Ortaöğretim öğrencilerinin okuma alışkanlıkları ve akademik başarı düzeyi arasındaki ilişki
The relations between the reading habits of high-school students and academic success level
  1. Tez No: 226227
  2. Yazar: AHMET ALİ ACIYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEFER ADA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okuma, Okuma alışkanlığı, Akademik başarı, Reading, Reading habit, Academic success
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bilgi çağından bahsedilen günümüzde bilgi önemli bir değer olarak varlığını devam ettirmektedir. Bilgi kaynaklarının çeşitliliğine ve çokluğuna rağmen en güvenilir ve sağlıklı bilgi kaynağı kitaplardır. Herşeye rağmen insanlar bilgi birikimlerinin önemli bir kısmını okuyarak elde etmektedirler. Asırlar geçse de okumanın insan hayatındaki yeri ve önemi azalmayacaktır. Toplumların yayın miktarının gelişmişlik ölçüsü olarak kabul edilmesi de bu durumun önemli bir göstergesidir. Bunun yanında insan hayatında başarının ne denli önemli olduğunu takdir edersiniz sanırım. Araştırmada bahsedilen akademik başarıdır.Çalışmada ?Ortaöğretim Öğrencilerinin Okuma Alışkanlıkları ile Akademik Başarı Arasındaki İlişki Düzeyi? saptanmaya çalışılmıştır. Araştırma, başarının sadece verilen konuya çalışmakla yeterli ölçüde elde edilemeyeceğini, okumanın, kitapların başarıyı artırıcı nitelikte olduğunu bütün öğrencilerin ve eğiticilerin bunun farkında olması gerektiğini vurgulamak amacıyla yapılmıştır. Araştırma Kocaeli il merkezindeki ve ilçelerindeki toplam 509 öğrenciye uygulanmıştır. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde SPSS ( Statistical Package For Social Sciences ) istatistik programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde bilimsel istatistiklerden frekans ( N ), yüzde ( % ), ortalama (X), Standart sapma ( ss ), ortalamalar arası farkın anlamlılığını test etmek üzere t testi ve çoklu değişkenlerde n>30 olduğu durumlarda anova analizi kullanılmıştır.Araştırmaya katılan öğrencilerin önemli bir bölümü(% 63.5) yeteri kadar kitap okumadığını düşünmektedir. Bu sonuç okuma alışkanlığının toplumumuzda zayıf olduğunu bir kez daha göstermiştir. Bununla birlikte öğrencilerin önemli bir kısmı kitap okumayı sevmeme nedeni olarak, televizyon izlemeyi ve internette dolaşmayı ifade etmişlerdir(% 41.9). Bu sonuç da göstermektedir ki okumaktan çok izlemeyi ve eğlenmeyi seviyoruz. Araştırmada ortaya çıkan ilginç bir sonuç da anne ve babası çok okuyan öğrencilerin kitap okumayı daha çok sevmesidir. Bu sonuç da bize göstermektedir ki öğrencilerin okuma alışkanlığı kazanmasında ailelere ve eğiticilere önemli görevler düşmektedir. Araştırmaya katılan öğrencilerin sadece % 14.8'i 21'den fazla kitap okuduğunu belirtmiştir. Bu da çok okuyan öğrenci oranının düşük olduğunu gösteren ayrı bir sonuçtur. Araştırmada ortaya çıkan önemli sonuçlardan biri de öğrencilerin boş zaman aktivitesi olarak kitap okumaya 6. sırada yer vermeleridir( % 9.3).
Özet (Çeviri)
Information is continuing to be an important aspect of our life in this so-called ?Information Age?. Although there are numerous sources to get information, still the most reliable and healthy ways to reach them are the books. Nevertheless, people are accumulating information mainly from the books. It seems like the importance of reading in human life is not going to diminish. The amount of publication in a society is directly related to the developmental level of them. Besides, one can always appreciate the importance of success in human life. Academic success is the kind of success that we will be elaborating on. In this thesis, we studied ?The Relation between the Reading Habits and the Academic Success of the Secondary School Students?. We aimed to demonstrate that it is not enough for students to only study the given materials and homework, but rather to show to the students and teachers the importance of the extracurricular reading of books on the success on of students. We studied 509 students living in Kocaeli city and its districts. We used SPSS (Statistical Package for Social Sciences) as our statistical package. In the analysis of the data we used Student?s t-test to test the significance of the frequency (N), percentage (%), mean (X), and standard deviation (ss) whereas we used Anova in the multivariate analysis in the cases of n>30.Majority of the subjects (63.5 %) thinks that they do not reading enough books. This result shows that the reading habit is weak in our society. Besides this, a big part of the students (41.9 %) stated that watching TV or surfing on internet is preventing them from doing more reading. This result demonstrates that we prefer other entertainment means rather than reading. Another interesting finding of this study is that the children of the parents who read more tend to enjoy reading more. This result suggests that teachers and parents should collaborate more in order to help students to gain the habit of reading. Among the subjects that were participated in this study, only 14.8 % have stated that they read more than 21 books. This was another finding that underlines the low ratio of the students who read more. Reading was the 6th on the list of the activities that the students prefer to do in their spare time (9.3 %).