Banka birleşmeleri Türkiye için bir değerlendirme
Bank mergers study for Turkey
  1. Tez No: 226167
  2. Yazar: NUR IŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDE DOĞANER GÖNEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, İşletme, Banking, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Banka, birleşme, dünya, ülke, kriz, Bank, merger, world, country, crise
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmada bir tür şirket birleşmesi olan banka birleşmelerinin türleri,banka birleşmelerini anlatan hipotezlerle açıklanmış olup, yapılan birleşmelerinsonrasında oluşabilecek sonuçlar araştırılmıştır. Dünyada bankacılık sektörünübirleşmelere yönelten sebepler irdelenmiş, yaşanan birleşmeler nedenleri ve sonuçlarıbakımından incelenmiştir. Türkiye'de yaşanan birleşmeler de yıllar itibariylearaştırılmış olup, yapılan birleşmelerin sonuçlarının ne kadar ve hangi koşullardabaşarılı olabileceği konusunda sonuç alabilmek için önemli birleşme faaliyetleriaraştırılmıştır. Dünyada yapılan birleşmelerin gelişmekte olan ülkelerde yaşanankrizlerden sonra mali yapıdaki bozukluk nedeniyle yapıldığı, gelişmiş piyasalara isepazar payını arttırma, rekabet gücünü arttırma, ölçek-alan ekonomilerindenyararlanma gibi nedenlerle yapıldığı sonucuna varılmıştır. Yapılan araştırmasonucunda gelişmekte olan ülkeler arasında olan Türkiye'de de birleşmelerin,genellikle yaşanan krizlerden sonra devlet müdahalesiyle bankaların maliyapılarındaki bozukluk nedeniyle yaşandığı, 2001 yılından sonra özel bankalarınpazar payını arttırma, rekabet gücünü arttırma gibi nedenlerle devlet müdahalesiolmadan birleştiği görülmüştür ve yapılan bu birleşmelerin sonuçlarının devlettarafından yapılan birleşmelere göre daha başarılı olduğu tespit edilmiştir. Hazırlananbu tezde konu ile ilgili teorik çalışmalardan yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study explains types of bank mergers that are kinds of company mergersthrough theses describing bank mergers, while consequences of mergers were alsoinvestigated. The study also examines the reasons to drive the global bankingindustry to mergers, and provides an analysis of sample mergers along with theircauses and consequences. Mergers having taken place in Turkey were researchedacross many years, focusing on major merger activities were to explore the extentand conditions under which such mergers can be successful. It was concluded thatmergers take place in developing countries in order to help overcoming financialdisorders in the aftermath of financial crises, while in the developed countries,mergers usually express the desire to increase market shares, raise the competitivestrength and to benefit from economies of scale and region. The research disclosedthat in Turkey, which is a developing country, mergers usually took place after crisesdue to breakdown of the banks? financial structures despite state invention. However,after 2001, private banks merged without state intervention due to reasons such asincreasing market share and competitive strength, and it was determined that mergerscarried out without state intervention were more successful than those with stateintervention. Theoretical studies on the subject were also referred during thepreparation of this thesis.