İlköğretim sınıf öğretmenlerinin yönetici olma eğilimleri: Esenyurt örneği
Primary school teachers tedndencies to be school principals: Esenyurt sample
  1. Tez No: 226213
  2. Yazar: MEHMET BİNGÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGE HACIFAZLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlköğretim öğretmenleri, yöneticilik, eğilim, Primary school teachers, administrators, tendency
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin yöneticilik eğilimlerini belirlemektir. Bu amaçla, Esenyurt İlçesi ilköğretim okulları arasından tesadüfi örneklem yöntemiyle seçilen 12 okuldan 145 öğretmenden veri toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak, Aksu (2003) tarafından geliştirilen 20 maddeli Likert tipi beşli bir ölçek kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 13 kullanılmıştır. Maddeler kişisel eğilim ve genel eğilim alt ölçeği olmak üzere iki faktör altında toplanmıştır. Araştırmanın en önemli bulgusu, katılımcıların kişisel ve genel olarak yönetici olma eğiliminde olmalarıdır
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine primary school teachers? tendencies towards being administrators. 145 teachers from 12 schools, chosen via random sampling constituted the sample group in the study. Scale previously devised by Aksu (2003) was used as a tool for data collection. SPSS 13 was used in the analysis of the data. Scale consisted of two dimensions entitled as individual tendency and general tendency. Participants were determined to have tendency towards being administrators.