Kanser hastalarında psikiyatrik komorbidite ve intihar düşüncesi
Psychiatric comorbidity and suicidal thoughts in cancer patients
- Tez No: 225866
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİLA EROL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Demografi, Demography
- Anahtar Kelimeler: Psikiyatrik bozukluk, kanser, intihar düşüncesi, yaşam kalitesi, ektanı, Psychiatric disorder, cancer, suicidal thoughts, quality of life, comorbidity
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada onkoloji servisinde yatmakta olan kanser hastalarında görülen psikiyatrik bozukluklar ve bu bozuklukların yaşam kalitesi ve intihar düşüncesi ile olan ilişkisi amaçlanmıştır. Onkoloji servisinde yatarak tedavi gören 144 kanser hastası çalışmaya alındı. Katılımcılara araştırmacı tarafından geliştirilen sosyodemografik ve klinik bilgi formu, DSM IV yapılandırılmış klinik görüşme (SCID-I), yaşam kalitesi ölçeği kısa form-36 ve intihar olasılığı ölçeği uygulanmıştır. Çalışmanın bulgularında, psikiyatrik hastalık ek tanısı % 59, en sık görülen psikiyatrik tanı ise % 53 oranında uyum bozukluğu olarak tespit edildi. Çalışmamızda, psikiyatrik bozukluklar kanser tanısını bilen hastalarda daha yüksek oranda saptandı. Geçmiş psikiyatrik bozukluk öyküsü olanlarda olmayanlara göre daha yüksek psikiyatrik bozukluk ek tanı oranları saptandı. Psikiyatrik tanısı olanlarda olmayanlara göre yaşam kalitesi düzeyi düşük saptandı. Psikiyatrik tanısı olanlarda olmayanlara göre, intihar düşüncesi daha yüksek saptandı. Yaşam kalitesi düzeyi düşük olanlarda intihar düşüncesi yüksek saptandı.
Özet (Çeviri)
In this study, our aim was to explain psychiatric disorders and their relationship with quality of life and suicidal thoughts of cancer patients who were admitted in oncology clinic.144 cancer patients who are admitted in an oncology clinic were included. Sociodemographic and clinic information form, structured clinical interview for DSM disorders (SCID-I), quality of life scale short form-36, suicid possibility scale, which were developed by the researcher, were applied to participants. As a result of the study, psychiatric disease comorbidity rate was defined as %59, whereas the most common psychiatric diagnosis was adjustment disorder with the rate of %53. In our study, psychiatric disorders were found to be more common in patients who were informed of their disease. In patients who have a history of psychiatric disorder, psychiatric disorder comorbidity rates were found to be more common than patients without a history of past psychiatric disorder. In patients with psychiatric diagnosis, quality of life levels were found to be lower than the patients without psychiatric diagnosis. In patients with psychiatric diagnosis, suicidal thoughts were found to be higher than the patients without psychiatric diagnosis. Suicidal thoughts were found to be higher in patients with low levels of quality of life.