Levrek balığı, Dicentrarchus labrax L. 1758 (Osteichthyes:Moronidae)'nın total yağ asidi bileşiminin mevsimsel değişimi
The seasonal changes of total fatty acid composition of sea bass, Dicentrarchus labrax L. 1758 (Osteichthyes:Moronidae)
- Tez No: 183140
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZAHİDE ÜLYA NURULLAHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Fizyoloji, Zooloji, Biochemistry, Physiology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Dicentrarchus labrax, levrek, yağ asidi bileşimi, Dicentrarchus labrax, sea bass, fatty acid composition
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 28
Özet
T.CSELÇUK ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜÖZETYüksek Lisans TeziLEVREK BALIĞI, Dicentrarchus labrax L. 1758(OSTEICHTHYES:MORONIDAE)'NINTOTAL YAĞ AS D B LEŞ M N N MEVS MSEL DEĞ Ş MArzu BEL KUŞAKLISelçuk Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. Zahide Ülya NURULLAHOĞLU2006, 28 SayfaJüri : Prof. Dr. Abdurrahman AKTÜMSEKYrd. Doç. Dr. Zahide Ülya NURULLAHOĞLUYrd. Doç. Dr. Sadettin ÜNSALBu çalışmada Mersin yöresinden alınan levrek balığı, Dicentrarchus labraxL.'ın total yağ asidi bileşiminin mevsimsel değişimi gaz kromatografi ile araştırılmıştır.D. labrax'ın bileşiminde 12 farklı yağ asidi belirlenmiştir. Yağ asitleri bileşimlerininC:14 ile C:22 arasında olduğu görülmüştür. Dört mevsimde de doymamış ve aşırıdoymamış yağ asitleri toplam yüzdeleri doymuş yağ asitleri yüzdelerinden daha yüksekoranda bulunmuştur. lkbahar ve sonbahar mevsimlerinde en yüksek yüzdeye sahip yağasidi olarak C 18:1 oleik aside, kış ve yaz mevsimlerinde ise C 16:0 palmitik asiderastlanmıştır. Sonbahar ve kış mevsiminde omega-3 yağ asitleri yüzdeleri, ilkbahar veyaz mevsiminde ise omega-6 yağ asitleri yüzdeleri yüksek olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMS ThesisTHE SEASONAL CHANGES OF TOTAL FATTY ACID COMPOSITION OF SEABASS, Dicentrarchus labrax L. 1758 (OSTEICHTHYES:MORONIDAE)Arzu BEL KUŞAKLISelçuk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of BiologySupervisor : Assist. Prof. Dr. Zahide Ülya NURULLAHOĞLU2006, 28 PagesJury : Prof. Dr. Abdurrahman AKTÜMSEKAssist. Prof. Dr. Zahide Ülya NURULLAHOĞLUAssist. Prof. Dr. Sadettin ÜNSALIn this study, total fatty acid composition and its seasonal variotion of sea bass,Dicentrarchus labrax L. which taken from Mersin were investigated by gaschromatographic method. 12 different fatty acids were determined in the compositionsof D. labrax. Fatty acids compositions were seen between C:14 and C:22. Totalpercentages of unsaturated and polyunsaturated fatty acids were higher than saturatedfatty acids in four seasons.Oleic acid was determined as fatty acid which has the highestpercentage for spring and autumn seasons. Palmitic acid was determined as fatty acidwhich has the highest percentage for winter and summer seasons. Percentages ofomega-3 fatty acids were found high in autumn and winter, whereas percentages ofomega-6 fatty acids were high in spring and summer.