Omega-3 yağ asidi'nin total venöz yetmezlik oluşturulmuş rat epigastrik ada flebinde yaşayabilirlik üzerine etkisinin araştırılması
The effect of omega-3 fatty acid on survival of rat epigastric island flap subjected to total venous insufficiency
  1. Tez No: 226018
  2. Yazar: AMİRALİ NAVAEİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDEM YORMUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Omega-3 Yağ Asidi, venöz yetmezlik, flep yaşayabilirliği, Omega-3 Fatty Acid, venous insufficiency, flap survival
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmanın amacı total venöz yetmezlik oluşturulmuş rat epigastrikada flebinde Omega-3 Yağ Asidi'nin flep yaşayabilirliği üzerine etkisiniaraştırmaktır.Çalışmada inferior tabanlı rat epigastrik ada flebi kullanıldı. Çalışma 40adet Wistar Albino cinsi erkek rat üzerinde yapıldı. Ratlar random olarakdeney ve kontrol omak üzere iki gruba ayrıldı. Kontrol grubuna steril salin,deney grubuna ise Omega-3 Yağ Asidi uygulandı. Ratlar postoperatif 3 günizlendi. Üçüncü günün sonunda yüksek doz eter anestezi ile sakrifiye edildi.Değerlendirme makroskopik gözlem, Grid yöntemi ile flep nekrozyüzdelerinin karşılaştırılması, histopatoloji ile yapıldı.Makroskopide kontrol grubunda postoperatif 1. günde total nekrozgelişirken, deney grubunda 1. günde fleplerin venöz yetmezlikte olduğuancak nekroz gelişmediği gözlendi. Deney gruplarında ise nekroz 3. gündegözlendi. Makroskopik bulgular histopatolojik inceleme ile doğrulandı. Gridyöntemi ile ölçülen nekroz yüzdeleri kontrol ve deney grupları arasındakarşılaştırıldığında belirgin farklar gözlendi.Elde edilen bulgulara dayanılarak total venöz yetmezlik oluşturulmuşada fleplerde Omega-3 Yağ Asidi'nin flep yaşayabilirliğini arttırdığı sonucunavarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the effect of Omega-3Fatty Acid on survival of rat epigastric island flap subjected to total venousinsufficiency.Rat epigastric island flap was used in this study. The study was donein 40 male Wistar Albino rats. Animals were randomly assigned to twogroups: control and treatment. Sterile saline was administered to the rats inthe control group. Omega-3 Fatty Acid was administered to the rats in thetreatment group. The rats were observed for the postoperative three days.The rats were sacrified by high dose ether anaesthesia at the end of thethird day.Evaluation was done by macroscopic examination, histopathologicexamination and the measurement of flap necrosis with the Grid method.In the first postoperative day total necrosis was determined in thecontrol group while venous insufficiency was observed in the treatment groupon macroscopic examination. Total necrosis was also determined on the thirdpostoperative day in the treatment group. Macroscopic evidences wereconfirmed with histopathologic examination.According to the obtained results at the end of the experimentalresearch, Omega-3 Fatty Acid was found to be effective on survival of ratepigastric island flap subjected to total venous insufficiency.