Major depresif bozukluğu olan hastalarda bilişsel işlevler
Cognitive functions in patients with major depressive disorder
- Tez No: 225865
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKAY AKSARAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Major depresif bozukluk, bilişsel işlevler, nöropsikolojik testler, Major depressive disorder, cognitive functions, neuropsychological tests
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada major depresif bozukluğu olan hastalarda bilişsel işlevlerin değerlendirilmesi planlanmıştır. Ayrıca tespit edilecek bilişsel bozuklukların demografik ve klinik özellikler ile ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamızda DSM-IV kriterlerine göre major depresif bozukluk tanısı konan 30 hastanın nöropsikolojik testlerden (Sayı Dizisi Öğrenme Testi, Stroop Testi, İşaretlem Testi) aldıkları puanlar sağlıklı kontrol grubunun puanlarıyla karşılaştırılmıştır. MDB olan grupta nöropsikolojik test puanları, yaş (35 yaş/35 ve üstü), cinsiyet (kadın/erkek) ve eğitim düzeyine (11 yıl ve altı/11 yıl üstü) göre karşılaştırılmıştır. Ayrıca, MDB olan grupta nöropsikolojik test puanları ile depresyonun şiddeti, anksiyete düzeyi, hastalık süresi ve geçirilen depresyon atağı sayısı arasındaki ilişki araştırılmıştır. Nöropsikolojik testlerden alınan puanlar incelendiğinde Stroop testi puanları açısından iki grup arasında bir farklılık bulunmamıştır. İşaretleme testinde, MDB olan hastaların düzenli harfler ve düzenli şekiller alt testlerini tamamlama süreleri ile tüm testi tamamlama süreleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha uzundu. Sayı Dizisi Öğrenme Testi'nde MDB olan hastaların puanları kontrol grubundan anlamlı olarak düşüktü. Daha yaşlı olan MDB hastalarında yönetici işlevler ve dikkat fonksiyonlarındaki bozulma, gençlerden daha şiddetli idi. MDB olan kadınlarda yönetici işlevler erkeklerden daha fazla bozulmuştu. Eğitim süresi arttıkça yönetici işlevler ve dikkat fonksiyonlarındaki bozulma azalıyordu. MDB olan grupta yönetici işlevler ve dikkat fonksiyonlarındaki bozulma, depresyonun şiddeti, anksiyete düzeyi, atak sayısı ve hastalık süresi ile bağlantılı olarak artmaktaydı. Bu çalışmanın sonuçları major depresyonu olan hastaların bilişsel işlevlerinde bozulma olduğu bulgusunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, rates of 30 patients with a major depressive disorder diagnosis according to the DSMIV criteria on neuropsychological tests (Serial Digit Learning Test, Stroop Test, and Cancellation Test) were compared with rates of the healthy control group. In the group with MDD, the test scores were compared between different levels of age (35/35 and over), gender (male/female) and education (11years and less/over 11 years). In addition, in the group with MDD, association of the neuropsychological test scores with severity of depression, anxiety level, duration of illness and number of depressive episodes were investigated. The analysis of the test results showed no significant difference between the two groups based on the Stroop Test ratings. In the marking test, completion time of patients with MDD were significantly higher than the control group for both the whole marking test and the subtest of regular letters and regular figures. In the Serial Digit Learning Test, rates of patients with MDD were significantly lower than the control group. In the older group of patients with MDD, the impairment in executive and attention functions was severer than those of the younger patients. Impairment level was higher for female patients than male patients. Impairment in executive and attention functions ameliorated as the duration of education increased. In the group with MDD, impairment level in the executive and attention functions have increased with the severity of depression, anxiety level, number of attacks and duration of disorder. This study confirms that patients with major depression have impairment in cognitive functions.