Gebelikte önerilen kegel egzersizlerinin pelvik taban kaslarına, alt üriner sistem semptomlarına ve yaşam kalitesi üzerine olan etkilerinin araştırılması
Investigation of influence of kegel exercise during pregnancy, on pelvic floor muscles, low urinary system symptoms, and quality of life
  1. Tez No: 226011
  2. Yazar: SEDAKAT BAYRAMOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FULYA DÖKMECİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: pelvik taban kas egzersizleri, gebelik, alt üriner sistem, pelvic floor muscles exercises, low urinary system, pregnancy
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Çalısmaya 2005 ? 2007 yılları arasında A.Ü.T.F. Kadın Hastalıkları ve Doğum AnabilimDalı Polikliniğinde muayene olan nullipar gebeler dahil edilmistir. Her iki gruptaki gebelerinüretra rotasyon açıları perineal ultrason ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalında,perineometri ise Fiziksel TIP ve Rehabilitasyon Anabilim Dalında yapılarak pelvik taban kaskuvveti ölçülmüstür.Çalısma sonucunda hem egzersiz grubunda hem de kontrol grubunda anlamlı sonuçlar eldeedilmistir. Yas, doğum ağırlıkları ve BM? gibi parametrelerde her iki grupta anlamlı farkçıkmamasına rağmen, üretra rotasyon açısında, pelvik taban kas kuvvetinde, P?SQ-12, UD?-6ve ??Q-7 skorlamalarındaki sonuçlar hem gebelik trimesterler arası hem de postpartumdönemde anlamlı olarak değerlendirilmistir. Her iki grupta pelvik taban kas kuvvetinde artıs,UD?-6 skorlamasında anlamlı azalma tespit edilsede, üretra rotasyon açısı gibi önemliparametrede kontrol grubunda her hangi bir değisiklik izlenmemistir. Egzersiz grubunda iseüretra rotasyon açısındaki azalma sadece postpartum dönemde değil hem de gebeliktrimesterleri arasında anlamlı fark göstermistir. Her iki grup arasındaki diğer önemli farkpelvik taban kas kuvvetindeki artısın ve UD?-6 skorlamalarında anlamlı azalmanın kontrolgrubunda gebelik trimesterler arası görülmemesidir. Buda gebelikte yapılan egzersizlerin altüriner semptom açısından bir daha önemini ortaya koymaktadır.Özet olarak bizde buradan yola çıkarak nullipar gebelerde egzersizin alt üriner sistemsemptomlarına,pelvik taban kas kuvvetine etkisini arastırmak için bu çalısmayı yaptık. Hastasayısının az olması verilerin optimum ihtimalini düsürse de, daha kapsamlı çalısmaların dahaiyi sonuçlar vereceğini düsündürmektedir.Buna rağmen vaka grubundaki parametrelerdeUD?-6 anket skorlarında ve üretra rotasyon açısındaki azalma egzersizin önemini bir dahaortaya koymaktadır. Günümüzde bu çalısmanın devamını getirmek ve objektif bulgular eldeetmek için daha genis serilerde çalısmalara ihtiyaç olduğu düsüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Nulliparous pregnant women who were examined in Ankara University, Faculty ofMedicine, Obstetrics and Gynecology Department outpatients clinic included into the study.For both of the groups urethral rotation angles were measured by perinal ultrasonography inObstetrics and Gynecology Department and pelvic floor muscle strenghts were measured byperineometry in Physical Medicine and Rehabilitation Department.Significant results were achieved for both the exercise and control groups. Althoughthere wasn?t any significant difference in age, birth weight and body mass index between thegroups; urethral rotation angle, pelvic floor muscle strength, PISQ-12, UDI-6 and IIQ-7scores were evaluated significantly different both between trimesters and postpartum period.Although in both groups pelvic floor muscle strength increased and UDI-6 scores decreased,urethral rotation angle which is an important parameter did not change in control group. In theexercise group the decrease of urethral rotation angle was significant during postpartumperiod and between trimesters. Another important difference between both groups wereincrease in pelvic floor muscle strength and decrease in UDI-6 scores were not observed indifferent trimesters of control group. These results support the hypothesis that exercises inpregnancy are very important for lower urinary tract lesions.This study was held to investigate the effect of exercise on lower urinary systemsymptoms and pelvic floor muscle strength. Since a small number of patients were involved inthe study, the significance of the results may be suspicious. So more detailed studies arenecessary. Thus, parameters, UDI-6 survey scores and decreased urethral rotation angleexpress the importance of exercise in study group. We believe that to achieve more objectivedata similar studies on larger populations should be held.