Kataraktlı köpeklerde göz küresinin b-mod ultrasonografik morfometrisi ve muayenesi
B-mode ultrasonographic morphometry and evaluation of globe in cataractous dogs
- Tez No: 586913
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OYTUN OKAN ŞENEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: B-mod, Köpek, Katarakt, Oküler biyometri, B-mod, Cataract, Dog, Ocular biometry
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Kataraktlı köpeklerde göz küresinin B-mod ultrasonografik morfometrisi ve muayenesi Fakoemulsifikasyon ve intraoküler lens implantasyonu veteriner oftalmolojide sık uygulanan cerrahi girişimlerdir. Kataraktlı hastalarda vitreus ve fundusun oftalmoskopi ile değerlendirilmesi olanaklı değildir. Bu nedenle katarakt cerrahisi öncesinde diğer intraoküler lezyonların değerlendirilmesi amacıyla oküler ultrasonografi yapılması cerrahi işlem başarısını etkilemektedir. Fakoemulsifikasyon operasyonunun en sık karşılaşılan komplikasyonu posterior lens opaklaşması olup bu durum sekonder katarakt olarak isimlendirilir. Sekonder kataraktın, lens uzaklaştırıldıktan sonra posterior lens kapsülü içine özel implantlar yerleştirilmesi ile en aza indirilmesi sağlanmaktadır. Preoperatif olarak; kullanılacak olan prostetik intraoküler lensin boyutunun belirlenmesinin cerrahi girişim başarısını arttırdığı yapılan çalışmalar ile ortaya konulmuştur. Bu çalışmada, geriatrik kataraktlı köpeklerde B-mod ultrasonografi eşliğinde intraoküler patolojilerin değerlendirilmesi, lensin morfometrisinin belirlenmesi ve çalışma sonuçlarının prostetik intraoküler lens implantasyonlarına rehberlik etmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi'de oküler muayesine yapılan ve katarakt tespit edilen 8 yaş üstü köpeklere ait 30 göz utltrasonografik olarak değerlendirilmiştir. Değerlendirilen gözlere ait ön kamara aksiyal derinliği, lens aksiyal ve ekvator çapı ve göz küresi aksiyal çapılarına ait ölçümler istatistiksel olarak değerlendirilimiştir. Elde edilen veriler ve istatistiksel sonuçlar ışığında intraprostetik lens implantasyonu öncesinde B-mod oküler biyometrik ölçümlerin kolay elde edilebilir bir yöntem olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
B-mode Ultrasonographic Morphometry and Evaluation of Globe In Cataractous Dogs Phacoemulsification and intra-ocular lens implantation are commonly performed surgical procedures in veterinary ophthalmology. It is not possible to evaluate the vitreous and fundus by using ophthalmoscope in cataractous patients. Therefore, ultrasonographic assessment of the other intraocular lesion prior to cataract surgery effects the success of the surgery.The most common complication of phacoemulsification is posterior lens opacification, which is called secondary cataract. This complication can prevent by placing special implants into the posterior lens capsule after lens removed. According to previous studies determination of the lens size prior the surgery may improve operation success.The aim of this study is to evaluate the intra-ocular pathologies, lens morphometry by using B- mode ultrasonography and prepare a guideline for prosthetic intra-ocular lens implantation.For this purpose, a total of 30 eyes of geriatric dogs which diagnosed cataract by ophalmic examination evaluated by ultrasanography at Ankara University Faculty of Veterinary Medicine. In ultrasonographic examination anterior chamber depth; lens axial and equatorial lenght, axial depth of the globe mesured and evaluated statistically. All data obtained from the patients and statistical results show that B-mod ocular biometric evaluation before intraprostatic lens implantaion is easy usefull tool to perform.