Veli beklentileri ve karşılanma düzeyleri: Özel vakıf okulları örneği
Expectations and satisfaction of parents: Example of private foundation schools
  1. Tez No: 226239
  2. Yazar: İBRAHİM DİKBAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGE HACIFAZLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: özel okullar, veliler, beklenti, private schools, parents, expectation
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırmanın amacı, velilerinin özel ortaöğretim okullarını tercih etme nedenleri, bu okullardan beklentileri ve beklentilerinin karşılanma düzeyini belirlemektir.Bu araştırma ile özel ortaöğretim velilerin özellikleri, özel eğitim kurumlarını algılayış biçimleri ve bu kurumlarda olmasını istedikleri durumların belirlenmesinin, bu kurumların hizmet kalitesini yükselteceği ve velilerin çocuklarının eğitimine ilişkin beklentilerinin daha etkili bir şekilde karşılanacağı umulmaktadır.Araştırmada bir evrenden örneklem alma yoluna gidilmeyerek şubesi bulunan zincir bir eğitim kurumu olan İstek Vakfı Okulları'nın İstanbul Avrupa Yakasında bulunan üç okulu araştırma grubu olarak seçilmiş ve anket bu okullarda öğrenim gören 335 öğrencinin velileri üzerinde uygulanmıştır.Araştırmanın sonuçları aşağıdaki şekilde özetlenebilir:Velilerin geneli annelerden oluşmakta, tümünün yaş ortalamaları 41?50 yaş arasında ve ağırlıklı olarak üniversite eğitimlidirler.Ailelerin çocuklarını okula kayıt yaptırmadan önce okul hakkında bilgiye öncelikli olarak okulun yaptığı tanıtımdan ulaşmışlardır.Velilerin yarısı kendisini çocuğun okul hayatını önemseyen ve bütün etkinliklere katılan bir veli olarak tanımlamaktadır.Okullar ağırlıklı olarak veli iletişimini; tiyatro gösterileri, resim sergileri, spor müsabakaları, özel günlerin kutlanması vb. gibi çeşitli etkinlikleri düzenleyerek sağlamaktadır.İyi bir eğitim verilmesi, yabancı dil öğrenme imkânı sağlaması, öğretmen kadrosunun seçilerek alınası velilerin özel okul seçimindeki en önemli tercih nedenleri olarak ortayaçıkmıştır.Velilerin, çocukları için okuldan beklentileri içinde en yüksek düzeyde olanlar sırasıyla okulun; çocuğun bir üst öğrenime giriş ve meslek seçimi için etkili bir yönlendirme programı uygulaması, çocuğa sorumluluk anlayışı kazandırması ve veli-öğretmen toplantılarını düzenli olarak yapmasıdır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine parents? reasons for selecting their children?s schools, their expectations and the degree at which their expectations are met.The results of this study is expected to present the profile of the parents at private high schools and determine their expectations and satisfaction from the schools. This study is expected to contribute to the service quality at schools positively and meet the expectations of both the children and the parents.This study is conducted on a foundation school, which has branches in Istanbul as a ?chain school?. As a study sample, branches of Istek Foundation Schools in European Side were chosen and 335 questionnaires were applied to 335 parents, whose children continue their education in the mentioned schools.Results of the study are as follows: Female parents constitute the majority of the sample. The appear to be between the 41-50 age group. Most of them have undergraduate degree.Parents receive prior information about the school through the organisations given by the school.Half of the parents define themselves as a parent, who attaches importance on the school life and invloves school related activities.Theatres, painting exhibitions, spots events, celebrations of special days are perceived to be effective ways of communication by the parents.Perceptions of parensts revealed that providing high quality education, opportunities for language learning, high quality teachers were determined to be the reasons for the schools preference.Parent expectations showed that pursuing an advanced level of education, providing career guidance program for their children, attributing self responsibility on the children and holding regular meetings with parents were among the mostly agreed items that parents expect from the schools.