Erken evre meme kanserinde beden kütle indeksiyle hastalık prognozu ilişkisi
Relationship of body mass index with breast cancer prognosis
- Tez No: 226017
- Danışmanlar: PROF. DR. HANDAN ONUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: meme kanseri, beden kitle indeksi, lipid profili, hastalık prognozu, Breast cancer, body mass index, lipid levels, disease prognosis
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı meme kanseri tanısı alan opere meme kanseriolgularında tanı anı beden kütle indeksinin hastalık prognozu ile olan ilişkisini, ayrıcabeden kütle indeksinin meme kanserinin diğer prognostik faktörleri ile olan ilişkisiniaraştırmaktır.Hastalar ve Yöntem: Eylül 1988 ile Temmuz 2006 yılları arasında AnkaraÜniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı'nda 433 opere meme kanseriolgusu çalışmaya dahil edildi. Çalışmanın sonlanım noktaları nüks ve ölüm olarakbelirlendi. Tanı anı beden kütle indeksi, ER statüsü, PR statüsü, cERB B2ekspresyonu, hastalık grade'i, hastanın yaşı, aksiller lenf nodu tutulum derecesi,tümör boyutu, menopozal durumu, operasyon tipi kaydedildi.Bulgular: Nüks, ölüm ve remisyon grubu beden kütle indeksi ortalamaları benzerbulundu. Yaşam analizinde ise beden kütle indeksi 18,5 kg/m² altında olan hastalarınortalama hastalıksız ve toplam yaşam süresi diğer hasta gruplarıylakarşılaştırıldığında daha kısa bulundu. Ancak düşük ağırlıklı hasta grubunda hastasayısının az olması nedeniyle bu grup istatistiksel analize dahil edilemedi. Diğerbeden kütle indeksi gruplarında ise ortalama hastalıksız ve toplam yaşam süresibenzer saptandı. 30 kg/m² üzerinde olan hasta grubunda cERB B2 ekspresyonu diğergruplara göre istatistiksel açıdan anlamlı bir şekilde daha az görüldü (p=0,009).Sonuç: Birçok çalışmada beden kütle indeksi arttıkça hastalıksız yaşam süreleri vetoplam yaşam sürelerinin daha kısa olduğunu dair kuvvetli veriler vardır. Buçalışmada böyle bir bulgu saptanmadı. Düşük ağırlıklı hastaların hastalıksız yaşam vetoplam yaşam süreleri diğer hasta gruplarına göre daha kısa bulundu. Ancak düşükvücut ağırlıklı hasta grubunda hasta sayısının az olması nedeniyle bu grup istatistikselanalize dahil edilemedi. Kendi çalışmamızda obezite ile nüks ve ölüm arasında ilişkiçıkmamasının nedeni hasta sayısının az olması, hasta popülasyonunun genetiközellikleri, takipteki kilo değişiklikleri, beden kütle indeksi ile cERB B2 ekspresyonuarasındaki ters ilişki, lipid ve insulin düzeylerinin çalışmaya dahil edilmemiş olmasıile açıklanabilir. Beden kütle indeksiyle ile erken evre meme kanseri hastalıkprognosu ilişkisi tanı anı lipid düzeylerini ve insulin düzeylerini de içeren dahakapsamlı çalışmalarla doğrulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objectives: The purpose of this study was to evaluate the relationship between bodymass index and the prognosis of breast cancer together with the relationship of thisparametre with known breast cancer prognostic indicators.Patients and Method: 433 patients diagnosed as breast cancer at Ankara UniversityFaculty Of Medicine was assembled from September 1988 to July 2006. The primaryendpoints were relapse and death. Body mass index at the time of diagnosis, ERstatus, PR status, cERB B2 expression, tumor grade, patient age, axillary lymph nodeinvolvement, tumor stage, menapausal status, surgery details were used in theanalysis.Results: Body mass index means were similar in the remission, relapse and mortalitygroups. When survival analysis was performed patients with body mass index lowerthan 18,5 kg/m² had a shorter mean disease free survival and overall survival whencompared to the other patient groups. Due to patient insufficiency in the low bodyweight group, this group was not included in the statistical analysis. Mean diseasefree and overall survivals were similar between the remaining groups. Patients withbody mass index higher than 30 kg/m² had a lower percentage of cERB B2expression when compared to the other body mass index categories (p=0,009).Conclusion: Previous studies reported adverse breast cancer outcome with obesity.No such result was obtained in this study. In our study, patients with low body weighthad a shorter mean disease free and overall survival when compared to the otherpatient groups. Due to patient insufficiency in the low body weight group, this groupwas not included in the statistical analysis. These results could be explained by thelow number of patients in the study, genetic profile of the patient population, weightchange after treatment and the inverse relationship between body mass index andcERB B2 expression. The relatıonship between body mass index and breast cancerprognosis should be further analysed with larger population studies that include basallipid levels and insulin levels in the analysis.