Küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansında risk sermayesi
Venture capital for small and medium-sized enterprises financing
  1. Tez No: 226117
  2. Yazar: İLKER CAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ABDURRAHMAN FETTAHOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Küçük ve Orta Ölçekli işletme, Risk Sermayesi, Teknolojik Yenilik, Girisimci, Risk Sermayesi Yatırım Ortaklıkları ve Fonları, Small and Medium-Sized Enterprises, Venture Capital, Technological Innovation, Entrepreneur, Venture Capital Investment Corporations and Funds
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalısmada, risk sermayesi finansman modelinin kuramsal yapısı ve ABD, Avrupa ve Türkiye risk sermayesi sektörleri, küçük ve orta ölçekli isletmeler(KOBİ) odagında incelenmistir. Bu dogrultuda, ilk olarak risk sermayesi finansman modelinin kuramsal içerigi ve uygulanma biçimi açıklanmıstır. Daha sonra ABD ve Avrupa risk sermayesi sektörlerinin yapısı, gelisimi ve bu sektörlerdeki egilimler, agırlıklı olarak istatistiksel veriler yardımıyla ortaya konulmustur. Son olarak, Türkiye risk sermayesi sektörünün bir incelemesi yapılmıs ve 21. yüzyılının bası itibariyle risk sermayesinin Türkiye'deki uygulanabilirliginin hangi konumda bulundugu, yine istatistiksel veriler yardımıyla ortaya konulmaya çalısılmıstır. Arastırmanın temel noktaları ve bulguları olarak; risk sermayesi kavramının içeriginin yıllar geçtikçe genisledigi, temel finansman asamasının erken asama yatırımları olmasına ragmen, risk sermayesi yatırımlarında geç asama yatırımlarına dogru bir yönelme oldugu, özellikle satın alma destek finansmanı yatırımlarının risk sermayesi sektöründe yıllar geçtikçe popülerlestigi, geç asama yatırımlarının artısının erken asamalarda önemli finansal sorunlar yasadıkları bilinen KOBİ'ler açısından olumsuz bir gelisme oldugu, Türkiye'de ise modelin kullanımına yönelik önemli gelismelerin olmasına ragmen, risk sermayesinin uygulanabilirligi konusunda 2000'li yılların bası itibariyle teknolojik yenilik yaratma, girisimcilik ve risk sermayesi fon yapısı açısından temel sorunlar yasandıgı, hususları sayılabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, theoretical structure of venture capital financing method and venture capital sectors of the US, Europe and Turkey were researched with the basis of Small and Medium-Sized Enterprises(SME). For this aim, theoretical contents and applicational form of venture capital financing method was explained as firstly. Afterwards, the structure and progression of venture capital sectors of the US and Europe and trends in these sectors were presented by asistance of statistical data mostly. And finally, a research of venture capital sector of Turkey was introduced and venture capital?s application possibility in Turkey by the early 21st century was tried to introduce by asistance of statistical data mostly again. The matters like; venture capital concept is being extended as the years went by, a tendency to later stage investment is being about venture capital investments in spite of venture capital?s main financing stage is early stage investments, especially buyouts are being more popular in venture capital sector year by year, increase in later stage investments is being a negative circumstance by the sides of SME which are known as having serious financial troubles in early stages, Turkey has primary problems in venture capital?s application possibility by the sides of technological creation, entrepreneurship and venture capital funds by the early 21st century, despite of important developments is being happened about using the method, can be regarded as main findings and points of the study.