Kompozit rezinlere renklendirici çözeltiler ve ev tipi beyazlatma materyali uygulanması sonrasında su emilimi, yüzey pürüzlülüğü ve renk değişimlerinin incelenmesi
Evaluation of the changes in water sorption, surface roughness and color parameters of resin compositesfollowing the storage in staining solutions and home bleaching material applications
  1. Tez No: 225803
  2. Yazar: HÜSNÜ RIZA MÜEZZİNOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜBİN SOYMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Nanofil Kompozit, su emilimi, yüzey pürüzlülüğü, renklenme, beyazlatma, Nano- composite, water sorption, surface roughness, staining, bleaching
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmada; 3 farklı kompozit materyalinden(Supreme XT, Ceram x duo,Artemis), 2 farklı tabakalama ile hazırlanan disklerin, farklı çözeltilerde bekletilmesive takiben ev tipi beyazlatma materyali uygulanması sonrasında materyallerin suemilimi, yüzey pürüzlülüğü ve renk değerlerindeki değişimin in-vitro olarakincelenmesi amaçlanmıştır.Çalışmada kullanılan 3 farklı kompozit materyalinden 8mm çapında ve 2mmkalınlığında diskler hazırlamak için paslanmaz çelik kalıplar kullanılmıştır. Tümkompozitler vita skalasında A2' ye denk gelen renk kodlarına sahiptir. Her kompozitmateryali için 2 farklı tabakalama yöntemi uygulanmıştır; tek tabaka halinde minekompozitinden 2mm kalınlığında kompozit diskler, iki tabaka halinde ise 1mm mineve 1mm dentin kompozitinden toplam 2mm kalınlığında kompozit disklerhazırlanmıştır.Her grup için 15'er örnek olmak üzere 6 ana grup oluşturulmuştur. İlk ağırlık,yüzey pürüzlülüğü ve renk ölçümleri yapılmıştır. Tüm örnekler yapay tükürükortamında 24 saat boyunca 37°C etüvde bekletilmiştir. Renklenme deneyinde,örneklerden 3'er alt grup oluşturularak, yapay tükürük, diyet kola veya çayayerleştirilmiş ve 6 saat bekletilmiştir. Sonrasında örnekler, distile su ile yıkanmış vehava spreyi ile kurulanarak 18 saat boyunca yapay tükürükte bırakılmıştır. Bu döngü14 gün boyunca tekrarlanmış ve aynı ölçümler 1, 7 ve 14.günlerde yapılmıştır. Dahasonra beyazlatma deneyi için tüm örneklere 6 saat beyazlatma materyali(OpalescencePF%10) uygulanmış, distile suyla yıkanıp hava spreyi ile kurulanarak 18 saat boyuncayapay tükürük içerisine yerleştirilmiştir. 14 gün boyunca aynı döngü (6 saatbeyazlatma materyali, 18 saat yapay tükürükte) tekrarlanmış ve yine 1, 7 ve 14.günlerde yapılan ölçümlerle su emilimi, yüzey pürüzlülüğü ve renk değişimleriincelenmiştir. Tüm bu deney protokolleri süresince, örnekler ağız ortamını taklitetmek amacıyla, 37°C etüv içerisinde bekletilmiştir.Sonuçların istatistiksel analizi `one way ANOVA' ve post hoc `Tukey' testi ilegerçekleştirilmiştir.Çalışmanın sonucunda; çay, diyet kola ve yapay tükürükte bekletilen vebeyazlatma materyali uygulanan tüm gruplar arasında, en fazla su emilimi SupremeXT kompozitinde görülmüştür. Yüzey pürüzlülükleri değişimleri arasında istatistikselanlamlı bir fark bulunmamıştır. Renklenme deneyi sonucunda, tüm çay gruplarıarasında en fazla renk(a) değişimi tek tabaka Ceram x duo kompozitindegerçekleşmiştir.Tek tabaka ve iki tabaka uygulamalar karşılaştırıldığında ise tektabaka uygulanan Artemis çay grupları, iki tabaka uygulanan Artemis çaygruplarından daha fazla renk(a) değişimi göstermiştir. Renklenme ve beyazlatmadeneyleri arasında en fazla renk(b) değişimi yine bu grupta gerçekleşmiştir. Renkdeğerlerinde(L, ?E) en fazla değişim çay gruplarında meydana gelmiş ve burenklenme beyazlatma sonrası giderilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this in vitro study, the aim is to analyze the change of water sorption,surface roughness and color parameters, in which the discs of 3 different compositebrands (Supreme XT, Ceram x duo, Artemis) prepared with 2 different layeringtechniques, were immersed in various solutions followed by home bleaching materialapplication.Stainless steel molds were used to prepare the 8mm diameter & 2mm widthdiscsout of 3 different composite materials. All the composites have A2 equivalentcolor codes on the vita scale. For each composite material, 2 layering techniques wereused; single layer of 2 mm enamel composite and double layer of total 2mmcomposite discs consisting of 1 mm enamel and 1mm dentine composite wereprepared.Each group having 15 samples, were formed under 6 main groups. Baselinemeasurements of initial weight, surface roughness and color parameters werecompleted. All the samples were kept in artificial saliva for 24 hours at 37°Cdessicator. For staining experiment, the samples were immersed in artificial saliva,diet coke and tea as 3 sub-groups. Following 6 hours of immersion, the sampleswere washed with distilled water, dried with air spray and immersed in artificial salivafor 18 hours. This cycle continued for 14 days and same measurements wereperformed in 1st, 7th and 14th day of the staining experiment. Then, for bleachingexperiment, bleaching material (Opalescence PF%10) was applied on all the samplesfor 6 hours, washed with distilled water, dried with air spray and immersed inartificial saliva for 18 hours. For 14 days, same cycle continued (6 hours bleachingmaterial, 18 hours in artificial saliva) and measurements of water sorption, surfaceroughness and color were performed at 1st, 7th and 14th day of bleaching experiment.During the whole experiment protocols, the samples were kept in 37°C dessicator toimitate the oral environment.The statistical analysis of the results were calculated by ?one way ANOVA?and post hoc ?Tukey? tests.In conclusion, among all the groups which were immersed in tea, diet cokeand artificial saliva followed by application of bleaching material, the maximumamount of water sorption was examined in Supreme XT composite. There is nostatistical meaning for the change in the surface roughness. Single layered Artemistea groups have shown significantly more color(a) change than double layeredArtemis tea groups. As a result of staining experiement between the tea groups, themost significant color(a) change was observed in single layered Ceram x duocomposite. Comparing the measurements of staining and bleaching experiments, themost significant color(b) change was again observed in this group. In terms of colorparameters (L, E) , the maximum color change was observed in tea groups whichthe staining was removed after bleaching application.