorganizma (Streptococcus mutans, Escherichia coli, Candida albicans ve Enterococcus faecalis) üzerine olan antimikrobiyal etkinliklerinin karşılaştırılmasıdır. Ayrıca çalışmamızda KTP lazerin, tek başına veya irrigasyon solüsyonlarından sonra uygulanmasının bu mikroorganizmalar üzerine olan antimikrobiyal etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlandı.168 adet yeni çekilmiş tek köklü insan dişi, her biri 7 dişten oluşan alt gruplara ayrıldı. Gruplar kullanılan irrigasyon solüsyonuna göre belirlendi. Bu gruplar;Grup 1. %2,5'lik sodyum hipoklorit (NaOCl),Grup 2. %2'lik klorheksidin glukonat (KHG),Grup 3. %5'lik propolis solüsyonu,Grup 4. %10'luk propolis solüsyonu,Grup 5. %20'lik propolis solüsyonu,Grup 6. Serum fizyolojik (kontrol grubu)Çalışma boyutları hesaplanan dişler lastik kapaklı cam şişelere yerleştirildi. Daha sonra rotasyonel hareketli preparasyon sistemlerinden olan ProTaper kök kanal aletleri ile crown-down tekniği kullanılarak prepare edildi. Kök kanalları, her bir kanal eğesinin kullanımından sonra 1 ml hacminde steril SF ile yıkandı. Son kanal aletinin kullanılmasından sonra irrigasyon yapılıp etilenoksitte steril edildi.Cam şişelerdeki steril dişler laminar airflow'da seçilen bakterilerle kontamine edildi. Test mikroorganizmaları ile kontamine edilen dişler 37 °C'de 24 saat etüvde bekletildi. Her diş için 2 ml irrigasyon solusyonu kullanıldı. 5 dakika bekledikten sonra kanallar 1 ml SF ile yıkandı. Steril paper pointler kök kanallarına yerleştirilerek 1 dak. beklendikten sonra içerisinde besiyeri bulunan cam tüplere yerleştirildi. 24 saat sonra bulanıklıklarına bakılarak sonuçlar değerlendirildi.Son aşama olarak kök kanallarına KTP lazer uygulandı. İşlemler yapıldıktan sonra kanallara 0.1 ml steril SF damlatıldı. Steril paper pointler ile örnekler alınarak ekim yapıldı ve mikrobiyal üreme olup olmadığı belirlendi.Çalışmadan elde edilen veriler doğrultusunda %2.5'lik NaOCl ve %2'lik KHG solüsyonlarının tüm test edilen mikroorganizmalara karşı etkili olduğu tespit edildi. Propolis solüsyonları E. faecalis'e ve S. mutans'a karşı etkisiz bulundu. Tüm propolis solüsyonları C. albicans'a etkili bulunurken, %10'luk ve %20'lik Propolis solüsyonları E. coli'ye etkili bulundu. Çalışmamızın sonucunda KTP lazerin tek başına kullanıldığında etkin olduğu mikroorganizmalar E. coli ve C. albicans olarak tespit edildi. İrrigasyon solüsyonları ile birlikte kullanıldığında solüsyonların antimikrobiyal etkinliğinin sadece C. albicans'ta arttığı saptandı.Sonuç olarak % 2.5'lik NaOCl ve %2'lik KHG diğer solüsyonlar ve KTP lazer ile karşılaştırıldığında; çok güçlü antimikrobiyal etkinliğe sahip oldukları bulundu. Propolis ile elde edilen sonuçlar yüz güldürücü olsa da istenilen yeterlilikte olmadığı; fakat kullanılacak yüksek konsantrasyonlar ile daha güçlü etki elde edilebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to compare antimicrobial effects of sodium hypochlorite, chlorhexidine gluconate and propolis solutions against four microorganism (Streptococcus mutans, Escherichia coli, Candida albicans, and Enterococcus faecalis). In addition antimicrobial effect of KTP laser is also investigated , even alone or after application of irrigation solutions.A number of one hundred sixty eight single rooted new extracted human teeth divided subgroups that each of them contains seven teeth. Groups were determined according to be used irrigation solutions as follows:Group 1. 2.5% sodium hypochlorite (NaOCl)Group 2. 2% chlorhexidine gluconate (CHX)Group 3. 5% Propolis solutionGroup 4. 10% Propolis solutionGroup 5. 20% Propolis solutionGroup 6. Saline solution (control)The teeth which was calculated root dimension were placed in glass bottles with tyre cover. Then, root canals were reshaped with ProTaper rotary files by using crown down technique. Root canals were irrigated by 1 ml of sterile saline solution after using each files. Teeth were steriled by ethylene oxide after last preparation and irrigation.Sterile teeth in the glass bottles were contaminated by selected bacteria in lominar flow. Contaminated teeth with test microorganisms were stored at 37 0C 24 hours. 2 ml of irrigation solutions were used for each teeth. Root canals were irrigated with 1 ml of SF after waiting 5 minutes. Sterile paper points were inserted into root canals and waited for 1 minutes. Samples were put in glass tubes that contains culture. After 24 h results were determined by evaluating turbidity of test tubes.As the last stage KTP laser was achieved. 0.1 ml of Steril saline solution was applied to root canals. Bacterial culture samples were taken by using sterile paper points from root canals to determine microbiological growth.Data obtained our study revealed that 2.5% NaOCl and 2% CHX were found effective against all test microorganisms. Propolis solutions were found ineffective against E. faecalis and S. mutans. On the other hand propolis solutions were found effective against C. albicans, 10% and 20% Propolis solutions were found effective against E. coli. KTP laser found effective against only C. albicans and E. coli. KTP laser enhanced irrigation solutions? antimicrobial efficacy against only C. albicans.As a result it was found that 2.5% NaOCl and 2% CHX are stronger antimicrobial agents than other irrigation solutions and KTP laser. Results gathered with propolis solutions were found hopefull but not as effective as needed for clinical use. Further researches that will use stronger propolis would find better results.