Kliniğimize getirilen köpeklerde karşılaştığımız üveitislerin etiyoloji, klinik görünüm ve sağaltımı üzerine çalışmalar
Etiology, clinical presentation, and treatment of uveitis in dogs encountered in our clinic
- Tez No: 861923
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BELGE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Etiyoloji, Klinik Görünüm, Köpek, Leishmaniasis, Lens Kaynaklı Üveitis, Üveitis, Sağaltım, Clinical Presentation, Dog, Etiology, Leishmaniasis, Lens-Related Uveitis, Treatment, Uveitis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Çalışmada, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesine getirilen göz hastalıkları içerisinde karşılaşılan üveitis olgularının etiyoloji, klinik görünüm, tanı, prognoz ve sağaltım sonuçlarının aktarılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Materyali, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı kliniklerine getirilen ve üveitis tanısı konan farklı yaş, ırk, cinsiyet ve ağırlıkta toplam 98 köpek oluşturdu. Hayvanlarda fizik ve genel muayene yapıldı. Takiben göz muayenesinde oftalmoskopi, Schirmer gözyaşı testi, floresein boya testi, göz içi basınç ölçümleri, ultrasonografik ve hematolojik - serolojik muayeneler gerçekleştrildi. Bulgular: Sağ gözün etkilendiği hasta sayısı 20 (%20,41), sol gözün etkilendiği hasta sayısı 26 (%26,53), her iki gözün etkilendiği hasta sayısı 52 (%53,06); toplam etkilenen göz sayısı 150 olarak bulundu. Tek taraflı üveitis hastalarının sayısı 46 (%46,94) iken çift taraflı üveitis hastalarının sayısı 52 (%53,06) oldu. Üveitis tanısı konan toplam 98 köpeğin ırklara göre dağılımı; 22 (%22,45) Melez, 18 (%18,37) Terrier, 7 (%7,14) Cocker Spaniel, 5 (%5,1) Pug, 5 (%5,1) Rottweiler, 5 (%5,1) Golden Retriever, 4 (%4,08) French Bulldog, 4 (%4,08) Alman Çoban Köpeği, 4 (%4,08) Chihuahua, 3 (%3,06) Pointer, 3 (%3,06) Kangal, 3 (%3,06) Doberman Pinscher, 2 (%2,04) Labrador Retriever, 2 (%2,04) Pekingese, 2 (%2,04) Akita, 1 (%1,02) Bassed Hound, 1 (%1,02) Beagle, 1 (%1,02) Border Collie, 1 (%1,02) Boxer, 1 (%1,02) Cane Corso, 1 (%1,02) Husky, 1 (%1,02) Kopay, 1 (%1,02) Pomerian, 1 (%1,02) Chow Chow olarak belirlendi. Yapılan muayeneler sonucunda üveitisin nedeni olarak; 26 (%26,53) olguda katarakt varlığına bağlı lens kaynaklı üveitis, 2 (%2,04) olguda katarakt operasyonu komplikasyonuna bağlı üveitis, 3 (%3,06) olguda üveadermatolojik sendrom, 13 (%13,27) olguda ehrlichiosis, 3 (%3,06) olguda ehrlichiosis ile birlikte anaplasmosis, 2 (%2,04) olguda ehrlichiosis ile birlikte leishmaniasis, 2 (%2,04) olguda anaplasmosis ile birlikte seyreden lyme hastalığı tespit edildi. Olguların 19'unda (%19,39) travmatik üveitis, 8'inde (%8,16) idiopatik üveitis, 7'sinde (%7,14) korneal ülsere bağlı gelişen üveitis, 2'sinde (%2,04) kimyasal kaynaklı üveitis, 1'inde (%1,02) neoplazi kaynaklı üveitis tanısı konuldu. Üveitis tanısı konan köpeklerdeki klinik bulguların dağılımı; 59 (%60,20) olguda görüş ve refleks kaybı, 77'sinde (%78,57) aköz bulanıklık 66'sında (%67,35) korneal ödem, 62'sinde (%63,27) konjunktival hiperemi, 49'unda (%50) hipotoni 33'ünde (%33,67) katarakt, 27'sinde (% 27,55) purulent akıntı, 23'ünde (%23,47) kornea hasarı, 19'unda (% 19,39) miyozis, 21'inde (%21,43) hifema, 6'sında (%6,12) hipopion, 8'inde (%8,16) silier kızarıklık, 16'sında (%16,33) kornea vaskülarizasyonu, 7'sinde (%7,14) iritis, 4'ünde (%4,08) fikse pupilla, 3'ünde (%3,06) sineşi, 10'unda (%10,20) lens luksasyonu, 11'inde (%11,22) glokom, 12'sinde (%12,24) retina ayrılması, 7'sinde (%7,14) retina dejenerasyonu, 4'ünde (%4,08) retina kanaması, 4'ünde (%4,08) vitreusta bulanıklık, 1'inde (%1,02) keratik çökelti varlığı şeklinde oldu. Sonuç: Göz problemi ile getirilen toplam 397 köpek içerisinde üveitis tanısı konan köpeklerin oranı %24,6 olmuştur. Irk dağılımında Melez, Terrier, Cocker Spaniel, Pug, Rottweiler, Golden Retriever, French Bulldog ve Alman Çoban Köpeklerinin etkilendiği görülmüştür. Cinsiyet ve yaşın üvitis gelişimini etkilemediği dikkati çekmiştir. Etiyolojik olarak altta yatan nedenler arasında en fazla lens değişiklikleri, enfeksiyon ve travma yer almıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to present the etiology, clinical appearance, diagnosis, prognosis, and treatment outcomes of uveitis cases encountered among eye diseases brought to the Animal Hospital of the Adnan Menderes University Faculty of Veterinary Medicine. Materials and Methods: The material consisted of a total of 98 dogs of different ages, breeds, genders, and weights diagnosed with uveitis and brought to the clinics of the Department of Surgery at the Adnan Menderes University Faculty of Veterinary Medicine. Physical and general examinations were performed on the animals. Subsequently, ophthalmoscopic examination, Schirmer tear test, fluorescein dye test, intraocular pressure measurements, ultrasonographic, and hematological serological examinations were conducted. Results: The number of affected eyes was found to be 20 (20.41%) for the right eye, 26 (26.53%) for the left eye, and 52 (53,06%) for both eyes; totaling 150 affected eyes. The number of patients with unilateral uveitis was 46 (46,94%), while bilateral uveitis patients were 52 (53,06%). The distribution of the total 98 dogs diagnosed with uveitis according to breeds is as follows: 22 Mixed Breed (22.45%), 18 Terrier (18.37%), 7 Cocker Spaniel (7.14%), 5 Pug (5.1%), 5 Rottweiler (5,1%), 5 Golden Retriever (5,1%), 4 French Bulldog (5,1%), 4 German Shepherd (4,08%), 4 Chihuahua (4,08%), 3 Pointer (3,06%), 3 Kangal (3,06%), 3 Doberman Pinscher (3,06%), 2 Labrador Retriever (2,04%), 2 Pekingese (2,04%), 2 Akita (2,04%), 1 Basset Hound (1,02%), 1 Beagle (1,02%), 1 Border Collie (1,02%), 1 Boxer (1,02%), 1 Cane Corso (1,02%), 1 Husky (1,02%), 1 Mongrel (1,02%), 1 Pomeranian (1,02%), 1 Chow Chow (1,02%). As a result of the examinations, the causes of uveitis were found to be lens-related uveitis due to cataract in 26 cases (26.53%), uveitis associated with cataract surgery complications in 2 cases (2,04%), uveodermatologic syndrome in 3 cases (3,06%), ehrlichiosis in 13 cases (13,27%), ehrlichiosis combined with anaplasmosis in 3 cases (3,06%), leishmaniasis combined with ehrlichiosis in 2 cases (2,04%), and lyme disease associated with anaplasmosis in 2 cases (2,04%). Traumatic uveitis was diagnosed in 19 cases (19.39%), idiopathic uveitis in 8 cases (8,16%), uveitis caused from corneal ulcer in 7 cases (7,14%), chemical-related uveitis in 2 cases (2,04%), and neoplasm-related uveitis in 1 case (1,02%). The distribution of clinical findings in dogs diagnosed with uveitis is as follows: vision and reflex loss in 59 cases (60,20%), aqueous haze in 77 cases (78.57%), corneal edema in 66 cases (67.35%), conjunctival hyperemia in 62 cases (63.27%), hypotonia in 49 cases (50%), cataract in 33 cases (33.67%), purulent discharge in 27 cases (27.55%), corneal damage in 23 cases (23,47%), miosis in 19 cases (19,39%), hyphema in 21 cases (21,43%), hypopyon in 6 cases (6%), ciliary injection in 8 cases (8%), corneal vascularization in 16 cases (16%), iritis in 7 cases (7,14%), fixed pupil in 4 cases (4,08%), synechia in 3 cases (3,06%), lens luxation in 10 cases (10,20%), glaucoma in 11 cases (11,22%), retinal detachment in 12 cases (12,24%), retinal degeneration in 7 cases (7,14%), retinal hemorrhage in 4 cases (4,08%), vitreous opacity in 4 cases (4,08%), and keratic precipitate in 1 case (1,02%). Conclusion: The rate of dogs diagnosed with uveitis among a total of 397 dogs brought with eye disease complaints was found to be 24.6%. It was most frequently observed in Mixed Breed, Terrier, Cocker Spaniel, Pug, Rottweiler, Golden Retriever, French Bulldog, German Shepherd breeds. Etiologically, lens-related, infectious, and traumatic uveitis were detected.